Tajemství podzimního výsevu cibule

Cibule

Jsou dvě skupiny zahradníků: ti, kteří upřednostňují vysazovat cibuli na podzim, a ti, kteří to dělají až na jaře. Ačkoli se díky podzimnímu výsevu můžete těšit na dřívější sklizeň a usnadníte si tak práci na jaře, což je období, kdy je práce nejvíce, existuje zde také riziko plísně. Podzim bývá bohatý na časté deště a příliš podmáčená půda může způsobit, že vámi vysazená cibule zplesniví a nic z ní nebude.

Opatření proti plísni

Můžete použít různé speciální přípravky, do kterých se cibule předem namoří, aby byla odolnější jak vůči plísním, tak také proti houbovým onemocněním i škůdcům. Připravit si ale můžete také domácí prostředek, díky kterému můžete ušetřit nějakou tu korunu a navíc ještě obohatíte svou cibuli o železo, což je důležitá živina. A železo obsažené v cibuli navíc usnadňuje vstřebávání některých dalších živin z půdy, což je prospěšné zejména v tom smyslu, že vaše cibule bude schopná absorbovat více dusíku.

Cibule

Foto: Pixabay

Domácí prostředek k ošetření cibule

Pokud tedy toužíte po krásné sklizni cibule z podzimního výsevu, zkuste ji namořit v následujícím roztoku, který si snadno připravíte doma. Všechny potřebné suroviny najdete v obchodech se zahradnickými potřebami. Z cibule sazečky odstraňte všechny poškozené nebo oloupané cibulky. Také ty, které už vyklíčily, nemají šanci na úspěch, a tak je také vyhoďte. Dejte je do velké nekovové mísy a začněte je máčet v připravených roztocích. Níže vám popíšeme každý z roztoků, který je určen pro 1 kg cibule sazečky.

Roztok síranu železnatého

Smíchejte 1 litr teplé vody a 1 lžíci síranu železnatého. Tuto směs nalijte do misky na cibuli a přikryjte víčkem nebo sáčkem. Není to nutné, nicméně zápach síranu je pro mnohé lidi neúnosný, a tímto jej minimalizujeme. Nechte působit hodinu a pak cibuli propláchněte pod tekoucí vodou.

Roztok březového dehtu

Nyní smíchejte 1 lžíci březového dehtu a 2 lžíce tekutého mýdla s 1 litrem vody o pokojové teplotě. Tento roztok opět nalijte na cibuli a nechte zakryté odležet asi 2 hodiny. Poté sceďte, ale již neproplachujte ve vodě. Nechte zaschnout a poté můžete cibuli sázet tak, jak jste zvyklí (do hloubky 8 až 10 cm, asi 20 cm od sebe).

Zdroj: https://prosvet.cz/trik-pro-podzimni-vysadbu-cibule-uz-zadna-plisen/

Foto: Pixabay

Zahrada je mým dlouhodobým koníčkem. Zkouším nové věci a ráda se s vámi o ně podělím!