Muž odpovědný za havárii fenolu v děčínském Chemotexu, při které zemřeli 2 lidé, dostal podmíněný trest

16. září 2021 15:00

Za způsobení úniku fenolu v děčínském Chemotexu v dubnu 2018 dostal obžalovaný muž 3letý trest s odkladem na 4,5 roku. Při nehodě 2 lidé zemřeli, dalších 14 museli lékaři ošetřit. Muž se k vině přiznal. U soudu zaznělo i to, že o jeho nesprávném postupu nadřízení věděli. Firma po havárii přijala řadu bezpečnostních opatření.

K havárii došlo ve chvíli, kdy při přečerpávání pod tlakem z cisterny do zásobníku praskla hadice – nebezpečná chemikálie se pak vějířovitě rozprskla.

Obžalovaný pracovník firmy totiž dlouhodobě nepoužíval správný postup podle předpisů – místo čerpání pod tlakem měl používat nahřátí čerpadla – to ale podle něj nebylo možné a nadřízení o všem věděli. Čerpadlo navíc bylo často v opravě. Ani on, ani další lidé také neměli žádné ochranné pomůcky.

Soudní jednání proběhlo rychle, a to díky institutu přiznání viny. Obžalovaný souhlasil se vším, co obžaloba popisovala a vyjádřil lítost nad následky havárie. Soudce proto nemusel dokazování provádět.

Soud vyhověl návrhu státního zástupce a udělil muži podmíněný trest – i vzhledem k tomu, že například odpovědní pracovníci firmy špatné postupy svých podřízených tolerovali.

Stíhání nadřízeného i člověka odpovědného za bezpečnost práce nakonec státní zástupce Lubomír Dolana zastavil.

Spustit audio

Související