Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Olympijský oheň vzplane bez diváků a místo štafety poputuje ihned do Pekingu

Zapalování olympijského ohně pro ZOH 2022 v Pekingu se v Olympii uskuteční 18. října bez účasti veřejnosti. Řekové letos upustí i od tradiční úvodní části olympijské štafety a pochodeň s ohněm zamíří hned následující den do Číny. Pořadatelé se tak rozhodli vzhledem ke stále se nezlepšující koronavirové situaci. Peking zimní olympioniky pohostí pod heslem "Společně pro sdílenou budoucnost".

Olympijský oheň
zdroj: ČTK/AP autor: Thanassis Stavrakis

Olympijský oheň se v historickém prostředí antické Olympie zapaluje pomocí zrcadla a slunečních paprsků. Bez přítomnosti veřejnosti se uskutečnilo poslední zapalování před Hrami v Tokiu tehdy ještě naplánovanými na léto 2020. V březnu loňského roku, kdy byla koronavirová pandemie celosvětově na začátku, byla na místě jen zhruba stovka oficiálních hostů. Oheň se vydal na cestu Řeckem, ale tato část štafety byla den po zapálení předčasně zrušena, protože navzdory varováním přilákala hodně lidí.

Je nám líto, video expirovalo.
Heslo Pekingu je "Společně pro sdílenou budoucnost"

Tentokrát řecká strana od štafety upustila úplně a nehodlá znovu pozvat na ceremoniál veřejnost. Rozhodla se tak po jednáních s místními úřady, národním olympijským výborem a čínskými organizátory zimních her. Po zažehnutí ohně bude pochodeň převezena na aténskou Akropoli a 19. října ji při krátkém ceremoniálu na Panathénajském stadionu v Aténách převezmou čínští organizátoři.

Společně pro sdílenou budoucnost

Zimní olympijské hry v Pekingu se budou konat pod heslem "Společně pro sdílenou budoucnost". Oficiální slogan Her oznámili při slavnostním ceremoniálu jejich pořadatelé. Měl by podle nich poslat do světa zprávu, aby se lidé z různých kultur po celém světě spojili a přinesli lepší budoucnost plnou míru, jednoty a pokroku.

"Slogan ztělesňuje naši výzvu, aby lidé z celého světa posílili solidaritu, vzájemně se podporovali a společně pracovali pro lepší budoucnost," řekl starosta Pekingu Čchen Ťi-ning, který stojí i v čele organizačního výboru Her.

Peking, který bude po letních Hrách v roce 2008 hostit i zimní olympiádu, se stal terčem kritiky lidskoprávních organizací kvůli porušování lidských práv v Číně. Nejasná jsou opatření proti koronaviru při olympijských hrách. Čína od začátku koronavirové pandemie, která vypukla na přelomu let 2019 a 2020 na jejím území, nepořádá žádné vrcholné mezinárodní sportovní události.

Pro cestující ze zahraničí platí třítýdenní karanténa. Spekuluje se, že se jí před ZOH v Pekingu vyhnou jen očkovaní sportovci a další akreditovaní účastníci. Hry by podle plánu měly začít 4. února 2022.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články