4 důvody, proč se muži neomlouvají: Slovo “Promiň!” od nich uslyšíte výjimečně

4 důvody, proč se muži neomlouvají: Slovo “Promiň!” od nich uslyšíte výjimečně Zdroj: Shutterstock

Omluva má úžasnou moc. Hojí rány, odstraňuje zášť, podporuje odpuštění, potvrzuje emoce a snižuje stres. Slovo “promiň” nebo “omlouvám se” však častěji uslyšíte z úst žen nežli mužů. Vrtá vám hlavou, proč se váš partner nebo manžel vyhýbá omluvě, i když je podle vás slůvko “promiň” na místě? Zde jsou hlavní důvody, proč tomu tak je.

Váš protějšek si nemyslí, že vám dluží omluvu

Vědecké studie uskutečněné na University of Waterloo v americkém Ontariu odhalily, že muži se nejčastěji neomlouvají proto, že zkrátka necítí vinu a nemají tedy pocit, že by se měli za cokoliv omlouvat. 

Podle vědců mají muži narozdíl od žen vyšší práh citlivosti na to, kdy si situace žádá omluvu. Zkrátka často na svém chování vůbec nic špatného a urážlivého nevidí a jejich pohled na danou věc se velmi liší od pohledu jejich partnerky nebo manželky.

Zdroj: Shutterstock Pro muže není omluva tak důležitá

Ženy mají tendenci se omlouvat takřka za vše. Pro něžnější pohlaví je říct “promiň” způsob, jak se s ostatními přirozeně spojit a udržovat s nimi zdravé vztahy. Muži však tímto způsobem omluvu nevnímají a přijde jim v životě méně podstatná. Pánové si zkrátka myslí, že je hloupé, aby se omlouvali prakticky za cokoliv.

Muži považují omluvu za projev slabosti

Jaký je další důvod toho, proč se muži méně omlouvají? Pohlížejí totiž na omluvu jako na něco, co je vytlačí z jejich komfortní zóny. Pro hrdé muže bývá často omluva ponižující a vnímají ji jako projev slabosti. 

Zdroj: Shutterstock Pánové věří, že jejich činy řeknou víc než slova

Muži se velmi často vyhýbají tomu, aby vám řekli slůvko “promiň” nebo “omlouvám se”. Mnohem častěji se však ženám omlouvají beze slov, protože mají často problém říct svou omluvu verbálně.

Jako omluvu beze slov tak můžete od svého partnera dostat třeba pugét růží nebo vás může překvapit romantickou večeří ve vaší oblíbené restauraci.

Zdroj: Yourtango.com

Autor:
Publikováno: 17. 9. 2021 13:15 Nahlásit obsah