Vodohospodáři na severu Čech investují do konce roku přes 50 milionů korun za opravy a rozšíření vodojemů

17. září 2021 13:59

Ještě do konce tohoto roku chtějí vodohospodáři na severu Čech prostavět víc než 50 milionů korun. Peníze půjdou na opravy a zvýšení kapacity vodojemů. V některých obcích se totiž během letní sezóny potýkají s nedostatkem pitné vody. To je i případ turisty oblíbených Zubrnic na Ústecku, kde bude stát navýšení kapacity zásob pitné vody víc než 9 milionů korun.

„Bez vody jsem nebyl, ale viděl jsem, jak sem vozí vodu těmi cisternami – to muselo stát peněz. Dřív to tak nebylo a nevím, kdy to začalo a jak dlouho to trvá. Snad od té doby, co začaly bazény?“ popisuje svojí zkušenost s doplňováním 50kubíkového vodojemu Zdeněk Roztočil, který v Zubrnicích na Ústecku nedaleko něj bydlí.

Právě kapacita vodojemu se má zvýšit až na 100 tisíc litrů pitné vody.

„Vodojem nestačil zásobovat, ať už to bylo z důvodů většího množství rekreantů – chatařů či chalupářů, nebo i turistů, kteří navštěvují skanzen. Bylo potřeba zajistit i náhradní zásobování vodojemu – stávalo se, že byl zavážen i denně,“ vysvětluje Mario Böhme ze Severočeské vodárenské společnosti.

Spotřeba vody v Ústeckém kraji roste

Problémy s vysokým odběrem vody řešila během léta řada obcí na severu Čech – některé vodojemy museli vodohospodáři i zavážet.

Například v Dolních Zálezlech na Ústecku tehdy nezávislá starostka Magda Pejšová vyzývala obyvatele, aby vodou šetřili. „Dali jsme výzvu obyvatelům, aby přestali zalévat a plnit si bazény – to pomohlo, vodojem se zas začal naplňovat Během týdne se to ale zase zhoršilo, tak musel být vodojem doplněn cisternou,“ konstatuje Pejšová.

I kvůli zajištění dodávek pitné vody chystá ještě letos Severočeská vodárenská společnost prostavět víc než 50 milionů korun.

Větší vodojemy budou mít například v Oseku na Teplicku nebo Hřivicích na Lounsku.

„Po pitné je skutečně zvýšená poptávka – lidé i v době covidu více využívají rekreační nemovitosti. Tady v Ústeckém kraji člověk vidí, že se opravdu hodně staví. Stěhují se sem další rekreanti i stálí obyvatelé, takže ta potřeba pitné vody stále je,“ dodal Mario Böhme.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související