17. září 2021 • 17:35

Fuksa má na MS znovu suverénní postup. Ve finále i čtyřkajak a další Češi

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kanoista Martin Fuksa na mistrovství světa v Kodani dominoval v rozjížďce na 500 metrů a s přehledem si zajistil nedělní finále. Tam může získat třetí světový titul na této neolympijské trati. Druhé finále si zajistila také kajakářka Anežka Paloudová, která po úspěchu na kilometru postoupila i na olympijské pětistovce. Do finále stejné olympijské trati se dostal čtyřkajak Jakub Špicar, Daniel Havel, Jan Vorel a Radek Šlouf, na kilometru deblkajaků uspěli Tomáš Sobíšek a Jakub Brabec a v závodě deblkanoí na neolympijské distanci 500 metrů se prosadili Jiří Minařík a Jiří Zalubil.



Fuksa se podobně jako v rozjížďce na 1000 metrů utkal s německým rivalem Conradem Scheibnerem. Tentokrát nasadil ostré tempo hned od začátku a v polovině závodu vedl o půl sekundy. Nakonec zvítězil před Němcem téměř o sekundu. Po jarním evropském titulu v Poznani bude Fuksa na své úspěšnější trati útočit na další letošní velký úspěch.

Rozjížďku na 500 metrů vyhrál na šampionátu v Kodani také kajakář Jakub Zavřel, ale tam se přímo do finále nepostupovalo. Mistra Evropy z roku 2017 a letošního bronzového medailistu z ME Zavřela tak čeká v sobotu semifinále.

V sobotním finálovém bloku bude mít Česko šestinásobné zastoupení. Čtyřkanoe Antonín Hrabal, Filip Dvořák, Jiří Minařík a Jiří Zalubil měla na 500 metrů finále jisté už před závodem. Ve čtvrtek postoupili Fuksa a kajakářka Anežka Paloudová na kilometru a deblkajak Štěpánka Sobíšková, Barbora Galádová na dvoustovce. Dnes se k nim přidaly další dvě české lodě.

Kanoista Martin Fuksa na mistrovství světa
Kanoista Martin Fuksa na mistrovství světa

Čtyřkajak s bronzovým olympijským medailistou Šloufem díky skvělé druhé polovině závodu vyhrál své semifinále pětistovky. Výborný finiš dostal do finále také deblkajak Sobíšek, Brabec, který při absenci Josefa Dostála zaskočil na kilometru. V průběhu závodu na tři postupové příčky ztráceli, ale v závěru se protlačili na třetí místo o dvě desetiny před Brity. Ke druhému finále měly blízko i Sobíšková s Galádovou, ale v závodě na 500 metrů skončily čtvrté čtvrt sekundy od postupu.

Minimálně trojnásobné české zastoupení je jisté v nedělních bojích o medaile. Po Fuksovi se v dobrém světle znovu ukázala kajakářka Paloudová. V rozjížďce sice nedosáhla na jediné postupové místo, ale dojela druhá za domácí Emou Jörgensenovou, bronzovou olympijskou medailistkou z Tokia. V semifinále se pak prosadila na třetí příčku a pojede finále. O to ještě bude bojovat společně se Zavřelem v závodě smíšených deblkajaků na 200 metrů.

Na deblu se i mezi dospělými dařilo kanoistům Minaříkovi a Zalubilovi, kteří před dvěma týdny získali dvě medaile na mistrovství světa do 23 let. V semifinále pětistovky skončili na postupové třetí příčce.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud