Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Fuksa dominoval rozjížďce i na 500 metrů, finále si zajedou i další české lodě

Martin Fuksa na mistrovství světa v Kodani dominoval v rozjížďce na 500 metrů a s přehledem si zajistil nedělní finále. Tam může získat třetí světový titul na této neolympijské trati. Druhé finále si zajistila také kajakářka Anežka Paloudová, která po úspěchu na kilometru postoupila i na olympijské pětistovce. To se jí podařilo jako první Češce od 70. let. Přímý přenos sobotních závodů sledujte na programu ČT sport a webu ctsport.cz od 11:00.

Vítězný Martin Fuksa
zdroj: ČTK autor: Šimánek Vít

Do finále stejné olympijské trati se dostal čtyřkajak Jakub Špicar, Daniel Havel, Jan Vorel a Radek Šlouf, na kilometru deblkajaků uspěli Tomáš Sobíšek a Jakub Brabec a v závodě deblkanoí na neolympijské distanci 500 metrů se prosadili Jiří Minařík a Jiří Zalubil.

Fuksa se podobně jako v rozjížďce na 1000 metrů utkal s německým rivalem Conradem Scheibnerem. Tentokrát nasadil ostré tempo hned od začátku a v polovině závodu vedl o půl sekundy. Nakonec zvítězil před Němcem téměř o sekundu. Po jarním evropském titulu v Poznani bude Fuksa na své úspěšnější trati útočit na další letošní velký úspěch.

"Chtěl jsem vyhrát, abych ukázal, že jsem na této trati silný. Němec a Kubánec budou silní i ve finále, chtěl jsem jim nahnat trochu strach, aby věděli, že budu rychlý. To se mi povedlo. Jelo se mi hezky a jsem rád, že jsem vyhrál," uvedl Fuksa.

Rozjížďku na 500 metrů vyhrál na šampionátu v Kodani také kajakář Jakub Zavřel, ale tam se přímo do finále nepostupovalo. Mistra Evropy z roku 2017 a letošního bronzového medailistu z ME Zavřela tak čeká v sobotu semifinále.

Je nám líto, video expirovalo.
Fuksa si zajistil i finále pětistovky: Chtěl jsem soupeřům nahnat strach

V sobotním finálovém bloku bude mít Česko šestinásobné zastoupení. Čtyřkanoe Antonín Hrabal, Filip Dvořák, Jiří Minařík a Jiří Zalubil měla na 500 metrů finále jisté už před závodem.

Ve čtvrtek postoupili Fuksa a kajakářka Anežka Paloudová na kilometru a deblkajak Štěpánka Sobíšková, Barbora Galádová na dvoustovce. Dnes se k nim přidaly další dvě české lodě.

Čtyřkajak s bronzovým olympijským medailistou Šloufem díky skvělé druhé polovině závodu vyhrál své semifinále pětistovky. "Semifinálová jízda byla povedená, ale věřím, že ve finále dokážeme ještě přidat poslední tečku," řekl dvojnásobný olympijský medailista Havel.

Vorel přiblížil, jaké jsou ambice. "Letos jsme byli pokaždé kousek od medaile. Doufáme, že se nám teď poštěstí a budeme to my, kdo se bude radovat," poznamenal.

Výborný finiš dostal do finále také deblkajak Sobíšek, Brabec, který při absenci Josefa Dostála zaskočil na kilometru. V průběhu závodu na tři postupové příčky ztráceli, ale v závěru se protlačili na třetí místo o dvě desetiny před Brity. Ke druhému finále měly blízko i Sobíšková s Galádovou, ale v závodě na 500 metrů skončily čtvrté čtvrt sekundy od postupu.

Minimálně trojnásobné české zastoupení je jisté v nedělních bojích o medaile. Po Fuksovi se v dobrém světle znovu ukázala kajakářka Paloudová. V rozjížďce sice nedosáhla na jediné postupové místo, ale dojela druhá za domácí Emou Jörgensenovou, bronzovou olympijskou medailistkou z Tokia. V semifinále se pak prosadila na třetí příčku a pojede finále.

V této disciplíně z uspěla naposledy na MS 1975 a na OH 1976 Anastázie Hajná-Fridrichová. Úspěšná sjezdařka na divoké vodě Paloudová, která se rychlostní kanoistice začala věnovat teprve nedávno, nemohla postupu uvěřit.

"Je to pro mě naprosto neskutečné. Měla jsem před semifinále obří strach, že se mi nepodaří ani postoupit do finále B. Nakonec jsem v něm dojela třetí, což mi musela říct trenérka v cíli. Jela jsem tak, že jsem neviděla a neslyšela," líčila dvaadvacetiletá závodnice. Ještě bude o finále bojovat společně se Zavřelem v závodě smíšených deblkajaků na 200 metrů.

Na deblu se i mezi dospělými dařilo kanoistům Minaříkovi a Zalubilovi, kteří před dvěma týdny získali dvě medaile na mistrovství světa do 23 let. V semifinále pětistovky skončili na postupové třetí příčce.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články