InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Povídání o Marrakéši a okolí očima 2 studentek

    středa 24.4 18:00 - Dvorek U Koníčka, Vodňany

  • Bookstart – s knížkou do života – setkání rodin s dětmi

    středa 24.4 9:30 - Knihovna, Volyně

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

V Českých Budějovicích začínají topit

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Teplárna České Budějovice začala roztápět svou soustavu. Od pondělka zahajuje zimní provoz. To například obyvatelé Tábora napojení na centrální vytápění se ohřívají už druhý týden.

 

Teplárna České Budějovice dnes zahájila nahřívání 162 kilometrů distribuční soustavy s více než 330 výměníkovými a domovními předávacími stanicemi. Ta se roztápí zhruba dva dny. Od pondělí začne zimní provoz.

„Pro start klasické topné sezóny je však důležitá průměrná venkovní teplota. Klesne-li pod 13 °C ve dvou dnech po sobě a neočekává se, že by se následující den nad tuto hranici vrátila, začíná se podle vyhlášky topit," vysvětluje Václav Král, předseda představenstva.

Na nejrozsáhlejší systém centrálního zásobování teplem v kraji je už napojeno třicet tisíc domácností a přibývají další. Mezi nimi jsou i budované bytové komplexy Rezidence Oskarka na rohu ulic O. Nedbala a V. Talicha se 110 byty a komplex Dubičný potok. Ten vzniká ve Vrbenské ulici, v brownfieldu areálu bývalých stavebnin a zatím prodává prvních 229 bytů. Jeho ambicí je však stát se základem nové městské čtvrti až s tisícovkou bytů. Českobudějovická teplárna pro oba komplexy buduje horkovodní přípojky.

„Potvrzuje se, že naše služby jsou pro investory a zákazníky nejlepším řešením. Cenová a provozní stabilita, komplexní servisní podpora a bezpečné dodávky jsou v poslední době obzvlášť důležité," dodává Václav Král.
Celý kontinent totiž zažívá energetický šok vyvolaný klimatickou politikou Evropské komise následované nepromyšlenými kroky národních vlád. Česká republika v tom není výjimkou a ceny nejen energií letí strmě vzhůru.
Díky používaným technologiím, palivům a zkušenému týmu odborníků však teplárny zajišťují bezproblémové dodávky čistých energií. Tyto vysokoúčinné soustavy mají navíc potenciál k efektivní dekarbonizaci prostřednictvím dostupných a vyzkoušených technologií.

V Českých Budějovicích se bude konkrétně jednat o distribuci bezemisního tepla z nedaleké elektrárny Temelín a tepla vyrobeného z obnovitelných zdrojů jako jsou biomasa a odpady. To vše při společné kogenerační výrobě s elektřinou, jejíž objem se ještě zvýší produkcí z fotovoltaiky. „Na rozdíl od vlastních, lokálních zdrojů tepla se naši zákazníci nemusí prakticky o nic starat. Plníme všechny legislativní požadavky včetně přísných emisních limitů, a již léta odvádíme evropské povolenky za vypouštění CO2. Jde prostě o ekologický, ekonomicky výhodný způsob vytápění či chlazení," poznamenal Tomáš Kollarczyk, místopředseda představenstva městské teplárny. Zákazníkům odpadají starosti s palivem, vlastním zdrojem tepla, související údržbou a povinnými revizemi. Evropský klimatický balíček Fit for 55 navíc zavádí nové povinnosti a zákazy. Za vypouštění skleníkových plynů budou platit všichni, tedy i domácí kotelny.
„Pro naše zákazníky se však ani s novou legislativou nic nezmění. S ekologií a účinností budov se vypořádáme díky jednomyslně schválené Strategii pro zelené město," uzavřel místopředseda představenstva.

Diskuse k článku - 1 příspěvek
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Jindra 

    Reagovat

     

    Bylo fakt na čase.

    Vloženo 17.9.2021 19:26:16

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace