Hlavní obsah

Do Tetína dorazila lebka sv. Ludmily, účastnil se Duka i vídeňský arcibiskup

Vzácná relikvie lebka svaté Ludmily dorazila do Tetína u Berouna, kde byla Ludmila zavražděna. Obec si připomíná 1100 let od smrti nejstarší historiky doložené panovnice českých zemí.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Lebka zavražděné svaté Ludmily

Článek

Za přísných bezpečnostních opatření dorazila lebka zahalená v tenkém hedvábí pod skleněným poklopem do zdejšího kostela nesoucího Ludmilino jméno.

V kostele se pak odehrály svatoludmilské nešpory a lebka tady bude k vidění pro veřejnost v sobotu od 14 do 18 hodin.

Vědci odhalili tvář sv. Ludmily

Domácí

Spolu s pozůstatkem umučené kněžny přijel do Tetína také český rodák, vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn, který tady bude v sobotu sloužit mši, a také kardinál Dominik Duka.

V sobotu organizátoři očekávají účast tisíců lidí, včerejšímu příjezdu relikvie asistovali kromě pracovníků pražského arcibiskupství také čeští skauti a kolem postávalo několik desítek dalších věřících a přihlížejících.

Pro poutníky, návštěvníky Tetína i místní je na celý víkend připravený program. Kromě bohoslužby se budou konat i hudební či divadelní vystoupení a na návsi mají svůj prostor i kolotočáři.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Do Tetína přijeli také vídeňský arcibiskup Christoph Schönborn a kardinál Dominik Duka

Svatá Ludmila byla zavražděna v roce 921 na hradišti Tetín. Příkaz k vraždě dala podle legend její snacha Drahomíra. Stát se tak mohlo z mnoha důvodů.

Mezi ně patří spor obou žen o vládnutí a moc nad Čechami po smrti Ludmiliných synů Vratislava a Spytihněva.

Po jejich smrti byl navíc dán Vratislavův syn a Ludmilin vnuk Václav na výchovu právě babičce. Ani to se nemuselo Drahomíře líbit. Najatí vrazi Ludmilu uškrtili šátkem či šálou. Její ostatky nechal později Václav převézt z Tetína do Prahy.

Koncerty uctí 1100. výročí smrti svaté Ludmily

Kultura

Reklama

Výběr článků

Načítám