reklama

Rostlina, která uspala Šípkovou Růženku, probudí vaši pleť k životu

Šípkový olej by neměl chybět ve vaší zásobě kosmetických přípravků. Je to olej s mnoha prospěšnými účinky. Pro vaši pokožku i k vnitřnímu použití. Nejednotný tón pleti, suchá nebo podrážděná pokožka, jizvy a v neposlední řadě projevy stárnutí? S tím vším si umí olej poradit - tak si vyrobte svůj vlastní.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Šípkový olej u vás doma nesmí chybět (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Jaké má šípkový olej účinky?

Olej ze šípků je nedocenitelným pomocníkem. Romantická rostlina má totiž plody, ze kterých je nejen účinný čaj, ale také olej.

Obsahuje velké množství vitaminů (především A, B, C, E a K), draslíku, železa, hořčíku a antioxidantů. Co všechno umí? Vaší kůži nabije energií a omladí ji. Zvýší její pružnost. Hluboce hydratuje a zjemňuje. Regeneruje a prospívá tak pokožce poznamenané jizvami – umí je dokonale vyhladit. Účinně pomáhá ke zklidnění při podráždění. Působí antisepticky a protizánětlivě. Podporuje metabolismus buněk a díky antioxidančím schopnostem zabraňuje ukládání toxických látek. Posiluje obranyschopnost kůže. Pokožku regeneruje a hojí – využijte ho při popáleninách. Sjednocuje tón pleti – zkuste ho, pokud vás trápí pigmentové skvrny.

Jak si doma šípkový olej vyrobit?

Na jeho výrobu nebudete potřebovat moc věcí, pouze olej, vhodnou nádobu a šípky s láskou sbírané.

Příprava
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Šípkový olej si vyrobte jednoduše sami

Do skleněné uzavírací sklenice nasypte šípky, Můžete použít čerstvé i sušené. Nádobu vyplňte šípky asi do jedné třetiny objemu. Pak je zalijte olivovým nebo klidně úplně obyčejným stolním olejem. Ten za studena lisovaný a ještě v bio kvalitě bude určitě ale lepší volbou i pro vaši kůži.

Olej
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Šípky zalijeme olejem a necháme macerovat. Obsah pravidelně promícháváme

Sklenici uzavřete a nechte 1 měsíc hezky uležet. Nezapomeňte každý den protřepat. Pak už stačí jen přecedit a můžete začít svou pleť hýčkat.

Šípkový olej u vás doma nesmí chybět (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Šípkový olej

Jak ho používat?

Používat ho můžete jednoduše místo krému – stačí kapku nanést na navlhčenou kůži a vmasírovat. Jizvy je potřeba několikrát denně olejem potřít několika kapkami oleje a potom chvíli masírovat. Potírat jím můžete ekzematickou či popálenou pokožku  a také kůži postiženou lupénkou. Můžete ho užívat i vnitřně – pomáhá odstraňovat žlučníkové kameny, podporuje kardiovaskulární systém a ledviny.

Uvařte si skvělou šípkovou marmeládu:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 18. 9. 2021, Autor: Lenka Tajbrová, Profil autora: Lenka Tajbrová