Celosvětový úklid se blíží. Udělejte něco pro přírodu a zapojte se také

Již několik akcí s názvem Ukliďme Česko mělo v našich krajích neobyčejný úspěch. Ale věděli jste, že se můžete zapojit i k celosvětové iniciativě? Na sobotu 18. září 2021 se totiž chystá opravdu velká věc – hlavní podzimní termín dobrovolnických úklidových akcí.

Ten se koná u příležitosti celosvětové akce World Cleanup Day. Proč se tedy k tak velké iniciativě nepřipojit? Možná i vy máte za plotem své zahrady skládku, která by si zasloužila uklidit nebo neustále chodíte okolo odpadků na svém oblíbeném výletním místě.

Češi uklízí již počtvrté

Letos proběhne již čtvrtý ročník. A skutečně máme co slavit. Pokud se totiž připojíte, stanete se součástí největší dobrovolnické akce na světě. První úklid proběhl už v roce 2018 a od té doby se do těchto iniciativ zapojilo celkem 50 miliónů dobrovolníků ze 180 zemí světa. A mají úctyhodné výsledky. Povedlo se jim totiž z přírody odstranit na 280 tisíc tun odpadů. Během letošního roku ovšem dobrovolníci rozhodně nespali. Vždyť České republice proběhlo již na 1800 úklidů realizovaných více než 40 tisíci dobrovolníky.

Foto: Pixabay

A ochotné stovky dobrovolníků také pomohly zvládnout nepořádek z rozlehlých polí, který zde zanechalo červencové tornádo. A to v okolí obcí Hrušky, Moravská Nová Ves a Mikulčice.

Podepíše se na akci opět koronavirus?

„Věříme, že situace dovolí uspořádat podzimní úklidové akce již v klasickém formátu, kdy se dobrovolníci budou moci setkávat a uklízet společně. V minulém roce a letošní jaro úklidy probíhaly převážně formou zřizování tzv. pytlomatů a dobrovolníci tak uklízeli jednotlivě, či v rodinných týmech. Pro účastníky máme opět připravenou foto a video soutěž“, sdělil za organizátory Miroslav Kubásek.

Takže pokud sále váháte, zda se zapojit, možná vás k účasti přesvědčí právě ona soutěž.

Náhledové foto: Protext

Zdroj: https://www.protext.cz/zprava.php?id=37111

Už odmalička o mně říkali, že mám zelené prsty. A protože pod nimi stále něco roste, nemůžu si všechny ty zajímavosti a dobré tipy nechat jen tak pro sebe :)