https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kravy-jsou-schopne-naucit-se-chodit-na-zachod-zjistili-vedci-behem-experimentu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Krávy jsou schopné naučit se chodit na “záchod”, zjistili vědci během experimentu

18.9.2021 07:03 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kráva vykonává svou potřebu na "záchodě". Za malou chvíli dostane odměnu.
Kráva vykonává svou potřebu na "záchodě". Za malou chvíli dostane odměnu.
Zdroj | Research Institute for Farm Animal Biology
Krávy jsou schopné uvědomit si, že potřebují močit a umí tuto potřebu zadržet než dojdou na určité místo. To je výsledek experimentu provedeného vědci z novozélandské University of Auckland. Možná se tak otevírá cesta ke snížení kontaminace vody a zmírnění změny klimatu způsobené dusíkem obsaženým v kravské moči. O experimentu informuje žurnál Current Biology.
 
Moč je bohatá na dusík a v případě velkých stád dobytka pasoucích se v přírodě může způsobovat několik problémů. V půdě z dusíku totiž vznikají dusičnany a oxid dusný. Dusičnany se snadno dostávají do podzemních vod a přispívají k intenzivnímu růstu plevele a řas. Oxid dusný je skleníkový plyn, který má asi 300x vyšší potenciál globálního ohřevu než oxid uhličitý.

Problém se ale netýká pouze krav pasoucích se na pastvě. I v uzavřených prostorách je kravská moč problematická. Když se totiž dusík z moči smíchá s výkaly na podlaze, dochází k uvolňování amoniaku.

“Pokud by se nám podařilo zabránit tomu, aby alespoň část kravské moči odcházela do prostředí, daly by se tak značně snížit negativní dopady chovu dobytka,” komentuje spoluautor studie Douglas Elliffe.

Spolu s týmem vědců se proto rozhodl vyzkoušet, zda jsou krávy schopné vědomě zadržet malou potřebu a jít ji vykonat na určité místo. Tím byla speciální ohrádka, v níž krávy dostaly v případě úspěchu pamlsek. V opačném případě je čekala nepříjemnost v podobě spršky vodou.

Sedm z osmi krav se během patnácti dnů naučilo svou malou potřebu vykonávat na určeném místě. “Dokázali jsme, že krávy se opravdu dají vytrénovat na to, aby chodily na “záchod”. Stále toho hodně nevíme - například, jak velkou vzdálenost jsou ochotny ujít. Je to ale první krok k tomu, abychom kvůli snížení množství emisí skleníkových plynů nemuseli snižovat množství dobytka,” uzavírá další spoluautor studie Lindsay Matthews.


reklama

 
foto - Mráčková Lucie
Lucie Mráčková
Autorka je spolupracovnice Ekolist.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

18.9.2021 07:59
Není lepšího důkazu o tom, kam nás přihlouplá ideologie "zabij sodovkáč" vede.
Začíná to smrdět stejně jako hnědé norimberské zákony o čistotě rasy a už jen čekám, že vzniknou uliční výbory pro zjišťování uhlíkové stopy občanů.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

18.9.2021 09:17 Reaguje na Miroslav Vinkler
holt nová doba
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.9.2021 09:39 Reaguje na Miroslav Vinkler
V Bruseli se začíná vyvíjet nový trend:
Euroovčan zajde na WC. Po vykonání potřeby mu na míse displej ukáže, kolik vytvořil skleníkových plynů, následně mu tentýž displej ukáže, kolik korun musí zaplatit za emisní povolenku a částka mu bude automaticky stržena z příští výplaty. To je ale pouze první fáze. V té další se vychází z toho, že každý člověk během dne uvolňuje doslova litry střevních plynů. Takže každý člověk bude vybaven osobním analyzátorem plynů. Řídící jednotka bude zavěšena na opasek, čidlo, fungující zhruba na principu Pitotovy trubice, bude zavedeno do... no... prostě do svěrače. V současné době se intenzivně pracuje na miniaturizaci řídící jednotky, protože první verze váží skoro 15 kilogramů a bude ji nutné nosit na zádech jako ruksak. Ale co bychom pro záchranu přírody neudělali, že?
Odpovědět

Jirka Černý

18.9.2021 11:10 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Dát si k obědu luštěniny vyjde dost draho.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.9.2021 11:25 Reaguje na Jirka Černý
To si pište. Na emisní povolenky z luštěnin ale bude možno brát leasing, aby Vás to jednorázově nezruinovalo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

28.9.2021 18:32 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Něco podobného už přece dávno funguje v Číně, jmenuje se to sociální kredit a lid si to velmi pochvaluje. Tryskáč LuftJarda Tvrdík to bude z moci parapresidentské zavádět i u nás.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

18.9.2021 18:38 Reaguje na Miroslav Vinkler
Myslím, že jste, pane Vinklere, hloupostí svého komentáře zase pěkně zabodoval!
Odpovědět
VK

Václav Kain

18.9.2021 13:24
Pokud si tady budeme volit takové politiky kteří všechno odkývou (jako tato vláda)tak nás ty šílenosti neminou.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

20.9.2021 09:35
Tohle už je opravdu pitomost. Apríla už letos bylo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist