Dokument Schumacher: film připomíná kariéru, smrt významného soupeře a výpovědi celé rodiny

Jeden z nejočekávanějších sportovních dokumentů posledních let mohou fanoušci od 15. září zhlédnout na streamovací službě Netflix. Film o sedminásobném mistrovi světa formule 1 Michaelu Schumacherovi mapuje nejen jeho bohatou kariéru, ale i osobnostní povahu a rodinné vztahy. Kdo by se však chtěl o nyní dvaapadesátileté legendě motoristického sportu dozvědět nové informace týkající se zdravotního stavu, bude zklamaný.

Online Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Soukromí Michaela Schumachera je od jeho osudové nehody na lyžích v roce 2013 přísně střeženým tajemstvím a tak tomu pravděpodobně zůstane i nadále. Kdo by očekával, že se v nově vzniklém dokumentu dozví víc, než z titulků bulvárních médií, bude asi zklamaný.

Naopak fanoušci motoristického sportu a milovníci dokumentů ze sportovní tematikou si přijdou na své. Stejnojmenný film je téměř dvouhodinovou oslavou Schumacherovy bohaté kariéry v seriálu formule 1, kterou odstartoval v roce 1991 při Velké ceně Belgie.

Schumacherův debut ve formuli 1 na okruhu v belgickém Spa:

Už z úvodních vět jeho nejbližších je patrné, že si pozdější světový rekordman přál, aby jeho osobní život zůstával za uzavřenými dveřmi a to se filmařům podařilo.

Blízko smrti

Jedním z nejsilnějších okamžiků 112 minut trvajícího snímku jsou Schumacherovy vzpomínky na rok 1994, kdy během Velké ceny San Marina havaroval jeho soupeř ze stáje Williams Ayrton Senna.

Brazilský pilot a trojnásobný mistr světa na okruhu v Imole nezvládl výjezd ze zatáčky Tamburello a narazil do betonové zdi. Později se bohužel ukázalo, že následky nárazu byly fatální.

Monopost pilota formule 1 Ayrtona Senny poté, co v roce 1994 narazil ve vysoké rychlosti do betonové zdi během Velké ceny San Marina. | Zdroj: Reuters

Schumacherovi se závod vryl nesmazatelně do paměti, protože jak v dokumentu přiznává, nikdo ze závodníků do poslední chvíle nevěděl, jak na tom Senna po nehodě je.

„Šli jsme na pódium a někdo říkal, že je v kómatu. Ale kóma může být různé. Může to být stav, kdy jste druhý den v pořádku. Nebo je to zlé,“ vzpomínal pozdější vítěz, který však na stupních vítězů neslavil, ale společně s druhým Nicolou Larinim a Mikou Häkkinenenem jen mlčky poslouchali německou hymnu.

„Pak zase někdo přišel a řekl, že Ayrton zemřel. Další člověk ale říkal, že ne, že je stále v umělém spánku. V tu chvíli bylo tak málo informací, že jste nevěděli, co si o tom myslet. Říkal jsem si, že to bude mistr světa, vynechá jeden dva závody a pak se vrátí,“ popisoval Schumacher informační šum, který před téměř 30 lety patřil ke každodenním nástrahám doby bez internetu.

Schumacher následně přiznává, že mu do závodního života vstoupil strach ze smrti. Na okruzích, kde trénoval, viděl nebezpečí takřka v každé nebezpečnější zatáčce. Podle svých slov na nic jiného nemyslel.

Rodina, přátelé, soupeři

Nedílnou součást života legendárního závodníka tvoří i jeho rodina. Manželka Corrina, syn Mick a dcera Gina-Maria se často objevují na záběrech ze společných dovolených u moře, na horách a nebo prostě jen tak doma.

Právě Schumacherovo nejbližší okolí se na dokumentu podílelo významným dílem, protože dokumentaristům poskytlo dostatek dobových záznamů, ale také záběrů z rodinného archivu ještě z dob VHS kazet.

Na obrazovce se ve výpovědích objevuje i „Schumiho“ otec Rolf a bratr Ralf. Nechybí ani hlasy významných osobností z řad bývalých i současných závodníků - Damona Hilla, Davida Coultharda, či Sebastiana Vettela.

Posledních 15 minut

Po skončení profesionální kariéry, který oznámil v roce 2006, se neúspěšnější pilot formule 1 oddával svým oblíbeným adrenalinovým sportům. Lyžoval, skákal s padákem, protože prý nevydržel jen sedět a nic nedělat.

„Když bylo hezké počasí, šel skákat s padákem. Ale nebyl to jeden seskok, ale 24 seskoků,“ vzpomíná manželka Corrina na věci, které její manžel dělal vždy naplno.

Kratochvíle ale Schumacherovi dlouho nevydržely a v roce 2009 podepsal smlouvu s Mercedesem, aby znovu usedl za volant nejrychlejších vozů světa. Závodění však pro něj už bylo jiné, čím dál více si uvědomoval, že chce svůj čas trávit raději s rodinou, než v kokpitu formule a na hotelech po celém světě. V roce 2012 pak kariéru ukončil definitivně.

Na samém konci dokumentu se na obrazovkách objeví záběry lyžařského střediska Méribel ve Francii. Každý už ví, jaká zpráva se 29. prosince 2013 do světa rozletí...

Jméno Schumacher se vrací do formule 1. Syn sedminásobného šampiona Mick bude jezdit za Haas

Číst článek

„Krátce předtím, než se to stalo, mi řekl, že sníh není optimální. Můžeme odletět do Dubaje a zaskákat si na padáku,“ vybavuje si Corrina Schumacherová osudný den, který navždy změnil jejich životy.

„Nikdy jsem nevinila Boha z toho, co se stalo. Byla to prostě smůla, víc smůly v životě mít nemůžete,“ vypráví se slzami v očích manželka a záběry zasněžených svahů střídají jejich společné fotografie.

„Samozřejmě, že mi každý den chybí. Ale nechybí jen mně, chybí dětem, rodině, jeho otci, všem kolem něj, ale Michael je tady. Jiný, ale je tady. A to nám dává sílu.“

„Jsme spolu. Žijeme spolu doma, děláme terapii. Děláme co můžeme, aby Michaelovi bylo lépe a aby mu bylo příjemně,“ naznačuje žena, která jako jedna z mála lidí na světě ví, v jakém stavu Michael Schumacher je.

Michael Schumacher s manželkou Corinnou v roce 2012. | Zdroj: Reuters

Vzpomínky na dětství

Bohaté vzpomínky si svého otce uchovaly hlavně jeho děti Mick a Gina. „Pamatuji si, jak jsme jezdili na motokárách na louce a pak taky, jak jsme si vyjeli s poníky, kteří táhli vozík,“ zapátrá v paměti Mick.

„Nejlepší bylo, když se vrátil domů, protože se nám hodně věnoval. Byl asi unavený, ale toho jsme si nevšimli,“ dodává jeho sestra Gina.

„Myslím, že s tátou bychom si teď rozuměli jinak. Protože mluvíme podobným jazykem, jazykem motosportu. A měli bychom si hodně o čem povídat. Na to hodně myslím a říkám si, jak by to bylo skvělé. Vzdal bych se kvůli tomu všeho ostatního.“ Uzavírá své vzpomínka na otce Mick Schumacher, který od roku 2021 jezdí ve formuli 1 v německém týmu Haas.

Upoutávka k dokumentu Schumacher, který měl premiéru 15. zaří 2021:

Michal Markup Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme