Letní období orchideje vyčerpává. Pokud nebyly zastíněny, ostré sluneční paprsky jim mohly dokonce i spálit listy. Také horký a suchý vzduch těmto epifytickým rostlinám, rostoucím původně v deštných pralesích, příliš nesvědčí. Proto je možné, že vám přes léto vaše orchideje vůbec nevykvetly. To se ale může změnit. Vzduch je vlhčí a slunce slabší. Právě nyní je ta správná doba na pořádnou dávku hnojiva.

Droždí jako hnojivo

Sušené a čerstvé droždí obsahuje bílkoviny, sacharidy, tuky a dusík. Je bohaté také na vitamíny skupiny B, cytokinin, thiamin, auxin, měď, jód, vápník, fosfor, draslík, zinek a železo. Droždí stimuluje růst kořenů i těla rostliny a posiluje její imunitu.

Jedlá soda upraví pH

Substrát pro orchideje musí být vzdušný a mírně kyselý, jeho optimální pH by mělo být 5,0 až 5,5. Nejčastěji se k pěstování orchidejí používá borová kůra smíchaná s polystyrenovými granulemi. Pokud je však borová kůra čerstvá a zaléváte měkkou vodou nebo jste rostliny často hnojili, je možné, že je substrát nadměrně kyselý a rostlinám se v něm příliš nedaří. Optimálního pH substrátu dosáhnete pomocí jedlé sody.

Jak hnojit

Bohatost kvetení podpoříte dvěma až třemi dávkami hnojiva z droždí, podávanými zhruba ve čtrnáctidenních intervalech. Hnojte však pouze do konce října. Od tohoto období se rostliny pomalu chystají k zimnímu odpočinku.

Související články

Kúra z jedlé sody

Abyste vyrovnali pH substrátu a připravili květiny na vitamínovou bombu, dopřejte jim zálivku z jedlé sody. Vezměte si hrnec nebo lavor. Jednu čajovou lžičku jedlé sody nasypejte do 10 l teplé vody, zamíchejte a nechte vychladnout. Květináč postavte na cca 15 až 30 minut do této "sodové" vody a poté ho nechte okapat.

Orchideje a hnojivo z droždí

Zhruba po týdnu si připravte hnojivo z droždí. 10 gramů sušeného nebo čerstvého droždí smíchejte se lžíci cukru a litrem teplé vody. Hnojivo nechte dvě hodiny odstát a poté ho nařeďte vodou v poměru 1:5. Roztok nalijte do hrnce nebo lavoru a opět do něj rostliny postavte.

Podzimní péče o orchideje

Aby se rostlinám dařilo, je nutné je připravit i na změnu ročního období. Vytáhněte žaluzie a chraňte rostliny před průvanem. Studený proud vzduchu totiž orchidejím škodí. Od listopadu také omezte jejich zálivku. A nezapomeňte na preventivní postřik proti savému hmyzu.

Zdroj: www.czechorchidsociety.org, www.sazenicka.cz, www.abecedazahrady.dama.cz, www.damskydenik.cz