Maliny sbírali lidé již v neolitu. Dokazují to archeologické nálezy. Významný vzestup zažil keř maliníku obecného (Rubus idaeus L.) ve středověku. Využití plodů, listů i květů maliníku zmiňuje ve svém herbáři i věhlasný lékař a botanik Pietro Andrea Mattioli. Kniha Commentarrii in sex libros Pedacii Dioscoridis se stala jednou z nejvýznamnějších botanických knih 16. století.

Kdy sbírat listy maliníku

Zdravé listy maliníku můžete sbírat od začátku dubna až do konce září. Na čaj můžete použít čerstvé nebo je usušte ve stínu v dobře větrané místnosti. Listy můžete sušit i v sušičce. Teplota by však neměla překročit 45 °C. Správně usušené listy poznáte podle přirozeně zelené barvy. Na rubu jsou běloplstnaté, na líci tmavozelené. Uchovávejte je v papírových sáčcích na suchém místě. Usušené a dobře uskladněné listy vám vydrží přibližně rok.

Listy maliníku

Maliník obsahuje vitamíny C, A a E. Z minerálů v něm najdete hořčík, železo, mangan a vápník. Je bohatý na třísloviny, flavonoidy, karatenoidy, které působí jako antioxidanty a chrání buňky před poškozením volnými radikály. Listy navíc obsahují množství kyselin ellagových, u nichž bylo prokázáno, že neutralizují karcinogeny a dokonce přispívají k autodestrukci rakovinných buněk.

Související články

Bylina pro ženy

Maliník a jeho listy patří mezi nejčastěji používané posilující byliny pro ženy. Výzkumy potvrdily, že čaj pomáhá zmírňovat premenstruační syndrom a jeho příznaky, jako jsou zvracení, nevolnost a průjem. Rostlinná sloučenina fragarin pomáhá zpevnit a napnout svaly pánevního dna, čímž přispívá ke snížení menstruačních křečí. Maliník je doporučován především těhotným ženám. Posiluje děložní svalstvo, připravuje a změkčuje porodní cesty. Mnoho žen tvrdí, že čaj z listů maliníku jim pomohl zkrátit průběh porodu. Dokazují to i experimenty z roku 1999 a 2000. Porod se zkrátil v průměru o 9,59 minuty. Americká těhotenská asociace také uvádí, že pití čaje z listů maliníku může snížit potřebu intervencí během porodu.

Další zdravotní benefity listů maliníku

Čaj z maliníku navíc podporuje vylučování žluči, čímž zlepšuje trávení. Má močopudné účinky, takže pomáhá zbavit tělo přebytečné vody a zmírňuje otoky. Pozitivní je také jeho vliv na hubnutí. Společně s listy olše a ostružiníku zabraňuje ukládání tuku v těle. Pomáhá při průjmech a při střevních a žaludečních katarech.

Jak si připravit čaj z maliníku

1 až 2 čajové lžičky nadrobno nakrájených čerstvých nebo sušených listů přelijte 200 ml horké vody. Nechte louhovat pod pokličkou cca 10 minut. Při průjmu pijte čaj klidně i 5x denně. Těhotné ženy by měly pít čaj 2 krát denně, přibližně 6 až 4 týdny před termínem porodu. Buďte však obezřetní. Taniny mohou snížit absorpci minerálů ze stravy, jako např. vápníku, železa a hořčíku nebo běžně užívaných léků, např. sedativ a antidepresiv.

Zdroj: www.medicina.cz, www.novinky.cz, www.healthline.com, www.magazinzdravi.cz