Při sušení hub nezapomeňte dodržovat určitá pravidla. Při jejich nedodržení můžete vše vyhodit do koše

Ostatní 18. září 2021 | 13:00 — Kateřina Kofroňová
Letošní houbařská sezona je obzvláště vydařená. Pokud jste si i vy přinesli plné košíky hub a už nevíte, co s nimi, usušte si je na zimu. Budou se vám hodit do chutných omáček, polévek a dalších oblíbených receptů. Poradíme vám nejlepší způsoby, jak houby rychle vysušit, aby si zachovaly co nejvíce chuti a neplesnivěly vám.
Další 3 fotografie v galerii
Sušené houby se vyplatí mít vždy při ruce / Depositphotos

Než začnete se sušením, houby si dobře připravte, aby veškerá vaše práce nevyšla vniveč. Základním a neustále opakovaným pravidlem je sbírat, jíst a skladovat jen ty druhy hub, které dobře znáte. Skladujte rovněž jen takové houby, které jsou čerstvé a nejsou červivé. Jakmile máte protříděno, můžete pokračovat čištěním.

Každou houbu důkladně očistěte nožíkem a poté i štětečkem. Houby nemyjte, ale důkladně zbavte veškerých větviček, mechu a hlíny. Nechcete přece, aby vám později v pokrmu křupaly kousky zeminy. Houby poté nakrájejte na tenké, podobně velké plátky. Jaké jsou způsoby sušení hub, se dočtete níže.

Jako za starých časů

Důležité je zpracovat houby do jednoho dne od utržení v lese. Než se pustíte do samotného sušení, nechte je nejlépe na chladném a temném místě. Ničím je nepřikrývejte, aby se vám nezapařily. Jakmile je nakrájíte na plátky, rozmístěte je na síto. Pokud síto nemáte, není problém si jej vyrobit ze čtyř prken, které stlučete dohromady hřebíkem a napnete na ně starou záclonu. Síto poté umístěte na čerstvý vzduch. Pár dní to potrvá, ale je to jeden z nejstarších způsobů, který používaly už naše babičky, a dodnes se hojně používá.

Sušička to udělá za vás

Chcete-li ušetřit čas a prostor a máte-li sušičku na ovoce, je to skvělý způsob, jak si práci zjednodušit. Sušička má hned několik pater nad sebou, takže může pojmout mnohem více hub najednou. Je ale dobré pláty v jednotlivých patrech v průběhu sušení střídat, aby byly houby vysušené rovnoměrně.

Moderní sušičky navíc poskytují houbám při sušení mnohem lepší podmínky než sušení na slunci. Udržují stálou teplotu kolem 50 °C, což je pro houby při sušení ideální. Zkrátíte si také dobu, po kterou se musíte sušení hub věnovat, a to hned mnohonásobně. Sušení hub v sušičce zabere obvykle 5 až 10 hodin. Podle toho, jak velké houby máte, jak silné plátky jste nakrájeli a podobně.

Pozor na plíseň

Než však houby uskladníte do sklenic, vždy se ujistěte, že jsou houby opravdu suché. Poznáte to tak, že když je zlomíte, křupnou. Stejně tak ale zajistěte, aby i sklenice byly naprosto čisté. Nejlépe uděláte, když je vyvaříte, nebo umyjete na nejvyšší možnou teplotu v myčce. Houby poté skladujte v suchu a temnu v nádobách, které dokonale těsní. Psali jsme také: Nejsilnější houbařská sezona je v plném proudu. Prozradíme vám, kde teď zaručeně rostou.

Zdroj: thekitchn.com, alphafoodie.com.

Reklama
Reklama

Mohli jste přehlédnout

Proč trpíme arachnofobií, co skutečně způsobuje strach z pavouků a lze se této fobie zbavit?

Co můžete očekávat, když přivedete dítě do domácnosti se...

Jak správně prát tenisky v pračce, aby se nezničily ani boty...

Jedlá soda je dostupný a účinný pomocník v péči o psa či...

Jak jednoduše vyrobit trendy paletový nábytek na zahradu i do...

Nový trend vtrhl do českých měst, střešní včelaření je...

Vánočním věncům letos nebude vévodit jehličí, ale...

Zavřít reklamu