Vesmírná technika: Výškové rekordy při pilotovaných kosmických letech

VT_2021_37

Kosmická loď Crew Dragon Resilience se při aktuální misi Inspiration4 pohybuje ve výšce 586,4 kilometru. To je o zhruba 166 kilometrů výše, než kde obíhá Mezinárodní kosmická stanice ISS. Ale pokud bychom si mysleli, že je to rekordní výška pilotovaného kosmického letu, pak bychom se velice mýlili. Absolutní rekord ve vzdálenosti od Země drží posádky lunárních misí Apollo, ale i když zůstaneme na oběžné dráze Země, stále tu jsou více než půl století nepřekonané rekordy.

Pokud Vám nefunguje přehrávání ve vloženém okně, klikněte sem a dostanete se na stránku pořadu na Mall.TV. Pokud máte s přehráváním problém, zkuste jej spustit v tzv. anonymním okně prohlížeče.

Vesmírná technika vychází na MALL.TV každý pátek .

Kromě Vesmírné techniky najdete na internetové televizi MALL.TV i další pořady Kosmonautixu. Každý den zde vycházejí Vesmírné zprávy, které informují o dění v kosmonautice. Také zde najdete živě a česky komentované přímé přenosy startů raket pod názvem Vesmírné starty.

Pokud si chcete prohlížet tyto pořady přímo v aplikaci na svém telefonu, tabletu nebo na chytré televizi, zde je návod jak naladit MALL.TV

Print Friendly, PDF & Email

Kontaktujte autora: hlášení chyb, nepřesností, připomínky
Prosím čekejte...
Níže můžete zanechat svůj komentář.

2 komentářů ke článku “Vesmírná technika: Výškové rekordy při pilotovaných kosmických letech”

  1. Adhara napsal:

    Téma by sa hodila skôr na Top 5, ale zaujímavé. Na prvý pohľad človeka možno zarazí, prečo výškové rekordy na obežnú dráhu Zeme neboli od počiatkov kozmonautiky prekonané, na druhej strane je to logické. Zbytočne veľa paliva, ak tam má kozmická loď vydržať iba pár dní.

  2. Spytihněv napsal:

    Diky za velmi zajímavý díl. Detailista by ještě rád věděl, který z téch tří astronautů Apolla 13 byl v době průletu nejvzdálenějším bodem od Země umístěn v poloze, která ho udělala skutečným samostatným rekordmanem. Jeden z nich to být musel. Ale to zůstane navždy jen zajímavou otázkou 🙂

Zanechte komentář

Chcete-li přidat komentář, musíte se přihlásit.