Film Deníček Moderního fotra získal hlavní cenu na festivalu komedie

ČTK ČTK
Aktualizováno 18. 9. 2021 20:59
Film Deníček Moderního fotra získal hlavní cenu Zlatý prim na Festivalu české filmové komedie v Novém Městě nad Metují. Ocenění dostal i autor snímku Jan Haluza za režii. Přehlídku letos navštívilo 2157 diváků, což je rekord za posledních pět let, od kdy se vedou statistiky v rezervačním systému, uvedla mluvčí akce Kateřina Toholová.
Film Deníček Moderního fotra
Film Deníček Moderního fotra | Foto: CinemaArt

Odborná porota udělila také ocenění za nejlepší scénář, připadlo Patriku Hartlovi za film Prvok, Šampon, Tečka a Karel. Martin Pechlát za roli v tomto snímku dostal cenu pro nejlepší mužský herecký výkon. V ženské kategorii ocenění uděleno nebylo. Cenu za výtvarný počin si odnesl Martin Štrba za kameru k filmu Muž se zaječíma ušima, cenu za výkon mladého umělce Andy Fehu za snímek Shoky & Morthy: Poslední velká akce.

Filmy tradičně oceňují také diváci, jejichž cena nese název Novoměstský hrnec smíchu. Dostane ji ten snímek, u kterého časoměřiči naměří při projekci nejvíce prosmátého času. Tento rok patří komedii Večírek, v sále se při ní lidé smáli 17,3 procenta z celkového času filmu. Rekord drží Kameňák Zdeňka Trošky z 25. ročníku v roce 2003 s 36,75 procenta.

Pořadatelé již dříve rozhodli o udělení ceny za nezapomenutelné role v českých komediích. Letos ji získal Petr Nárožný. Loni tuto sošku dostala Eliška Balzerová.

Na přehlídce se letos představilo dvanáct komedií. Podobně jako v minulých ročnících následovaly po promítání besedy s tvůrci a herci. Součástí festivalu byl i doprovodný program, především koncerty na terase kina. V nesoutěžní části pořadatelé promítli starší české filmy Kulový Blesk, Princ a Večernice, Marečku, podejte mi pero, Limonádový Joe či Tři oříšky pro Popelku.

Loni získal hlavní festivalovou cenu Zlatý Prim snímek režiséra Jiřího Havelky Vlastníci.

Nultý ročník festivalu se v Novém Městě nad Metují konal v roce 1978, kdy čestné uznání získala komedie Adéla ještě nevečeřela. Tehdy se festival jmenoval Festival československé veselohry, v 90. letech se změnil název na Novoměstský hrnec smíchu. Poslední léta nese jméno Festival české filmové komedie.

Fila: Zrodila se režisérská hvězda? „Fotrovská“ komedie vypadá jako od Spielberga. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy