Mimořádná zpráva:
Načítám...
  • Načítám...
>

Ostrava hledá investora pro území Rezidence Stodolní

Ostrava-město |

Ostrava hledá vhodného investora, která koupí nemovitosti na území "Rezidence Stodolní". Následně je zrekonstruuje a případně dostaví části, které se nabízejí v předběžném návrhu. Hodnota nemovitostí o rozloze 3 747 metrů čtverečních byla podle znaleckého posudku stanovena na minimální cenu přesahující 23,6 milionů korun. Město ale předpokládá, že by mohlo dostat mnohem víc.

Komplex nemovitostí „Rezidence Stodolní“ se nachází v jádrovém území města, v městské památkové zóně a byl postaven v letech 1927-1928. Celou oblast město postupně rekonstruuje a dostavuje s cílem vytvoření nové funkční čtvrti, nabízející kromě samotného prostředí dominantní galerie současného umění, multifunkční prostředí administrativy, služeb a bydlení.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Zastupitelstvo rozhodlo o záměru prodat nemovitosti o celkové výměře 3 747 m2 v centru města mezi ulicemi Porážková, Stodolní a Masná. Záměr je zveřejněn na úřední desce města a na internetu . Termín pro podání nabídek je stanoven do 30. listopadu letošního roku."

Komplex bezprostředně navazuje na lokalitu historických Jatek, kterou město rekonstruuje pro účely galerie současného umění. Obklopuje jej ulice Masná, jejíž dostavbu směrem k ulici Janáčkova město připravuje na rok 2022, a která bude postupně doplněna o linii bytových domů. Výstavbu prvního sedmipodlažního bytového domu město dokončilo v červnu na křížení ulic Janáčkova a Masná. V neposlední řadě nabízený blok rovněž bezprostředně sousedí s ulici Stodolní, jednou z klíčových pěších zón s pestrým společenským vyžitím. Výbornou dopravní dostupnost pak zajišťuje přímá návaznost na páteřní dopravní infrastrukturu města.

Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Město v minulosti nabylo některé nemovitosti v území se záměrem scelit vlastnictví do jedné ucelené plochy, a tím získat možnost určovat budoucí podobu a rozvoj této lokality v centru města ve vazbě na ostatní zde realizované projekty. I díky tomuto kroku dnes můžeme sledovat např. rekonstrukci historické budovy městských jatek. Dříve byl zvažován také záměr využití nemovitostí k vybudování městského multižánrového kulturního centra, ovšem vzhledem k převedení části jeho obsahu do privátního projektu Ostrava 2020 a také s ohledem na jiné priority města při budování kulturní infrastruktury byl však tento záměr opuštěn. Je tedy pro něj na místě najít nové smysluplné využití se zapojením soukromého kapitálu."

Záměrem města je nyní prodat nemovitosti jako celek za účelem jejich celkové rekonstrukce a případné dostavby s funkcemi, které budou vhodně rozvíjet současné území a zároveň budou reflektovat připravované záměry v území. Vše v souladu s regulačními podmínkami zpracovanými městský ateliérem MAPPA.

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora Ostravy: "Budovy, které jsou součástí nabízených ploch, jsou ve špatném technickém stavu a bez jakéhokoliv využití. Z průběžných jednání s investory o toto území registrujeme zájem, vyhlášením záměru prodeje tak otevíráme možnost investorům podat oficiální nabídky. Kromě samotných regulačních podmínek, které zpracovala MAPPA, bude pro nás klíčová celková smysluplnost záměru a jeho synergie s okolím, které prochází významnou proměnou. Podmínky výzvy z hlediska požadovaných funkcí jsme záměrně nastavili poměrně volně tak, abychom investory předem neomezovali v přemýšlení o podobě a náplni jejich návrhů."
Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Každý zájemce je povinen ve své nabídce uvést popis zamýšleného využití pozemků včetně specifikace účelu stavby, popis záměru z pohledu jeho přínosu pro rozvoj dané lokality, jeho vhodnosti z pohledu urbanistického, architektonického, dopravního či funkčního řešení a také termín dokončení výstavby. V neposlední řadě nesmí chybět cenová nabídka."

Minimální nabídková cena za nemovitosti byla stanovena na úrovni aktuálního znaleckého posudku ve výši 23 638 760 korun, město však předpokládá, že vzhledem k lukrativnosti lokality obdrží nabídky vyšší.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Zájemci musí vzít rovněž na vědomí, že v ploše mezi severozápadní hranicí prodávaného pozemku a historickou budovou Jatek je vymezen prostor pro vyústění budoucí pěší a cyklistické lávky spojující území u Městské nemocnice Ostrava přes ulici Místeckou a frýdlantskou dráhu s územím ulic Porážková, Masná, Janáčkova, Pobialova a Stodolní."

Zájemci mají možnost, v případě, že dospějí k názoru, že je to pro jejich řešení vhodné, zaústění této lávky implementovat do svého stavebního záměru a v případě její výstavby se na ní napojit. V takovém případě bude lávka ústit do ulice Masné nebo Stodolní, bude umožňovat nepřetržitý průchod a průjezd pro veřejnost.

Nahlásit chybu


K tématu

Nová čtvrť v Ostravě-Zábřehu nabídne téměř 240 bytů

11. srpna 2023 15:15 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Soukromý investor chce v Ostravě-Zábřehu vybudovat novou rezidenční čtvrť. Ta má nabídnout téměř 240 bytů, parkovací místa, prostory pro trávení volného času, park, místa pro sportovní vyžití i společné venkovní aktivity. Výstavba je plánována v etapách a zahájena by mohla být v roce 2027.

Ostrava v rámci ozdravných pobytů zvyšuje příspěvek na jedno dítě

20. září 2023 15:47 | Ostrava-město | Jiří Cileček

Speciální městský fond, který přispívá ostravským dětem základních a mateřských škol na pobyty na čerstvém vzduchu během topné sezóny, existuje v Ostravě již od roku 2010. Za jeho fungování byl zájem o takzvané ozdravné pobyty kontinuálně velmi vysoký. Aktuálně dochází k navýšení příspěvku na jedno dítě a pobyt z 6 na 7,5 tisíce korun, což si vyžádalo změnu Statutu Fondu, kterou schválili zastupitelé.

Ostravu navštívil Ivan Lendl. Město si prohlédl z věže radnice

12. června 2023 9:42 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka

Ostravu navštívil jeden z nejslavnějších sportovců historie naší země fenomenální tenista Ivan Lendl. Na dvoře Matičního gymnázia zasadil strom a s primátorem Janem Dohnalem si z radniční věže prohlédl město.


Magická noc si posledního dubna podmaní centrum města

První velkou akcí pod širým nebem bude v Novém Jičíně posledního dubna tradiční pálení čarodějnic. V tento den se otevře i rekonstruované Laudonovo nádvoříčko a novinkou bude ohňová show.

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí

Dnes 12:40 | Celý MS kraj | Tomáš Tikal

Elektrárna Dětmarovice odchází od uhlí. Společnost ČEZ zde za 2 miliardy korun postaví novou nízkoemisní teplárnu, která zajistí dodávky tepla pro Bohumín a Orlovou na další desítky let.

ADRA a dobrovolnictví na zkoušku s hendikepovanými klienty Santé

V rámci celorepublikových dnů dobrovolnictví uspořádala ADRA společně s organizací Santé projekt dobrovolnictví na zkoušku. Lidé o trávení volného času s hendikepovanými projevili zájem.

Mateřská škola v Horní Suché oslavila 100 let

Mateřská škola na Základní škole s polským vyučovacím jazykem v Horní Suché oslavila v Dělnickém domě krásných 100 let. Program byl bohatý a hlavně barevný.

Dlouholetý trenér juda Zdeněk Frenštátský získal Cenu města Havířova

V Kulturním domě Leoše Janáčka radnice ocenila osobnosti ve vybraných oblastech společenského života. Cenu města Havířova za rok 2023 si odnesl dlouholetý trenér Zdeněk Frenštátský.

Důležité zastávky MHD ve Frýdku-Místku dostávají nové digitální informační panely

Frýdek-Místek společně s dopravcem zvyšuje kvalitu MHD. Aktuálně se na důležitých zastávkách a terminálech instalují digitální LED panely. Ty ukazují informace o příjezdech autobusů v reálném čase a také mohou zobrazovat zprávy o mimořádných událostech.

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě funguje už 10 let. Začínala pod hlavičkou Základní školy Ĺ. Štúra

Waldorfská škola v Ostravě-Porubě oslavila 10 let od svého založení. K tomuto výročí uspořádala Jarní slavnost, na které v kulturním domě Poklad vystoupily žáci mateřské školy, základní školy a studenti lycea.

O mrakodrap v centru Ostravy má zájem nový investor, zachován by měl být návrh Evy Jiřičné

Včera 8:36 | Ostrava-Centrum | Libor Běčák

Město Ostrava opětovně usiluje o záchranu jedné z dominant centra města – výškové budovy na ulici Ostrčilova. Pozemek, budovu a další záležitosti včetně závazných návrhů na rekonstrukci znovu nabídnul k prodeji. Stalo se tak poté, co předchozí zájemce o koupi nemovitostí nesignoval příslušné smlouvy a zadávací řízení na veřejnou zakázku bylo zrušeno.

I končící těžba uhlí vyžaduje průběžnou modernizaci důlního zařízení

Včera 8:12 | Celý MS kraj | Libor Běčák

Byť se dobývání černého uhlí v podzemí Karvinska blíží ke svému konci, společnost OKD musí průběžně modernizovat zařízení, které do ukončení těžby bude potřebovat.

Okolí kostela sv. Ducha ozdobí jezírko. Na projektu se podíleli i občané

Další krásný veřejný prostor v Ostravě Jihu vznikne v okolí kostela sv. Ducha v Zábřehu. Dnes jde v podstatě o parkoviště, které se přemění v příjemnou lokalitu s jezírkem a spoustou míst k trávení volného času. Na projektu se podíleli i občané.

Obyvatelé Moravské Ostravy a Přívozu diskutovali s vedením obvodu

Investice, strategický plán i kulturní akce letošního roku. To byla stěžejní témata, kterým se věnovali zástupci vedení Moravské Ostravy a Přívozu na prvním letošním setkání s občany.

Fajne školní bistro Ostravě závidí i okolní města. Špičkoví kuchaři pomáhají v jídelnách

24. dubna 2024 12:11 | Ostrava-město | Tomáš Kořistka | Ostravské minuty

Kvalita jídla ve školních jídelnách se v posledních letech výrazně zlepšila a v Ostravě na tom má podíl i velmi oblíbený a úspěšný projekt Fajne školní bistro. Školy objíždějí špičkoví kuchaři a pomáhají kuchařkám s přípravou chutných jídel podle norem a děti jsou nadšené.

Fotografie ze života Ostravy jsou nově k vidění ve Slezskoostravské galerii

Více než 100 černobílých reportážních fotografií z Ostravy si mohou nově prohlédnout návštěvníci Slezskoostravské galerie. Jejich autorem je významný a oceňovaný ostravský fotograf a rodák Jiří Kudělka, který své dílo vystavoval na mnoha místech v Česku i v Evropě.

Slezskoostravský korfbalový tým bojuje v baráži o účast v extralize

Slezskoostravské korfbalové družstvo KK Sokol Koblov bojovalo v neděli o účast v extralize. V prvním kole baráže se hráči setkali s prvoligovými nováčky z Prievidzy a ostřílenými několikanásobnými mistry extraligy – Českými Budějovicemi.

Základní školy ve Slezské Ostravě budou mít moderní učebny, vybavené budou i virtuální realitou

Robotické sady, 3D tiskárny, sady pro experimenty, a dokonce i virtuální realitu – to vše najdou studenti v nových jazykových, multimediálních a přírodovědných učebnách ve slezskoostravských základních školách. Finální úpravy by měly být hotové do konce června.

Děti vyrábějí loga a erby městské části Hrabůvka v rámci oslav 100 let Velké Ostravy

23. dubna 2024 16:25 | Ostrava-Jih | Andrea Holeszová | Expres Ostrava-Jih

Historická loga, erby a dominanty jednotlivých obvodů Velké Ostravy. Ty vznikají v rámci akce „Loguj!“ ve výtvarných dílnách ostravských knihoven. Minulý týden patřil Hrabůvce.

Ostrava hledá investora pro území Rezidence Stodolní
Vydáno 18. září 2021 17:13, Ostrava-město, Jiří Cileček
Ostrava hledá vhodného investora, která koupí nemovitosti na území "Rezidence Stodolní". Následně je zrekonstruuje a případně dostaví části, které se nabízejí v předběžném návrhu. Hodnota nemovitostí o rozloze 3 747 metrů čtverečních byla podle znaleckého posudku stanovena na minimální cenu přesahující 23,6 milionů korun. Město ale předpokládá, že by mohlo dostat mnohem víc.

zdroj foto: Magistrát města Ostravy

Komplex nemovitostí „Rezidence Stodolní“ se nachází v jádrovém území města, v městské památkové zóně a byl postaven v letech 1927-1928. Celou oblast město postupně rekonstruuje a dostavuje s cílem vytvoření nové funkční čtvrti, nabízející kromě samotného prostředí dominantní galerie současného umění, multifunkční prostředí administrativy, služeb a bydlení.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Zastupitelstvo rozhodlo o záměru prodat nemovitosti o celkové výměře 3 747 m2 v centru města mezi ulicemi Porážková, Stodolní a Masná. Záměr je zveřejněn na úřední desce města a na internetu . Termín pro podání nabídek je stanoven do 30. listopadu letošního roku."

Komplex bezprostředně navazuje na lokalitu historických Jatek, kterou město rekonstruuje pro účely galerie současného umění. Obklopuje jej ulice Masná, jejíž dostavbu směrem k ulici Janáčkova město připravuje na rok 2022, a která bude postupně doplněna o linii bytových domů. Výstavbu prvního sedmipodlažního bytového domu město dokončilo v červnu na křížení ulic Janáčkova a Masná. V neposlední řadě nabízený blok rovněž bezprostředně sousedí s ulici Stodolní, jednou z klíčových pěších zón s pestrým společenským vyžitím. Výbornou dopravní dostupnost pak zajišťuje přímá návaznost na páteřní dopravní infrastrukturu města.

Tomáš Macura, primátor Ostravy: "Město v minulosti nabylo některé nemovitosti v území se záměrem scelit vlastnictví do jedné ucelené plochy, a tím získat možnost určovat budoucí podobu a rozvoj této lokality v centru města ve vazbě na ostatní zde realizované projekty. I díky tomuto kroku dnes můžeme sledovat např. rekonstrukci historické budovy městských jatek. Dříve byl zvažován také záměr využití nemovitostí k vybudování městského multižánrového kulturního centra, ovšem vzhledem k převedení části jeho obsahu do privátního projektu Ostrava 2020 a také s ohledem na jiné priority města při budování kulturní infrastruktury byl však tento záměr opuštěn. Je tedy pro něj na místě najít nové smysluplné využití se zapojením soukromého kapitálu."

Záměrem města je nyní prodat nemovitosti jako celek za účelem jejich celkové rekonstrukce a případné dostavby s funkcemi, které budou vhodně rozvíjet současné území a zároveň budou reflektovat připravované záměry v území. Vše v souladu s regulačními podmínkami zpracovanými městský ateliérem MAPPA.

Zuzana Bajgarová, náměstkyně primátora Ostravy: "Budovy, které jsou součástí nabízených ploch, jsou ve špatném technickém stavu a bez jakéhokoliv využití. Z průběžných jednání s investory o toto území registrujeme zájem, vyhlášením záměru prodeje tak otevíráme možnost investorům podat oficiální nabídky. Kromě samotných regulačních podmínek, které zpracovala MAPPA, bude pro nás klíčová celková smysluplnost záměru a jeho synergie s okolím, které prochází významnou proměnou. Podmínky výzvy z hlediska požadovaných funkcí jsme záměrně nastavili poměrně volně tak, abychom investory předem neomezovali v přemýšlení o podobě a náplni jejich návrhů."
Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Každý zájemce je povinen ve své nabídce uvést popis zamýšleného využití pozemků včetně specifikace účelu stavby, popis záměru z pohledu jeho přínosu pro rozvoj dané lokality, jeho vhodnosti z pohledu urbanistického, architektonického, dopravního či funkčního řešení a také termín dokončení výstavby. V neposlední řadě nesmí chybět cenová nabídka."

Minimální nabídková cena za nemovitosti byla stanovena na úrovni aktuálního znaleckého posudku ve výši 23 638 760 korun, město však předpokládá, že vzhledem k lukrativnosti lokality obdrží nabídky vyšší.

Gabriela Pokorná, mluvčí Ostravy: "Zájemci musí vzít rovněž na vědomí, že v ploše mezi severozápadní hranicí prodávaného pozemku a historickou budovou Jatek je vymezen prostor pro vyústění budoucí pěší a cyklistické lávky spojující území u Městské nemocnice Ostrava přes ulici Místeckou a frýdlantskou dráhu s územím ulic Porážková, Masná, Janáčkova, Pobialova a Stodolní."

Zájemci mají možnost, v případě, že dospějí k názoru, že je to pro jejich řešení vhodné, zaústění této lávky implementovat do svého stavebního záměru a v případě její výstavby se na ní napojit. V takovém případě bude lávka ústit do ulice Masné nebo Stodolní, bude umožňovat nepřetržitý průchod a průjezd pro veřejnost.

Zdroj: https://polar.cz/zpravy/ostrava/ostrava-mesto/11000027538/ostrava-hleda-investora-pro-uzemi-rezidence-stodolni