Hudební vzpomínka na jihočeský koncert Jana Nedvěda, klasika české trampské písničky

Koncertní ozvěny od Tří lvů připomínají nadcházející 75. narozeniny klasika české folkové a trampské písničky, zpěváky, kytaristy a úspěšného autora Jana Nedvěda. Jubileum připadá na 24. září.

Janovy hudební osudy byly spojeny s jeho o rok mladším, a bohužel již nežijícím, bratrem Františkem. A to už od bigbítového mládí přes trampskou kapelu Toronto přetvořenou v proslulé Brontosaury. 

Vedle tohoto byli bratři Jan a František Nedvědovi důležitými vokálními součástmi legendárního Spirituál kvintetu a jako tandem prošli v 90. letech obdobím ohromné a nevídané popularity, která svým způsobem vrcholila vyprodaným strahovským stadionem. K tomu je nutno říct, že obliba měla oporu hlavně v autorském nadání Jana Nedvěda.

Potom však vztahy obou bratrů procházely turbulentními periodami, podobně jako privátní život staršího z nich. A víceméně se odvíjely odděleně. Jan Nedvěd natočil v posledních desetiletích několik sólových alb, ty však nepřekonaly věhlas zmíněných projektů.

Čtěte také

V roce 2007 absolvoval Jan společné turné s Františkem i tehdy jubilujícím Fešáky. Jednu zastávku měli i na zámeckém nádvoří v Třeboni. Během koncertu vystoupili společně, ale také měli své samostatné bloky.

Devět skladeb, které písničkář Jan Nedvěd ve velmi dobré formě a náladě zazpíval před 14 roky, zahrnovalo většinu těch nejoblíbenějších z repertoáru Brontosaurů, případně dvojice Nedvědi – Kohout, Kamarád, Podvod, Frankie Dlouhán, Růže z papíru, Kytka nebo Na kameni kámen.

Výjimkou byla úvodní Čepice a také třeboňsky jemně modifikovaný Kamenný mlýn, tedy písnička, kterou Jan Nedvěd napsal pro svého synovce, syna bratra Františka, Vojtu Nedvěda. Ten ji zařadil na své debutové album Bílý měsíc. Vojtu Nedvěda coby zpěváka a kytaristu v doprovodné kapele Jana Nedvěda na jihu Čech doplnili baskytarista Milan Plechatý a klávesista Jindra Koníř.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.