reklama

Tuto vonnou fialovou krásku použijte na mnoho způsobů

Kdyby měly rostliny svoji anketu oblíbenosti, levandule by určitě obsadila jedno z prvních míst, protože kdo by odolal jejímu něžnému půvabu a omamné vůni. Levandule, která bývá nejčastěji spojována s krásami francouzské Provence však velmi dobře prospívá i u nás, například v Levandulovém údolí nedaleko středočeské vísky Chodouň.  

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Z nádherné a zdravé levandule si připravte lahodný sirup (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kouzelné Levandulové údolí se nachází v samém srdci Geoparku Barrandien na bývalých vápencových mořích. Nedaleko naleznete hrady Točník, Žebrák, Křivoklát, Nižbor s keltským oppidem nebo zámek v Hořovicích. Brdské lesy se tak mísí s opojnou vůní Levandulového údolí a nabízí novodobým poutníkům klid, mír, pohodu, odpočinek a hlavně zdraví z čisté přírody. Za modrým a voňavým levandulovým zázrakem stojí dvě dámy, Helena Neumannová a Milena Krčálová, které vlastním unikátním tříhektarovém poli s 45 tisíci BIO levandulemi plní své sny. Nás přivítala paní Helena, jež nás nejenom údolím provedla, ale na závěr prozradila i tajný recept na úžasný levandulový sirup.

Helenko, co vás přivedlo právě k pěstování levandule?

Miluji bylinky, a proto jsem nějakých deset let jezdila po různých farmářských slavnostech po celé naší zemi. Povídala si s farmáři a jejich častokrát až neuvěřitelně příběhy mě natolik uchvátily a inspirovaly, že jsem se nakonec rozhodla bylinky sama pěstovat," vzpomíná Helena.

A proč právě levandule?

Oblast středních Čech je pro tuto aktivitu velmi příhodná. Vzhledem k jílovité půdě se tu daří především šalvěji, mátě, mateřídoušce… ale hlavně levanduli lékařské, královně všech bylin. Stojíme na místě bývalých vápencových mořích, tady levandule přirozeně rostla už od 10, století před naším letopočtem, tak proč vymýšlet něco, když už je dávno jasné, čemu se zde zkrátka daří," říká Helena.

Rostlinky
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Levandule je rostlinka, která nás chrání

Levandulí je asi čtyřicet druhů, jaký pěstujete vy?

My pěstujeme právě BIO levanduli lékařskou (Lavandula angustifolia) a jak se ukazuje na našem poli, kde máme 45 tisíc rostlinek, tak se této prastaré bylince dobře daří i v naší moderní době," pokračuje Helena.

Když se řekne BIO levandule, můžeme si ji vypěstovat i doma na zahrádce?

„Bohužel to tak snadné není, protože i přes veškerou snahu se vždy v okolí nějaký zdroj kontaminace najde, například když si soused postříká růže proti škůdcům nebo my v truhlíku pohnojíme muškáty. Levandule je bohužel léčivá bylinka, které má tendenci chránit nás i celou přírodu od všeho zlého. Obětavě proto do sebe pohlcuje všechny jedy, které se v jejím okolí vyskytnou. A právě proto levandule, kterou vypěstujeme doma na zahrádce, nikdy nebude 100% BIO. Můžeme ji samozřejmě použít pro esenciální oleje, do polštářků, jako dekoraci, ale nikdy ji ne pro přímou spotřebu například do sirupů," vypočítává možnosti.

Co vše z levandule používáte?

„Síla levandule není jenom v květu, ale i ve stéble, my tady proto používáme celou rostlinu. Stéblo je velice obohacující, protože obsahuje množství přírodních antioxidantů a antibiotik, či antidepresiv," uzavírá Helena.

Levandulový sirup

Budeme potřebovat:

  • 500 ml vody
  • 1 bio citron
  • 1 celou skořici
  • 500 g cukru
  • 2 lžíce bio levandule.
  • hrnec na svaření, sáček na čaj z netkané textilie, cedník, lahev
Suroviny
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Pro levandulový sirup použijte suroviny v biokvalitě

Odměříme vodu a nalijeme ji do většího hrnce. Přidáme překrojený citron (stačí jen na čtvrtky), skořici i cukr.

Cukr
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Ve vodě nechte rozpustit cukr

Do čajového sáčku odměříme levanduli, pokud nechceme používat lžíci, stačí nabrat dvě menší hrstičky. Sáček zatáhneme a vložíme do vody k připraveným surovinám.

Levandule do sáčku
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Do čajového sáčku nasypte levanduli

Vodu přivedeme k varu a zprudka vaříme zhruba 30 minut, aby se všechny chutě hezky uvolnily. Poté sejmeme z plotny, ale ponecháme v hrnci zchladnout. Sirup přikryjeme poklicí a odložíme na 24 hodin macerovat v chladu a temnu. Chutě se krásně rozvinou a sirup získá překrásnou barvu. Sirup slijeme přes cedník do připravené, vyvařené lahve. Sirup by se měl krásně táhnout a má nádhernou růžovou barvu, kterou mu propůjčují nejenom levandulová, ale i nasekaná stébla.

Sirup
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Levandulový sirup má nádhernou jiskřivě růžovou barvu

Co nevíte o levanduli

Z doma vypěstované levandule si můžete po usušení vytvořit dekorativní kytice, které nádherně provoní byt. Poslouží i ve skříni s oděvy, kde odpuzují moly. Anebo je v teplejších měsících roku kdekoli v bytě odpuzuje komáry a mouchy. Levandule je součástí řady přírodních parfémů a aromaterapeutických esencí, které přinášejí klid a uvolnění. Pokud trpíte nespavostí, zkuste si pod polštář vložit sáček s levandulovými květy, nebo uvařit šálek levandulového čaje. Levandule nabízí i dezinfekční účinek ve formě levandulového oleje, na ošetřování různých typů poranění. Odvar z levandule uvolňuje hladké svalstvo trávicího ústrojí, podporuje tvorbu žluči a zlepšuje trávení. Současně zklidní i potíže s nadýmáním.

Mýdla
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Levandule je vhodná i při léčbě různých obtíží

Levandulová koupel napomáhá při léčbě ekzémů. Levandulová tinktura pomůže zbavit vlasovou pokožku lupů a současně by měla omezit i padání vlasů. Levandulové květy můžete přidat do marmelád nebo medu, případně si vyrobit levandulový ocet. Do uzavřené dózy s cukrem přidejte několik suchých květů, jež dodají příjemnou vůni. Levandulové květy se dají rovněž kandovat a vynikající je i levandulová zmrzlina. Levandule je pochopitelně nejdůležitější součástí provensálského koření.

Podívejte se, jak můžete levanduli pěstovat a následně zpracovat:

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 19. 9. 2021, Autor: Jana Šulcová, Profil autora: Jana Šulcová