V sobotu v Česku přibylo 301 případů covidu, hospitalizovaných ubylo

Události: Start očkování třetí dávkou (zdroj: ČT24)

Laboratoře v Česku v sobotu odhalily 301 případů koronaviru, o padesát víc než před týdnem. Víc pozitivních testů za víkendový den evidovalo ministerstvo zdravotnictví naposledy 22. května. V nemocnicích bylo v sobotu 146 lidí s covidem, oproti pátku jejich počet klesl o třiadvacet. Ve vážném stavu je v posledních dnech kolem třiceti lidí. Počet nově potvrzených případů covidu za posledních sedm dní v přepočtu na sto tisíc obyvatel stagnuje třetím dnem na osmadvaceti případech. Reprodukční číslo kleslo na 1,11.

On-line přenos
Koronavirus – září
14:03

Jen 14 z 54 afrických zemí splnilo cíl Světové zdravotnické organizace (WHO) naočkovat do konce září alespoň deset procent své populace proti covidu-19. Celkově pak byla na africkém kontinentu zatím plně očkována jen čtyři procenta lidí. Podle stanice BBC to uvedla WHO.

13:30

Sklon důvěřovat nejznámějším konspiračním teoriím má na Slovensku více než pětina lidí. Každý desátý obyvatel země podle nedávného průzkumu věří tomu, že očkování proti onemocnění covid-19, v němž Slovensko zaostává za EU, slouží k čipování lidí. Informoval o tom veřejnoprávní Rozhlas a televize Slovenska (RTVS) s odvoláním na výsledky průzkumu veřejného mínění, který zadal u agentury Median SK.

13:29

Ve Francii budou muset při návštěvě kina či restaurace předkládat covidové certifikáty i děti od 12 let. Dosud tato povinnost platila pro dospělé od 18 let. Podle úřadů už je možné doklad o očkování, prodělání covidu-19 nebo negativním testu na koronavirus požadovat i od dospívajících, protože vakcinace v této věkové skupině pokročila. Vláda rozhodla také o tom, že v oblastech s nižší mírou rizika nákazy nebudou muset školáci při vyučování nosit roušky.


Počty nově potvrzených případů nákazy koronavirem ve srovnání s předchozím týdnem dál stoupají. Stejně jako loni začal letos počet nově potvrzených případů růst s koncem prázdnin. V prvním zářijovém týdnu se dvakrát dostal lehce nad tři sta, v následujícím se pak jednou vyšplhal téměř k šesti stům a v tomto týdnu v pracovních dnech činil zhruba pět set.

Od pondělí do soboty přibylo v tomto týdnu 2862 případů, zatímco ve stejném období v minulém týdnu to bylo asi o čtyři sta méně.

Incidenční číslo je nadále nejvyšší v Praze, kde stouplo na sedmačtyřicet případů nákazy za týden na sto tisíc obyvatel. Následuje Moravskoslezský kraj s osmatřiceti případy. V Karlovarském kraji, kde byla v minulých dnech incidence dlouhodobě nejvyšší, incidenční číslo dál klesá, nyní je to jednatřicet případů za týden v přepočtu na sto tisíc lidí.

Naopak nejlépe je na tom Liberecký kraj, kde se incidenční číslo drží na deseti. Na úrovni okresů přetrvává nejméně příznivá situace na Opavsku a Vsetínsku. V Opavě a okolí připadá na sto tisíc obyvatel sedmasedmdesát nových případů nákazy za posledních sedm dní, v okrese Vsetín je to čtyřiapadesát případů.

Počty hospitalizovaných v posledních dnech většinou stoupaly, před týdnem leželo s covidem v nemocnicích 115 lidí, v pátek už to bylo 169 lidí. V sobotu ale jejich počet klesl na 146. Před rokem vyžadovalo v souvislosti s covidem nemocniční péči kolem 500 pacientů, ve vážném stavu jich bylo zhruba devadesát.

Takzvané reprodukční číslo ukazující, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný, však k neděli kleslo na 1,11 z předchozích 1,13. Před týdnem bylo 1,37. Stále se ale drží nad kritickou hodnotou jedna, která znamená zrychlování šíření nemoci. Nad jedničkou je reprodukční číslo nepřetržitě od 26. srpna. 

Testů za sobotu eviduje ministerstvo podle předběžné statistiky kolem 49 tisíc, podobně jako o týden dřív.

Proti covidu jsou lidé v Česku od konce loňského prosince očkováni. Za celou dobu očkování dostali lidé v zemi už zhruba 11,71 milionu dávek vakcín a plně naočkováno bylo téměř 5,9 milionu lidí.

Počty očkovaných v posledních týdnech poklesly. V sobotu byly naočkovány asi tři tisícovky lidí, zhruba o pět set méně než před týdnem.