Odvrácená strana internetu. Jak fungují sítě Deep a Dark web, sloužící pro nelegální transakce

PC a Mobil 19. září 2021 | 08:21 — Lukáš Bauer
Internet je dnes všudypřítomný díky snadno přístupným informacím, službám a dalším oblíbeným věcem, kterými lidem ulehčuje život. Stejně jako většina věcí na Zemi má však internet i své stinné stránky a jednou z nich je takzvaný Deep web a Dark web, což jsou šedé zóny internetu, které slouží především pro nelegální transakce a kde je možné objednat si prakticky cokoliv.
Další 2 fotografie v galerii
Dark Web je místem hříchů a zločinu / Depositphotos

Internet si lze představit jako obrovské tržiště s informacemi, které má své stinné i dobré stránky. Těch temných stránek internetu je mnoho a jednou z nich jsou sítě Deep web a Dark web. Jaký je ale rozdíl v těchto názvech a co všechno tyto šedé zóny obsahují, popíšeme v tomto článku.

Internet je složen v podstatě ze tří různých vrstev, kdy tu základní představuje otevřený internet přístupný pomocí www (world wide web), druhou velice rosáhlou vrstvou je takzvaná hluboká vrstva (Deep Web), která představuje v podstatě celý on-line prostor. Třetí nejméně známou vrstvou je Dark Web, který je přístupný jen za pomocí speciálního software a je zcela anonymní.

Deep web je většina internetu

Deep Web je označován jako ta část internetových stránek a dokumentů nebo informací, které jsou přístupné pomocí www, ale vyhledávače je neindexují. V praxi to znamená, že většina vyhledavačů je při vyhledávání uživatelům vůbec nezobrazuje, a jsou tak pro běžného uživatele neviditelné. Aby mohl uživatel takovou stránku navštívit, je nutné znát její přesnou adresu.

Tato část internetu může zahrnovat například stránky na jinak přístupných webech, které jen jejich majitel nechce zobrazovat ve vyhledávání. Mezi takové stránky mohou spadat například diskuze, fóra, nebo také například e-mailový účet nebo firemní intranety. Odhaduje se, že Deep Web tvoří až 95 procent celého internetu.

Software amerického námořnictva

Takzvaný Dark Web je vrstva internetu ještě mnohem hlubší. V podstatě se jedná o část www obsahu, která je umístěna na takzvaných darknetech, tedy překryvných sítích, které sice využívají běžné přenosové sítě, ale jinak jsou od internetu zcela oddělené.

Tyto sítě je možné navštívit jedině s využitím speciálního software označovaného jako TOR (The Onion Router). TOR je software zaměřený na soukromí, který se používá k přístupu na temný web. Není jediný, ale nejoblíbenější a nejrozšířenější. Umí otevřít stránky s koncovkou .onion, která je určena právě pro stránky na temném webu. Tento software byl původně vyvinut americkým námořnictvem aby mohl zajistit uživatelům ochranu před špionáží, později byl ale zneužit k jiným účelům. Onion je generická pseudodoména nejvyššího řádu označující skryté služby anonymní sítě TOR. Doména není obsažena v kořenových DNS serverech, programy, jako například webový prohlížeč, odesílají dotaz na proxy server, který ho přeposílá přes síť TOR. 

Dark web jako nástroj proti cenzuře

Tato část internetu je pro běžné uživatele zcela nepřístupná a je potřeba sofistikované znalosti k jejímu připojení. Uživatelé v této síti vystupují zcela anonymně, a proto je Dark Web místem, kde bují nelegální činnosti a služby. Na Dark webu si lze objedat prakticky cokoliv od drog, prostitutek, nebo vraždu, nutno ale říci, že se Dark Web hemží také podvodníky, kteří se jen z lidí snaží vylákat peníze. Většina transakcí na Dark Webu probíhá v kryptoměnách, což zajišťuje naprostou anonymitu transakcí. Na Dark Webu se ale nepotulují jen nejrůznější podvodníci, zločinci a úchylové. Je i prostorem, kde se bojuje za svobodu. Země, jako jsou Čína, Írán nebo Vietnam, cenzurují internetové zdroje a snaží se lidi eliminovat od svobodných informací. Dále čtěte: (Čína zahájila provoz zvláštního typu jaderného reaktoru).

Zdroj: Britanica.com, Csoonline.com.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Balení bez námahy – módní tipy pro chytré a stylové cestovatele

Noční vlaky zažívají v Evropě renesanci: Tipy, kam můžete...

Kam na první letošní lyžování? Na rakouském ledovci...

Egyptská Taba: Vítejte v ráji dobrodruhů

Přemýšlíte o změně? Pár tipů na místa pro život, kde si...

Evropské termální ráje: Tipy na místa, kde se v horké...

Luxusní únik: Zažijte netradiční dovolenou v exkluzivních...

Zavřít reklamu