Vítězi soutěže mladých hudebníků Concertino Praga jsou klavírista Bradshaw a Duo Mráček-Pěruška

Vítězem mezi sólisty v soutěži Concertino Praga se stal čtrnáctiletý slovenský klavírista Ryan Martin Bradshaw, který přednesl Čajkovského Klavírní koncert b moll. Soutěž se konala na festivalu Dvořákova Praha. Diváckou cenu získal český klavírista Jan Schulmeister. Novináře o tom informovala mluvčí festivalu Markéta Voráčová.
Vahan Mardirossian a Ryan Martin Bradshaw - Concertino Praga 2021 (foto Petra Hajská)
Vahan Mardirossian a Ryan Martin Bradshaw – Concertino Praga 2021 (foto Petra Hajská)

V kategorii komorních uskupení porota vybrala jako vítězné Duo Mráček–Pěruška ve složení Kristian Mráček (housle) a David Pěruška (violoncello) se skladbou Zoltána Kodályho. Oba mladí interpreti zároveň získali i diváckou cenu.

Výherci v obou kategoriích získávají stipendium 5000 eur, které je určené na další hudební rozvoj, případně pořízení nového nástroje. Zároveň mají možnost pořízení profesionální nahrávky ve studiích Českého rozhlasu. Finalisté, kteří se v obou kategoriích umístili na druhém a třetím místě, získali stipendium 2800, respektive 1700 eur.

Ryan Martin Bradshaw začal hrát na klavír v sedmi letech a již v osmi vystupoval s orchestrem. Od roku 2016 studuje na Vysoké škole hudebních a dramatických umění ve Vídni. Je laureátem 16 mezinárodních klavírních soutěží, držitelem ceny EMCY a od roku 2021 je nejmladším rezidenčním sólistou Symfonického orchestru Slovenského rozhlasu.

Duo Mráček–Pěruška - Kristian Mráček a David Pěruška - Concertino Praga 2021 (foto Petra Hajská)
Duo Mráček–Pěruška – Kristian Mráček a David Pěruška – Concertino Praga 2021 (foto Petra Hajská)

Dvořákovu mezinárodní rozhlasovou soutěž pro mladé hudebníky Concertino Praga od roku 2019 s Českým rozhlasem spolupořádá Akademie klasické hudby, která je zároveň pořadatelem festivalu Dvořákova Praha. Záznam obou finálových koncertů je k dispozici na youtube Českého rozhlasu. Tradičně také pokračují finalisté koncertním turné v rámci Jihočeského festivalu Concertino Praga.

Soutěž pro mladé hudebníky Concertino Praga se koná od roku 1966. Mezi významné laureáty soutěže patří z českých interpretů mimo jiné houslista Václav Hudeček, klavírista Ivo Kahánek, varhaník Jaroslav Tůma, hobojista Vilém Veverka či hornista Radek Baborák.

Nejaktuálnější zprávy ze světa hudby přímo do Vaší schránky

[mc4wp_form id="339371"]

Mohlo by vás zajímat


0 0 votes
Ohodnoťte článek
Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments