Filippo Ganna podruhé mistrem světa v časovce!

nabor

Italský závodník Filippo Ganna ve Flandrech obhájil loňský titul světového šampióna v individuální časovce. Ke smutku domácích fanoušků na Belgičany zbyla „jen“ další místa na stupních vítězů. Wout van Aert byl stříbrný a Remco Evenepoel bronzový. Josef Černý nenaplnil očekávání a dojel až na začátku čtvrté desítky se ztrátou čtyř minut.

První závod cyklistického mistrovství světa 2021 se jel na 43,3 km mezi městy Knokke-Heist a Bruggami na severu Flander. Mezi těmito městy se pojedou všechny časovky šampionátu, tedy i zítřejší U23 a elitní ženy, úterní junioři a juniorky a středeční smíšená týmová časovka. Profil tratí je zcela rovinatý, na dnešní mužské elitní trati bylo pouhých 78m převýšení.

Z potenciálních favoritů dnes do závodu nenastoupil Tom Dumoulin, zraněný po srážce s automobilem při tréninku, Primož Roglič, jenž se po vítězných časovkách na olympiádě a na Vueltě soustředí už jen na hromadný silniční závod, a ani dvojnásobný mistr světa z let 2018 a 2019 Rohan Dennis, když Austrálie z neznámých důvodů do časovky nenasadila ani jednoho závodníka. Ostatní favorité ale byli na místě a bitva mohla začít.

Velmi časně se postavil na start letošní mistr Itálie Matteo Sobrero, ale o překvapení se postaral britský závodník Daniel Bigham, když jej porazil téměř o minutu a nakonec obsadil 16. místo. Z křesla nejlepšího závodníka ho vystrnadil Němec Max Walscheid, jehož pak překonal o 28 vteřin první z velkých favoritů Švýcar Stefan Bissegger, ale ten do křesla ani nestačil dojít, protože se do cíle dostal fantastický Remco Evenepoel. Mladý Belgičan měl sice smůlu – hned v začátku trati mu na železničním přejezdu vyskočil bidon s vodou a nemohl se tak v dalším průběhu trati občerstvovat – ale nakonec pravděpodobně dokázal tento handicap překonat.

Jen o 5 sekund za Evenepoela se na prvním mezičase ve třetině trati zařadil legendární Tony Martin, čtyřnásobný světový šampión v časovce, jenž dnešním závodem končil svoji kariéru. Uzavřel ji vskutku důstojně – 6. místem se ztrátou 1:18 minuty na vítěze (ale pouze 34 sekund na Evenepoela).

V poslední skupině se však na start postavila největší esa. Na prvním mezičase Evenepoela o pár vteřin překonali Kasper Asgreen (Dánsko) a Stefan Küng (Švýcarsko) a po nich o celých 17 sekund Wout van Aert. V divácích se hned poté zatajil dech, když si Van Aert v zatáčce za mezičasem škrtnul pedálem o silnici, ale situaci naštěstí ustál. Poslední startující, obhájce titulu Filippo Ganna, na prvním mezičase ztrácel 7 vteřin.

Na druhém mezičase, 10 km před cílem, svým desátým místem Slovinec Tadej Pogačar naznačil, že je na mistrovství ve velké pohodě. Ve skupině favoritů zde na Evenepoela už ztráceli jak Kasper Asgreen, tak Stefan Küng, naopak Wout van Aert navýšil svůj náskok na 31 sekund. Filippo Ganna dal ovšem najevo, že si skvěle rozvrhl síly, a projel mezičasem se ztrátou pouhých 84 setin vteřiny na Van Aerta.

Za cílovou páskou mohl ještě slabé naděje na pódium živit Kasper Asgreen, když dojel o pouhé 2 sekundy za Remcem Evenepoelem. Stefan Küng, nakonec pátý, měl v cíli už jasno, že stupně vítězů pro něj nebudou.

Wout van Aert v poslední části trati ještě zrychlil a svého kolegu z reprezentace překonal nakonec o 38 vteřin. Belgie se už už těšila na historické oslavy. Zbývalo rozluštit poslední hádanku. Filippo Ganna, jenž určitě dostával průběžně informace o čase svého konkurenta, však po trati letěl v konci ještě rychleji a pásku protnul v čase o 6 sekund lepším než Wout van Aert. První zlatá medaile ze světového šampionátu tedy míří do Itálie, Belgie, jež doufala do posledního okamžiku, se jí opět nedočkala…

World Championships – ITT (WC)