Novinky a názory / zprávy

Startují bratislavské Dny architektury a designu. Zlatým hřebem bude přednáška Lacaton & Vassal

V Bratislavě začíná 12. ročník festivalu Dni architektury a dizajnu. Akce zaměřená na popularizaci architektury a designu na Slovensku se uskuteční ve dnech 20.−26. 9. 2021. Nabídne pestrý program plný výstav, přednášek a diskusí s významnými architekty a designéry z celého světa. Těšit se můžete i na spoustu dokumentárních filmů, Dni architektury a dizajnu (DAAD) se totiž už podruhé spojily s festivalem Dni architektury a filmu (DAAF).

EARCH.CZ , 20. 9. 2021

Bratislavský festival DAAD/DAAF probíhající ve dnech 20.−26. 9. připravil pro letošní 12. ročník nabitý program. Do hlavního města Slovenska zavítá více než patnáct architektonických studií z různých koutů Evropy a v průběhu sedmidenního festivalu představí svou práci prostřednictvím přednášek a diskusí. Abyste se mohli festivalu zúčastnit také vy, nemusíte nutně jezdit až do Bratislavy. Hlavní program totiž odvysílá vysílací studio a bude ho tak možné sledovat on-line. Slavnostní zahájení se uskuteční druhý festivalový den 21. 9. 2021 v městském divadle DPOH v Bratislavě. Mezi hlavními hosty se objeví český architekt Jan Šépka, známý svou odvážně tvarovanou architekturou, zúčastní se však i přední český popularizátor architektury Adam Gebrian.

Jedním z největších lákadel festivalu DAAD/DAAF je nepochybně přednáška letošních laureátů prestižní Pritzkerovy ceny za architekturu, francouzského architektonického studia Lacaton & Vassal. Silné zastoupení si na letošním festivalu vybudovala zejména severská architektonická studia jako Dierendonck Blancke, Johansen Skovsted nebo ateliér KGDVS, který paří k nejvýraznějším tvářím současné belgické architektury. Na své si přijdou i zájemci o urbanismus nebo krajinářskou architekturu. O architektuře velkých celků promluví italské studio Dogma nebo berlínský ateliér Loidl, na udržitelnou architekturu se zase zaměří bruselské studio Bureau Bas Smets.

Zveme vás na 12. ročník festivalu DAAD/DAAF. Zdroj: DAAD/DAAF

Na řadu se dostanou i představitelé domácí architektonicko-designérské scény z Česka a Slovenska. Slovensko bude reprezentovat hned pět architektonických studií v čele s mladým Superatelierem, Vallo & Sadovsky Architects nebo What Architects. Z Česka do Bratislavy zavítá například úspěšné pražské studio ov-a, které stojí za realizací sídla firmy Lasvit v Novém Boru, za které si v minulém roce odneslo cenu za nejlepší rekonstrukci v české národní soutěži Grand Prix Architektů.

V rámci festivalu DAAD/DAAF proběhne i několik výstav. Prostor takzvaného Superdesignsudia v historickém Primaciálním paláci naplní expozice věnovaná vítězům různých architektonických a designérských soutěží za období 2019−2021. V Opendesignstudiu se zase představí nadějní slovenští studenti architektury a designu, kteří si v prostorách Fakulty architektury a designu STU zasoutěží o cenu děkana za nejlepší ateliérovou práci.

Přednáška studia Architekti BKPŠ Kusý-Paňák na jednom z minulých ročníků. Zdroj: DAAD/DAAF

V rámci festivalu Dni architektury a filmu budou na území Slovenska streamovány nejnovější filmové dokumenty věnované architektuře i designu. Na programu nebude chybět snímek „Aalto“ věnovaný tvorbě a životu finského velikána Alvara Aalta. Za pozornost určitě stojí i seriál „Born in Slovakia“ věnovaný současným slovenským umělcům, designérům nebo architektům, kteří si dokázali získat mezinárodní renomé, ale přesto zná doma jejich jméno jen málo kdo.

Kompletní festivalový program najdete na webových stránkách www.daad.sk. Pro informace o on-line přenáškách sledujte facebookovou událost DAAD/DAAF.

Festival tradičně doprovodí výstavy věnované architektuře a designu. Zdroj: DAAD/DAAF

Mohlo by vás zajímat

Generální partner
Hlavní partneři