Zdeněk K. měl dlouhodobé spory s rodinou, hlavně s manželkou Silvií (†53) a synem Lukášem (†30). Když se dozvěděl, že se od něj žena odstěhovala právě k synovi, rozzuřilo ho to na nejvyšší míru. „Nedivím se, že odešla. Byl to opilec a násilník,“ řekla rodinná známá.

Osudného 8. srpna 2020 si donesl do 11. patra domu na Nerudově ulici v Bohumíně kanystr s benzínem. Byl notně pod parou. Polil dveře bytu, kde syn s rodinou a známými zrovna slavili narozeniny Lukášovy snoubenky Lenky (†30). Žhář škrtl zapalovačem a pro 15 lidí začalo peklo, ze kterého nebylo úniku!

Hrůzná bilance

V bytě uhořelo šest lidí, pět dalších zvolilo zoufalý skok z okna. Zachránili se čtyři lidé, kteří skočili k sousedovi na balkon. „Obviněný dle svých slov chtěl rodinu jen postrašit. Údajně netušil, co může způsobit,“ uvedl státní zástupce Michal Król.

Video
Video se připravuje ...

Rodina nejmladší oběti Honzíka V. (8) na pietním místě Michal Charbulák

Muž byl zadržen u domu, kde mlčky pozoroval dění. „U výslechu uvedl, že chtěl po zapálení bytu spáchat sebevraždu při jízdě autem,“ sdělil státní zástupce Michal Król. Zdeňkovi K. hrozí doživotí.

Zdeněk K. v pátek přijal nabídku státního zástupce na doživotní trest. Klasickému soudu se tak vyhne. Proti tomu protestují pozůstalí, chtějí vědět odpověď na jedinou otázku: Proč museli naši blízcí zemřít...?

Bohumínský požár je nejtragičtějším v historii samostatné České republiky.

Masový nebo sériový vrah

Zatímco sérioví vrazi zabíjejí více lidí na různých místech s větším časovým odstupem, masoví vrazi usmrtí několik lidí na jednom místě v jeden krátký časový úsek. Liší se i motivace. V našich dějinách jsou nejhoršími sériovými vrahy manželé Stodolovi. Odsouzeni byli za vraždy osmi seniorů. Pět vražd spáchal například převaděč Hubert Pilčík (†60), sexuální predátor Ladislav Hojer (†28) či ziskuchtivý Ivan Roubal (†64).

Sériové vrahy k činu dohání sexuální pohnutky či pocity moci, případně ziskuchtivost. U masových vrahů jde často o pomstu, ať už rodině či společnosti. Často na sebe chtějí co nejvíce upozornit.

Horší než ti nejhorší

Kriminalisté řešili v historii Československa i Česka různě děsivé případy, tenhle se ale vymyká. Žhář Zdeněk K. se s 11 obětmi stal vůbec nejhorším masovým vrahem v našich dějinách! Kdo jsou ti další?

*Olga Hepnarová (†23, osm obětí) – známý případ vražedkyně, která 10. července 1973 v Praze najela náklaďákem na tramvajovou zastávku plnou lidí. Zemřelo osm lidí, 12 dalších bylo zraněno. Podle svých slov se mstila společnosti, která k ní byla nespravedlivá. Je poslední popravenou ženou v Československu.

*Josef Svoboda (†43, sedm obětí) – brutálním způsobem sprovodil ze světa sedm lidí, včetně pěti svých dětí. Ubil je sekerou. Později spáchal sebevraždu skokem do lomu. Vrah čin spáchal v noci z 27. na 28. února 1967 na Jesenicku. Motivem opilce a násilníka byla msta partnerce, která se s ním hodlala rozvést.

*Vladimír Lulek (†48, pět obětí) – ve svém bytě v Předměřicích nad Labem ubodal 22. prosince 1986 manželku a čtyři děti. Těžce zranil i sousedku, která se mu snažila v šíleném činu zabránit. Před vraždou se recidivista Lulek pohádal s manželkou a opil se. V únoru 1989 byl popraven.

*Antonín Blažek (†57, pět obětí) – podivín z Frenštátu pod Radhoštěm dlouho děsil sousedy, se kterými měl neustálé spory. Ty vyvrcholily 17. února 2013, kdy muž úmyslně vyvolal výbuch paneláku, ve kterém sám bydlel. Dům byl srovnán se zemí. Vrah zabil pět lidí, dalších 11 zranil. Zemřel i sám pachatel.

*Zdeněk Kovář (†63, osm obětí) –  24. února 2015 nakráčel do restaurace v Uherském Brodě a začal střílet po hostech. Osm lidí zabil a jednu ženu těžce poranil. Zastřelil se po dlouhém vyjednávání s policií. Vrah měl psychické problémy a prý se mstil společnosti.

*Ctirad Vitásek (†63, sedm obětí) – za svůj cíl si vybral nemocnici v Ostravě-Porubě. V tamní poliklinice spustil 10. prosince 2019 střelbu na pacienty. Zemřelo sedm lidí, dva vyvázli se zraněním. Vrah se zastřelil se na útěku před policií. Čin byl prý odvetou zdravotníkům. Vitásek si vzal do hlavy, že je nemocný a nechtějí ho léčit.

Fotogalerie
53 fotografií