Úspěchy slavily i hvězdy seriálu Koruna o britské královské rodině. Olivia Colmanová (47), představitelka královny Alžběty II. (95), a Josh O'Connor (31) jako princ Charles získali ocenění pro nejlepší ženský a mužský výkon v hlavní roli v dramatu. Seriál o britské monarchii si připsal i obě ocenění pro herce ve vedlejší roli, které získali Tobias Menzies (47) za ztvárnění prince Philipa a Gillian Andersonová (53) jako někdejší britská premiérka Margaret Thatcherová (†87).

„Nemám slov,“ svěřil se dojatě Peter Morgan (58), tvůrce a scénárista Koruny. Královské drama kromě všech ocenění za herecké výkony ve své kategorii posbíralo i ceny za scénář a režii a s přehledem tak opanovalo nedělní ceremonii.



Nejlepší herečkou v hlavní roli komediálního díla se stala Jean Smartová (70) se seriálem Hacks, cenu pro nejlepšího komediálního herce si podle očekávání kritiků odnesl Jason Sudeikis (46) za seriál Ted Lasso, kde ztvárnil stejnojmenného trenéra. Tento letošní nejlepší komediální seriál z prostředí amerického fotbalu je možnost sledovat skrze platformu Apple TV+.

Ocenění za hlavní mužskou a ženskou roli v minisériích získaly známé postavy stříbrného plátna, tedy Kate Winsletová (45) a Ewan McGregor (50). Zatímco Winsletová v krimi seriálu Mare of Easttown jako detektivka vyšetřovala vraždu, McGregor se převtělil do módního návrháře Halstona. Hlavní cenu této kategorie však získal Dámský gambit o šachové šampionce bojující se závislostí. Minisérie, jež získala i ocenění za režii, si zajistila celosvětovou popularitu a probudila nevídaný zájem o šachové kroužky. 

VIDEO: V prvních dvou řadách televizní verze The Crown přesvědčivě ztvárnili královský pár Claire Foyová a Matthew Robert Smith

Video
Video se připravuje ...

V prvních dvou řadách televizní verze The Crown přesvědčivě ztvárnili královský pár Claire Foy (34) a Matthew Robert Smith (35). • Trailer. Omega, Netflix

Hvězdy televize se v neděli večer místního času sešly v Los Angeles poprvé od počátku pandemie covidu-19. Loňský ročník se konal online. Skrze obrazovku se letos z Británie připojila převážná většina herců a tvůrců Koruny

Ani tentokrát se však slavnostní večer neobešel bez restrikcí, účastníci i v omezeném počtu 500 osob museli dodržovat přísná hygienická opatření. Organizátoři podle agentury AP usilovali o pozitivně naladěný večer, který měl připomenout významnou roli, jež televizní produkce hrála během pandemie a opakovaných uzávěr.
Fotogalerie
42 fotografií