Hlavní obsah

Smrt migrantů na hranici: Nebýt pohraničníků, umře jich víc, říká polský premiér

Právo, PM
Varšava

„Zatím neznáme totožnost mrtvých migrantů, uděláme všechno pro to, abychom ji zjistili a prověřili okolnosti smrti,“ uvedl v pondělí na tiskové konferenci ve Varšavě premiér Mateusz Morawiecki k úmrtí čtyř lidí. Dodal, že kdyby nebylo obětavých zákroků polských pohraničníků, vojáků a policistů, bylo by tragických obětí na hranici s Běloruskem podstatně víc.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

„V obci Michalkowo v Podlaském vojvodství bylo na poslední chvíli z bahnitého terénu Supraśl vytaženo osm migrantů, z nichž už bylo několik v kritickém stavu a bylo pomocí letadla převezeno záchrannou službou do nemocnice v Suwalkách a Augustowě,“ uvedl Morawiecki.

Čtyři mrtví na bělorusko-polské hranici. Zemřelá žena u sebe měla děti

Zahraniční

„Zadrželi také těhotnou ženu, která přes hranice převážela 13 dětí, z nichž sedm je nakažených koronavirem,“ dodal polský premiér.

Morawiecki varoval, že útok na polské hranice se stupňuje, a podle něj jde o „dobře připravenou a koordinovanou akci Minsku a Moskvy“.

„Abychom mohli čelit vlně uprchlíků, musíme posílit hraniční kontroly o dalších 500 mužů a specializované vybavení,“ řekl polský premiér.

Polsko začíná stavět na hranici s Běloruskem plot

Evropa

„Bělorusko zavedlo bezvízový styk s Pákistánem, Jordánskem a několika africkými zeměmi a na letiště v Grodně denně přilétá několik letů z těchto zemí. Nakonec se jedná o desítky tisíc migrantů, kterým je přislíben hladký odchod na území EU,“ přiznal ministr vnitra Mariusz Kamiński.

„Přitom je vysazují u hranic s Polskem a zbaběle je nechávají napospas osudu. Tento frontální útok uprchlíků na polské a evropské hranice rozhodně neskončí za měsíc,“ dodal.

Reklama

Výběr článků

Načítám