Hlavní obsah

Mezi nejlepší nemovitosti světa prorazilo moravské vinařství

Foto: Foto: Laurian Ghinitoiu, Seznam Zprávy

Vinařství Lahofer bylo finalistou kategorie projektů se smíšeným využitím.

Reklama

Česká architektura po čase získala světovou pozornost. Vinařství Lahofer od brněnské kanceláře Chybik+Kristof se dostalo do finále prestižní soutěže MIPIM Awards. Cenu nevyhrálo, ale díky finále se o Dobšicích ví po celém světě.

Článek

Francouzské Cannes každoročně hostí nejen slavný filmový festival, ale i největší světový veletrh nemovitostí MIPIM. Jeho vrcholem je prestižní cena MIPIM Awards, v níž porota oceňuje nejlepší developerské projekty roku.

Velkou roli v ní hraje architektura, což vždy potvrzuje i účast světové špičky z oboru a zastoupení významných architektů v porotě. České projekty v ní uspějí jen zřídka, proto je česká účast ve finále opravdu úspěchem. Architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof stanuli po boku tak slavných jmen, jako je Herzog & de Meuron či Snøhetta.

Seznam Zprávy vybraly ze soutěže ty nejzajímavější projekty.

Svart Hotel v Norsku

Foto: Foto: Miris, Seznam Zprávy

Svart Hotel je navržený podle nejvyšších energetických standardů, s úsporou 85 procent energie.

Drsný sever v koncentrované podobě, to je místo na fjordu pod ledovcem Svartisen, kde se chystá stavba hotelu Svart. Má sloužit lidem s citem pro ekologii, které lákají hory, polární záře či hlubinný rybolov. Má být plně soběstačný díky solární energii. Konstrukce kruhové stavby vychází z lidových podpěr na sušení ryb a rybářských chat.

Na stavbě, jež vyhrála kategorii připravovaných projektů, se podíleli Ivaylo Lefterov, Jan Mathisen Gunner, architektonická kancelář Reiulf Ramstad Arkitekter a studio Space Copenhagen.

Studentské bydlení BaseCamp Lyngby v Dánsku

Foto: Foto: BaseCamp Student, Seznam Zprávy

Pomalu stoupající střecha dánského BaseCampu poskytuje výhled na nedaleké jezero Lyngby.

BaseCamp v krásné přírodě poblíž Kodaně je víc sochou než budovou. Hadovitou strukturu s parkem, jezírky a potoky na střeše autoři ze studií Lars Gitz Architects a Kragh & Berglund vymodelovali jako odraz okolní krajiny. Má sloužit jako sdílené komunitní ubytování pro 900 lidí zvláštního složení – studentů, doktorandů a seniorů. Pohyb kolem stavby, ve dvorech či na střeše má být zážitkem, při němž se stále otvírají nové a překvapivé výhledy.

Projekt vyhrál kategorii obytných budov.

Víceúčelové centrum Elektrárna Powiśle v Polsku

Foto: Foto: PAP, Seznam Zprávy

Citlivou renovací se architektům Elektrárny Powiśle podařilo zachovat industriálního genia loci.

Kdysi se tu vyráběla elektřina, dnes lokalita v centru Varšavy slouží nákupům, ubytování, práci, pořádání akcí, službám a gastronomii. Nejlepším projektem se smíšeným využitím byla Elektrárna Powiśle, jejíž rekonstrukci a dostavbu s vysokými ekologickými standardy navrhli architekti z kanceláří APA Wojciechowski, Belotto Design a VSF-Creative. Prolíná se tu historické a současné, cihlová industriální architektura se sklem a ocelí.

Obchodní centrum Adana Town Center v Turecku

Foto: Foto: Ali Kabas, Seznam Zprávy

Obchodní centrum Adana Town Center stojí na bulváru, který dělí srdce turecké Adany na severní a jižní část.

Adana je starobylé obchodní město na jihu Turecka, které sloužilo jako jedna z bran mezi Evropou a Blízkým východem. Nákupní a zábavní centrum Adana Town Center nabízí rozmanité prostory uvnitř i na terasách s vodními prvky. Uvnitř je živá pasáž pojatá jako kryté náměstí. Jako hlavní materiál architekti z americké kanceláře Jerde zvolili kámen odkazující na starší adanské budovy.

Projekt je vítězem kategorie nákupních center.

Královská mincovna v Nizozemsku

Foto: Marco de Groot marcorama, Seznam Zprávy

Pojetí fasády betonového bunkru Holandského trezoru odkazuje na uvnitř uložené mince.

Jedním z finalistů mezi průmyslovými a logistickými projekty je neokubistická budova v Houtenu zvaná Holandský trezor. Je to betonový bunkr sloužící jako sídlo a sklad nizozemské Královské mincovny. Uvnitř ukrývá dvůr, který přináší do interiérů denní světlo. Plastickou fasádu z trojúhelníků architekti belgického studia wilma wastiau obložili pozlaceným ocelovým plechem – strukturou inspirovanou detaily mincí.

Multifunkční centrum Badajevskij v Rusku

Foto: Superposition, Seznam Zprávy

Ke „kusu města zvednutého do vzduchu“ architekty inspiroval projekt Wolkenbügel avantgardního modernisty Ela Lisického.

I v Moskvě získá nové využití bývalý průmyslový areál – Pivovar Badajevskij, finalista v kategorii připravovaných projektů. Část chátrajících budov projde renovací, doplní je nové stavby. V komplexu od architektů z kanceláře Herzog & de Meuron budou byty, kanceláře a obchody. Pro nové budovy autoři zvolili odvážnou konstrukci, díky níž se vztyčí nad těmi starými jako na chůdách. Inspirovaly je myšlenky ruského avantgardního umělce a architekta Ela Lisického. Budovy nabídnou krásné výhledy a ušetří místo pro park.

Centrum pro sportovní a kulturní výměnu v Číně

Foto: Aedas, Seznam Zprávy

Po rampách obepínajících fasádu sportovně-kulturního centra v Šen-čenu se budou běhat vertikální maratony.

Další finalista mezi chystanými projekty je stavba architektonické firmy Aedas v Šen-čenu, jež propojí sport, kulturu a práci v kancelářích. Bude obsahovat několik multifunkčních prostor včetně haly pro koncerty a sportovní utkání. Architekti je navršili na sebe jako stoh dokumentů, díky otevřenému přízemí se interiér prolíná s městem. Po obvodu stavby lze procházet mezi patry po rampách, které budou sloužit i pro vertikální maratony – běhy výškovými budovami.

Dům létajících stromů v Lotyšsku

Foto: Jurijs Korjakins, Seznam Zprávy

Dům obložený travertinem, který se poslední dobou vrací do módy, obsahuje 42 bytů různých velikostí.

Architekti ze studia Design Office – Kroks chtěli do lotyšské Rigy vnést trochu přírody. Tradice místní secese milující rostlinné motivy je inspirovala k tomu, že fasádu bytového domu HOFT otočenou do dvora osadili plantážními boxy s bonsajemi. Projektu z finále v kategorii obytných domů to poskytlo identitu a zároveň klidnou atmosféru. Dům obložený travertinem má směrem do ulice opravenou neorenesanční fasádu, v interiéru je zachována řada původních prvků.

Olympijské a paralympijské muzeum v USA

Foto: Jason O'Rear Photography – Courtesy of Diller Scofidio_Renfro, Seznam Zprávy

Stavba muzea věnovaného sportu díky sousednímu mostu propojuje centrum města s novým parkem.

Poctu americkým olympijským a paralympijským sportovcům vzdává nové muzeum od studia Diller Scofidio + Renfro. Nachází se v Colorado Springs, kde mají Spojené státy olympijské tréninkové centrum. Dynamická spirálovitá forma budovy odráží energii sportovců a v interiéru umožňuje po rampách snadný pohyb hendikepovaným. Uvnitř je galerie, divadlo, kavárna a prostor pro pořádání akcí.

Budova postoupila do finále mezi projekty pro kulturu a sport.

Park Miyašita v Japonsku

Foto: Nacasa Partners Inc., Seznam Zprávy

Do parku nad střechami tokijských domů se vešla nejen zeleň, ale také sportoviště.

Příkladem, jak lze i do hustých měst dostat zeleň, je park Miyašita v Tokiu na střechách nízkých budov – finalista mezi nejlepšími městskými projekty. Od 60. let tu byl park na střeše parkovacího domu, kvůli zemětřesením obojí vyžadovalo obnovu. Do nové stavby, která je odolnější zemským otřesům, architekti kanceláře Nikken Sekkei vměstnali kromě parkování i obchody a hotel. Nad parkem se sportovišti se klenou oblouky, které budou jako altán obrůstat zelení.

Sídlo Le Monde Group ve Francii

Foto: Jared Chulski, Seznam Zprávy

Budova sídla francouzské mediální skupiny Le Monde jako by přeskakovala z místa na místo.

V době, kdy řada médií šetří na svých redakcích, francouzská skupina Le Monde investovala do nové budovy, která seskupí jejích 1 600 zaměstnanců pod jednu střechu. Svým velkorysým pojetím má symbolizovat podporu přístupu k informacím a zájem kultivovat veřejnou sféru i prostor. Do bloku ve 13. pařížském obvodu zasadili architekti kanceláří Snøhetta a SRA Architectes trojitě prohnutou stavbu, která na parcele vyšetřila místo i na náměstí.

Budova s rozpixelovanou fasádou byla finalistou mezi kancelářskými budovami.

Vinařství Lahofer v Česku

Foto: Foto: Laurian Ghinitoiu, Seznam Zprávy

Celou stavbou vinařství Lahofer prostupuje síť rovnoběžek kopírujících řádky vinohradu.

Do malebné jihomoravské krajiny architekti Chybík a Krištof zasadili lehkou stavbu vinařství ze tří kvádrů. Dva kubické (s výrobou a kancelářemi) stojí šikmo k řádkům vinice. Elegantní vlnou s amfiteátrem k pořádání akcí na ně navazuje třetí, k řádkům otočená kolmo. Ukrývá degustační místnost, jejíž klenutý interiér odkazuje na vinné sklepy. Klenba je jen naznačená žebry, s rozestupy kopírujícími řádky révy.

Vinařství v Dobšicích bylo finalistou kategorie projektů se smíšeným využitím.

Reklama

Související témata:

Doporučované