Desetiletá holčička má IQ 162 a studuje dvě vysoké školy. Je geniálnější než Einstein

Desetiletá holčička má IQ 162 a studuje dvě vysoké školy. Je geniálnější než Einstein Zdroj: Shutterstock

Desetiletá dívka Adhara Pérez Sánchez z Mexika se pyšní nadmíru vysokým IQ. V IQ testu dosáhla celkem 162 bodů. Toto geniální dítě, které v současnosti studuje dvě vysoké školy, v IQ testu o 2 body překonalo dokonce Alberta Einsteina a Stephena Hawkinga.

Studium základní a střední školy má již za sebou

Desetiletá Adhara Pérez Sánchez je velmi pozoruhodný úkaz. Plynně čte od tří let, v šesti letech absolvovala základní školu a v osmi letech střední školu. V současné době studuje dvě vysoké školy, a to průmyslové inženýrství se zaměřením na matematiku a dále systémové inženýrství na UNITEC na Universidad CNCI.

Dnes desetiletá Mexičanka sní o tom, že se stane astronautkou, bude létat do vesmíru, a dokonce se bude podílet na kolonizaci Marsu. Cesta malé holčičky k tomu, aby si mohla plnit své životní sny, však nebyla vůbec jednoduchá.

Adhara trpí Aspergerovým syndromem

Malé Adhaře ve třech letech diagnostikovali Aspergerův syndrom, což je jedna z poruch autistického spektra. Dívčina maminka si totiž všimla toho, že se její dcera chová jinak než její vrstevníci. Když si Adhara například hrála, skládala kostičky do pravidelných řad, anebo se dokázala dlouhé hodiny pouze houpat. Měla rovněž své rituály, na kterých vysoce lpěla.

Adhara měla navíc od mala problémy navazovat kamarádství, neboť pro Aspergerův syndrom je typická také snížená sociální inteligence a problém navázat vztah. V současné době má geniální holčička Adhara Pérez Sánchez přátele, kteří by se mohli spočítat na prstech jedné ruky.

Lidé s Aspergerovým syndromem se rovněž vyznačují nepružností svého myšlení. Znamená to, že nerozumí metaforám a dvojímu významu - tedy ironii či humoru. Dále trpí nedostatkem představivosti. Právě proto neměla Adhara v mateřské škole žádné kamarády, protože si s ostatními zkrátka nerozuměla. Učitelky také zpozorovaly, že se dívenka stále držela v ústraní a nechtěla se zapojovat do každodenních činností.

Po IQ testech si holčička plní své sny

Změna nastala, když maminka vzala Adharu do střediska talentových služeb CEDAT, kde dívence změřili IQ. Výsledek 162 bodů všechny zaskočil, neboť holčička byla o 2 body lepší než vědci Albert Einstein nebo Stephen Hawking. Nutno podotknout, že člověk, který má IQ nad 130, je již považován za mimořádně nadaného.

Desetiletá Adhara Pérez Sánchez, která má od absolvování IQ testů nastavený individuální studijní plán, si v současnosti plní své sny. Poté, co vystuduje dva vysokoškolské obory, které si sama vybrala, by chtěla být astronautkou. Přejeme jí, ať se jí to vydaří. 

Zdroj: Infobae.com

Autor:
Publikováno: 20. 9. 2021 14:53 Nahlásit obsah