Deafember, měsíc osob se sluchovým postižením, přibližuje svět neslyšících a pomáhá v komunikaci

20. září 2021

Propojit svět slyšících a neslyšících se snaží společnost Tichý svět. Nabízí sociální rehabilitace, odborné poradenství i tlumočnické služby. Působí v deseti krajích, konzultantkami českobudějovické pobočky jsou Lucie Novotná a Pavla Třísková.

Protože září je významným měsícem v dějinách a kultuře neslyšících, rozhodl se Tichý svět zavést tradici Deafemberu – měsíce osob se sluchovým postižením.

„Cílem je co nejvíce rozšířit osvětu o problematice sluchového postižení, o tom, jak komunikovat s neslyšícími. Chceme, aby lidé o neslyšících věděli, aby se s nimi dokázali dorozumět,“ vysvětluje Pavla Třísková.

Po celý měsíc tak Tichý svět pořádá různé akce. „Jsou to třeba online přednášky a přednášky naživo, různé semináře nebo výstavy,“ upřesňuje Pavla Třísková.

V současné době mohou zájemci navštívit výstavu nazvanou Tiché osudy v budově krajského úřadu v Českých Budějovicích. „Zobrazuje různé životní příběhy neslyšících, například sportovců a dalších významných osobností. Výstava potrvá do konce října,“ doplňují konzultantky Tichého světa.

Celý rozhovor s Lucií Novotnou a Pavlou Třískovou o společnosti Tichý svět, která pomáhá lidem se sluchovým postižením, si poslechněte online.

Spustit audio

Související