Velká sklizeň rajčat? Usušte si je

Podařilo se vám vypěstovat velkou úrodu rajčat? Můžete si je třeba usušit, a pak se z nich těšit po dlouhou dobu. Máme pro vás tipy na skutečně chutná sušená rajčata.

Jaká rajčata jsou vhodná k sušení

Na sušení se hodí jakákoliv rajčata. Měla by být dostatečně zralá a pokud možno pevná. Ideální jsou masitá rajčata.

Příprava před sušením

Než přejdeme k sušení, nejdříve rajčata zbavíme stopek, omyjeme a usušíme. Pak je rozkrojíme na půlky nebo na čtvrtky. Můžete i odstranit dužinu se semínky. Rajčata pak nebudou tak šťavnatá a lépe se budou sušit. Jestli sušíte drobné druhy rajčat, můžete plody sušit celé.

Způsoby sušení

Rajčata můžete sušit v troubě nebo v sušičce. Sušení v troubě probíhá při teplotě 60-100 °C asi po dobu 6-8 hodin. Pokud budete rajčata sušit v sušičce, nastavte ji na střední stupeň a sušte zhruba 9-12 hodin. Rajčata se vždy pokládají vedle sebe, jen v jedné vrstvě. Jestliže je budete sušit v troubě, pokládejte rajčata na pečící papír. Jak poznáme usušená rajčata? Jsou pružná, nevytéká z nich šťáva a mají tmavší barvu.

Jak skladovat sušená rajčata

Budete potřebovat důkladně čistou sklenici a víčko. Rajčata se naskládají do sklenice a vše se zalije velmi kvalitním olejem. Abychom dodali pokrmu výraznost, můžeme přidat pokrájené plátky česneku, bylinky, případně chilli papričku. Nakonec sklenicí mírně zatřeseme, aby se uvolnil vzduch, který by jinak mohl napáchat škodu. Uzavřeme a necháme uležet. Takto naložená rajčata by měla vydržet až půl roku.

Foto: Pixabay

Recept na sušená rajčata

1 kg rajčat, olivový olej, 6 velkých stroužků česneku, sušené bylinky (oregano, tymián, bazalka, rozmarýn), chilli paprička (podle chuti), sůl

Omytá rajčata osušíme a nakrájíme. Můžeme je osolit, ale není to nutné. Plátky rozložíme na pečící papír nebo na plata sušičky. Usušená rajčata jsou pružná a tmavší.

Oloupaný česnek nakrájíme na tenké plátky, chilli papričku můžeme pro menšíš pálivost zbavit semínek, nakrájíme ji na kolečka nebo nechat celou.

Omytou a usušenou velkou sklenici naplníme střídavě rajčaty, česnekem, bylinkami, papričkou. Opakujeme, dokud není sklenice plná. Nakonec zalijeme olivovým olejem tak, aby všechny vrstvy byly ponořené. Se sklenicí opatrně klepneme, aby unikl vzduch, uzavřeme ji a necháme pár dnů uležet, aby se chutě navzájem promísily.

Pošlete článek dál:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *