Občas se stane zázrak a autoři havěti z kategorie ransomware, zveřejní šifrovací klíče pro obnovu znehodnocených dat svých obětí. Patrně v momentě, kdy už na výkupném vydělali dostatečně množství bitcoinů a nebo je začne trápit svědomí. A pak se stávají zázraky, kdy útočníky dopátrá a zakročí policie, FBI, či další podobná organizace.

Společnost BitDefender detaily prozatím neuvádí, každopádně nabízí ke stažení decryptor, který dokáže zašifrované soubory obnovit do původního stavu bez nutnosti platit útočníkům výkupné. Fungovat bude na veškeré útoky, které proběhly do 13. července 2021.

Takže ten, kdo si ponechal zašifrované soubory a stal se obětí tohoto ransomware, ten má velkou šanci se k datům vrátit bez placení výkupného.


1 komentář » for Obnova škod po ransomwaru REvil / Sodinokibi „zdarma“!
  1. Zidane napsal:

    Ovšem šéfe, to „zdarma“ – resp. ty uvozovky – jsou pěkně podlé 🙂

    Čekal jsem totiž upozornění na fígl ve smyslu „chceš odšifrovat soubory? Stáhni si zdarma decryptor“ a vytloukání klínu klínem, jeden virus nahradím druhým, kterej mi soubory nejdřív teda dešífruje, ale třeba po čtrnácti dnech zase zašifruje jako že novej virus a zaplať…

    Dávat „zdarma“ či vůbec cokoliv do uvozovek totiž pro nás, kdo umíme číst mezi řádky, znamená, že v tom, co je v uvozovkách, je větší či menší zákeřárna… „zdarma“ tedy obvykle znamená, že ta věc není ve skutečnosti zdarma ani smykem 😉

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..