Dnes Čtvrtek - obcasny-dest 15°C
Zítra Pátek - oblacno 20°C
Čtvrtek 28. 3. 2024
Svátek má Soňa
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Vyprodané byty v Praze i přes rekordní ceny, střední třída ostrouhá. Má jen na pronájmy
Bytová výstavba v Praze. Foto: Jan Puci

Vyprodané byty v Praze i přes rekordní ceny, střední třída ostrouhá. Má jen na pronájmy

Rekordní ceny a zároveň rekordní prodeje by měly ohlašovat realitní bublinu. Splasknutí ale nepřichází a byty v metropoli jsou prakticky vyprodány. Jen za první pololetí se prodalo 4 750 bytů, tedy téměř stejně jako za celý rok 2020. Z pražského trhu postupně odchází střední třída, která přesouvá svůj zájem do Středočeského kraje. Informoval o tom Peter Višňovský, ředitel realitní kanceláře LEXXUS.

„Sen střední třídy o vlastním dostupném bydlení se definitivně rozplynul. Každý, kdo v metropoli dokáže dosáhnout na vlastní byt, nakupuje. Méně movití pak míří do nájmu či své peníze investují mimo hlavní město, nejčastěji do nemovitostí ve Středočeském kraji,” přibližuje uvažování kupujících ředitel Višňovský. 

Rekordní prodeje dokazují, že lidé vidí v nemovitosti ochranu před hrozící inflací a do budoucna nezávislost na státu. „Lidé nevěří, že dosáhnou na rozumné penze a příjem z pronájmu je skvělou investiční strategií. Dlouhodobý růst ceny bytu je příjemný bonus,” říká Višňovský. 

Zejména nižší nájmy v Praze zatím mluví spíš pro nájemní bydlení. V investičním horizontu patnácti let však vlastnické bydlení vítězí. „Investice do vlastního bydlení je minimální risk. Jeho výhodou je pravidelný příjem a růst hodnoty nemovitosti v čase. Člověku se tak za několik let otevírá paleta možností, jak se svým majetkem naložit,” vysvětluje Višňovský s tím, že pokud se člověk zamyslí, je zřejmé, že investovat do vlastního a takto spořit na stáří je výhodnější cesta než pouze platit roky nájem.

Zájemců o koupi nemovitostí je stále mnoho – i přes výnosy, které se v Praze průměrně pohybují jen pod tři procenta. „Bytů je s ohledem na rychlost povolování nové výstavby či na nedostatek stavebních materiálů a pracovní síly málo. Atraktivní jsou i hypoteční úroky, které se zatím stále drží pod třemi procenty. Tedy pod aktuální úrovní inflace” uzavírá Višňovský s tím, že kvůli přehřátému trhu k propadu cen v dohledné době nedojde.

Pokud si zájemce v roce 2005 pronajal byt na Praze 9 o velikosti 2+kk, který v roce 2010 vyměnil za 3+kk a patnáct let platil průměrný tržní nájem, do roku 2020 zaplatil na nájemném 2,35 milionu korun. 

Pokud si ale zájemce půjčil v roce 2005 na stejný byt o velikosti 2+kk celou částku, půjčil si 2,2 milionu. Po pěti letech se rozhodl pro prodej a koupil opět na hypotéku byt 3+kk za 3,8 milionu, díky zhodnocení v řádu let vlastnil v roce 2020 nemovitost v hodnotě 8 milionů. Ve chvíli, kdy by byt v roce 2020 za tržní cenu prodal a splatil hypotéku, vydělal by 3,45 milionu korun


Autor: Karel Netolický

Praha 15: Výstava pod širým nebem

Dnes v 11:31

Venkovní výstavu k 30. výročí vzniku Prahy 15 můžete vidět od 3. dubna do 20. června.

Úřad MČ Praha 14 vyhlásil výběrová řízení na pracovní pozice

Dnes v 11:06

Úřad městské části Praha 14 vyhlásil několik výběrových řízení na pracovní pozice. Aktuálně se hledá „přestupkář" odboru dopravních přestupků, referent/ka odboru dopravy (pozemní komunikace), energetický manažer/ka, vedoucí odd. realizace investičních projektů, referent/ka odboru investičního a...

Praha 9: Uklízet se bude v Klíčovských sadech

Dnes v 10:58

V rámci výzvy Ukliďme Česko organizuje Praha 9 úklid v Klíčovských sadech. Sraz je v sobotu 6. dubna 9 hodin v ulici Ke Klíčovu u Hotelu Ivka. Pro všechny budou k dispozici rukavice a pytle.

PVK:Přehled plánovaných výluk na 14. týden

Dnes v 10:40

Pražské vodovody a kanalizace zveřejnily plánované výluky v dodávkách pitné vody příští týden. Výluky jsou z důvodu provádění plánovaných oprav, udržovacích a revizních prací.

Praha 6 hledá kontrolora/kontrolorku

Dnes v 09:56

Odbor školství radnice Prahy 6 hledá kontrolora nebo kontrolorku. Náplní práce je koordinace agendy odboru školství v oblasti majetku a kontroly.

Terasy Harfa zahajují sezónu, letos s Patem a Matem

Dnes v 07:33

Terasy Harfa otevřou své brány v sobotu 29. března, kdy přivítají návštěvníky do nové jarní sezóny dnem plným velikonoční zábavy a her. 

Velikonoční festival chutí a zeleného piva

Včera v 10:34

Festival nabídne i svěží módu, šperky, design a delikatesy od 29. do 31. března před Rudolfinem. Vstup je zdarma.

Velikonoce v Zoo Praha

Včera v 08:09

Velikonoční víkend v Zoo Praha nabídne honbu za pokladem, zdarma komentované prohlídky nové expozice Gobi i exkurzi do Ptačích mokřadů, které před pár dny obydlely nejvzácnější kachny světa, působiví morčáci paranští. Oba víkendové dny se bude konat i speciální setkání u tříměsíční gorilí samičky...

Další články
Nahoru