Dokáže Airbnb ospravedlnit svou vysokou valuaci?

Foto zdroj: Roklen24, ČIK

Společnost Airbnb existuje už čtrnáct let, neustále vykazuje ztrátu, a navíc pořád vydává nové akcie, čímž „ředí“ stávající akcionáře. Patří vůbec takový titul do portfolia dlouhodobého investora?

„Ano,“ říká Michal Semotan, portfolio manažer J&T Banky, i když uznává, že se v tomto případě jedná spíše o spekulativní pozici. Semotan sází na dlouhodobé změny v cestovním ruchu. Tomu sice pandemie neprospěla, na druhou stranu ale proměnu odvětví zrychlila. Lidé i nadále chtějí cestovat, klesá ale jejich ochota ubytovávat se v masových hotelech v centrech měst. Airbnb má proto skvěle našlápnuto k ukousnutí většího tržního podílu právě na úkor hotelových řetězců. Díky tomu by firmě měly tržby růst v desítkách procent ročně.

Semotan v rozhovoru s Danielem Gladišem z Vltava Fund vysvětluje nákup i dalších, investory nepříliš oblíbených, titulů, jako jsou IBM nebo Volkswagen. A ani geopoliticky nestabilní situace ho neodradila od nákupu akcií ruského těžaře Norilsk Nickel. Podívejte se na rozhovor Michala Semotana s Danielem Gladišem.

Toto je šesté video osobností, které vystoupí na České investiční konferenci. Její osmý ročník proběhne 8.-9.11.2021. Na konferenci máte možnost se seznámit s nejlepšími českými a zahraničními investičními manažery a nahlédnout do jejich způsobu práce a uvažování. Více informací najdete na www.ceskainvesticnikonference.cz.

Rozhovor byl natočen v prostorách VOIX.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Newsletter