Zlín si vyšlápl na Liberec! V Litvínově a Varech padlo 11 gólů, Sparta slaví

Foto: Jiří Princ, hcbilitygri.cz

21. září 2021, 20:06

Ondřej Mach

Hodně divoké výsledky nabídly úterní zápasy Tipsport extraligy, gólové hody mohli fanoušci sledovat zejména v Litvínově a Karlových Varech. A co další výsledky 6. kola?

Motoru nestačil ani hattrick Vondrky

Byla to jedna z největších hokejových událostí léta. Milan Gulaš se rozhodl opustit Plzeň a vrátit se do Českých Budějovic, kde s hokejem začínal.

A teď se poprvé postavil proti svým bývalým spoluhráčům. Tahle bitva musela být pro vousatého kanonýra zkrátka výjimečná.

Jenže na jejím konci byla šťastnější Plzeň. Nic na tom nezměnil ani hattrick Michala Vondrky, který ve 46. minutě srovnal na 3:3 a poslal klání do prodloužení.

V něm hostům důležitý druhý bod po 13 vteřinách vystřelil Petr Kodýtek. Škodovka tak ukončila třízápasovou šňůru Motoru a zároveň po třech nezdarech zvítězila.

Jaroslav Modrý (trenér Motoru): „Plzeň nás trochu přetlačila nasazením a bojovností. Měli jsme i šance, ale tentokrát jsme v závěru neměli štěstí. Prodloužení už je vabank.“

Miloš Říha (trenér Plzně): „Po dvou porážkách byl začátek z naší strany nervózní a hledali jsme se. Do zápasu nás dostalo první ubráněné oslabení. Zmrazil nás gól na 1:1, ale ve druhé třetině jsme dobře bruslili a zaslouženě jsme vedli. Do třetí jsme ale znovu vstoupili zbytečně ustrašeně. Jsem rád, že se k nám v prodloužení přiklonilo štěstí.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – HC ŠKODA PLZEŇ 3:4 po prodloužení (0:0, 2:3, 1:0 - 0:1)

Branky a nahrávky: 24. Vondrka (Valský), 25. Vondrka, 46. Vondrka (Abdul) – 21. Jiříček (Mertl), 36. Blomstrand (Čerešňák, Dzierkals), 40. M. Lang (Kvasnička), 61. Kodýtek (Čerešňák)
Rozhodčí: Hradil, Ondráček – Malý, Pešek.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 1:1.
Střely na branku: 20:35.
Diváci: 5 655.
Nejlepší hráči: Michal Vondrka – David Jiříček.
HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Bindulis, Vráblík, Piskáček, Bučko, Štich, Percy, Štencel – M. Beránek, Toman, Valský – Abdul, Pech, Vondrka – Venkrbec, D. Voženílek, Gulaš – J. Ondráček, M. Hanzl, Karabáček. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – Budík, Čerešňák, Graňák, Jiříček, J. Kindl, Kvasnička, L. Kaňák – Kantner, Kodýtek, Schleiss – Dzierkals, Mertl, Bulíř – Blomstrand, G. Thorell, M. Lang – Malát, Přikryl, Kuťák. Trenéři: Baďouček, Říha a Vlasák.

Na západě Čech rozhodlo druhé dějství

Rytíři v neděli zabrali a získali první body v sezoně. Na další si brousili zuby proti Karlovým Varům a po úvodní dvacetiminutovce měli zásluhou Adama Kubíka těsný náskok.

Energie ale v prostředním dějství strhla vedení na svou stranu třemi zásahy za 33 vteřin. A přestože se Kladno třikrát dotáhlo na rozdíl dvou branek, tak vývoj duelu už zvrátit nedokázalo.

Za tým z lázeňského města se čtyřmi asistencemi blýskl Martin Kohout, Jaromír Jágr zase vstřelil svůj 100. gól v nejvyšší soutěži. Domácí se dočkali plného bodového zisku po třech utkáních.

Tomáš Mariška (asistent trenéra Karlových Varů): „Pro nás to bylo celkově velmi těžké utkání jak psychicky, tak fyzicky. Kladno hraje velmi fyzický hokej, má silné hráče a je velmi silné v předbrankovém prostoru. Myslím si, že vstup do zápasu jsme měli dobrý a po dobré pasáži, kdy jsme měli několik příležitostí, jsme dostali smolnou branku. Pustili jsme Kladno do vedení, což nás možná trochu srazilo. V kabině jsme si řekli, že musíme pokračovat v našem hokeji. Za náš vstup do druhé části jsem rád. Byla to klíčová pasáž, kdy jsme odskočili třemi rychlými brankami. Ve zbytku třetiny jsme mohli náskok ještě navýšit, což je škoda, protože to mohlo být mnohem klidnější z naší strany. Kladno bylo neustále agresivní, nepříjemné a dalo kontaktní branku. Extrémní pochvalu si zaslouží hráči ze speciálních formací. Pomohli jsme si přesilovou hrou a před tím, co předvedli hráči v oslabení, klobouk dolu za jejich dvě branky. Velká pochvala za to, že jsme zvládli těžké utkání s velmi nepříjemným soupeřem.“

David Čermák (trenér Kladna): „Z naší strany to bylo nepovedené utkání. První část, kterou jsme vyhráli, byla dobrá. O osudu zápasu rozhodla minuta a půl na začátku druhé třetiny, kdy jsme inkasovali tři góly a dostali soupeře na koně. Začali jsme se tlačit dopředu, což byl mlýn pro Karlovy Vary, kteří nám začali ujíždět. Jen díky našemu brankáři výsledek nebyl horší.“

HC ENERGIE KARLOVY VARY – RYTÍŘI KLADNO 7:4 (0:1, 5:1, 2:2)

Branky a nahrávky: 21. Flek (Parkkonen, T. Hanousek), 22. Kulich (O. Beránek), 22. Koblasa (Kohout, Miškář), 31. Pulpán (Kohout, O. Beránek), 40. Redlich (Vondráček, Kohout), 58. Vondráček (Kohout, Dlapa), 59. Plutnar – 11. Kubík (Donaghey, J. Strnad), 37. Jágr (Suchánek, Hlava), 44. Plekanec (Suchánek, Jágr), 59. Baránek (Wood, Jágr)
Rozhodčí: Micka, Hejduk – Brejcha, Šimánek.
Vyloučení: 5:5.
Využití: 1:1.
V oslabení: 2:0.
Střely na branku: 37:24.
Diváci: 3 671.
Nejlepší hráči: Jiří Kulich – Jaromír Jágr.
HC Energie Karlovy Vary: F. Novotný – Parkkonen, Plutnar, Dlapa, Pulpán, T. Havlín, T. Hanousek, M. Rohan – T. Rachůnek, Hladonik, Flek – Průžek, Kulich, O. Beránek – Koblasa, Miškář, Kohout – Redlich, Osmík, Vondráček. Trenéři: Pešout a Mariška.
Rytíři Kladno: Bow – Kehar, Dotchin, Baránek, Donaghey, Wood, Suchánek, Nilsen – Hlava, Plekanec, Jágr – Kristo, Kubík, J. Strnad – Račuk, Filip, Dvořáček – M. Beran, Pitule, O. Bláha. Trenéři: Čermák, Paul, Burger a Kregl.

Nevídaný kolaps Vervy na startu 2. třetiny

Hokejisté Litvínova na začátku ročníku slýchali poměrně kladné hodnocení. Jenže po ztrátě s Kladnem teď přišla další facka. A to pořádná. 

Chemici přitom po dvaceti minutách proti Pardubicím vedli, na počátku druhé části se ale jejich hra totálně rozsypala. Výsledkem bylo pět inkasovaných branek během šesti minut. 

Na konečném výsledku 4:7 se třemi body (2+1) podílel Matěj Blümel, dva góly zapsal Marek Hecl. Východočeši tak po dvou zaváháních zvítězili, série proher v podání Vervy se naopak natáhla na tři zápasy.

Vladimír Országh (trenér Litvínova): „Pro mě velmi těžké hodnocení. Myslím, že první třetina snesla z naší strany velmi slušná kritéria. Ale absolutní kolaps v druhé části, kdy jsme dostali šest gólů, úplně góly zadarmo, nedůslednost, laxnost. Pro mě je to nevysvětlitelné, obrovské zklamání, protože už proti Kladnu nám hodně věcí chybělo. První třetinou jsme se toho dnes zbavili, ale druhá byla z naší strany katastrofální, ztráceli jsme puky ve středním pásmu, soupeř nás trestal a čím déle jsme hráli, tím to bylo horší a horší. Jsem rád, že jsme ve třetí třetině alespoň trochu zdvihli hlavu, ale to už jen kontrolovalo situaci. Pro nás těžká prohra, musíme se z ní rychle otřást, protože zápasu jdou v rychlém sledu, ale absolutně nejsem spokojený s tím, co jsme předvedli hlavně v druhé třetině.“

Richard Král (trenér Pardubic): „Po dvou porážkách to pro nás bylo důležité utkání, potřebovali jsme zase bodovat. Ale zápas se pro nás nevyvíjel dobře, první třetinu byl Litvínov určitě lepší. Snažili jsme se udělat nějaké změny v sestavě, proházeli jsme lajny, že to mělo až takový efekt, to jsme nečekali. Na začátku druhé třetiny nám tam napadalo skoro všechno, za což jsme rádi. Chytla se nám druhá lajna, která odehrála velice dobré utkání. Škoda, že jsme zbytečnými góly na konci nechali vykoupat Kloudyho, to kazí radost z vítězství.“

HC VERVA LITVÍNOV – HC DYNAMO PARDUBICE 4:7 (1:0, 0:6, 3:1)

Branky a nahrávky: 12. Pospíšil (V. Hübl, O. Baláž), 43. Jarůšek (Hrbas, P. Zdráhal), 58. Zygmunt (Demel), 60. Demel (Straka, Zeman) – 22. Košťálek (Mikuš, R. Kousal), 23. Poulíček (Blümel, Paulovič), 25. Blümel, 26. Hecl (Koffer, Mikuš), 28. Rohlík (Anděl, Nakládal), 36. Blümel (Paulovič, Poulíček), 46. Hecl (R. Kousal, Koffer)
Rozhodčí: Hodek, Šindel – Ganger, Klouček.
Vyloučení: 2:4.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 45:27.
Diváci: 2 464.
Nejlepší hráči: Tomáš Pospíšil – Matěj Blümel.
HC VERVA Litvínov: Godla (25. Zajíček) – Irving, Demel, Stříteský, Balinskis, Hrbas, O. Baláž, D. Zeman – F. Lukeš, V. Hübl, Pospíšil – P. Zdráhal, Estephan, Jarůšek – Kudrna, Jícha, Straka – Zygmunt, M. Havelka, L. Stehlík. Trenéři: Országh a V. Sýkora.
HC Dynamo Pardubice: Klouček – J. Zdráhal, Košťálek, Mikuš, Nakládal, J. Kolář, Hrádek – R. Kousal, A. Musil, Camara – Paulovič, Poulíček, Blümel – Říčka, Cienciala, Hecl – Koffer, Anděl, Rohlík. Trenéři: Král, Havíř a P. Sýkora.

Köhlerovo galapředstavení pod Ještědem

Beranům se vstup do sezony ani trochu nevydařil. Špatné výsledky, rozsáhlá marodka... Ne, ve zlínském táboře nemohla panovat dobrá nálada. 

To by se po úterku mohlo alespoň trochu změnit: Moravané totiž vyválčili dva body na ledě silného Liberce. Klíčovou roli sehrály dva faktory – precizní výkon Libora Kašíka a čtyři góly Bedřicha Köhlera.

Díky nim mohli hosté otočit stav utkání a později si vzít vedení znovu zpátky. A přestože domácí v 60. minutě vyrovnali, tak už si Berani vítězství vzít nenechali. V nastaveném čase se o to postaral hrdina Köhler.

Patrik Augusta (trenér Liberce): „Se vší úctou k soupeři a jeho bojovnosti si myslím, že jsme si zápas prohráli sami. Šancí jsme měli spoustu, stejně jako v předešlých utkáních jsme však byli málo produktivní. Nemůžu říct, že by to byla nějaká smůla. Jsou pasáže, kdy dominujeme a hrajeme velice dobře. Poté jsou ale naopak chvíle, kdy jsme strašně lehkovážní. Víme, že hokej umíme. Když budeme dobře pracovat, tak se nám to poté vrátí."

Robert Svoboda (trenér Zlína): „Je to pro nás obrovské povzbuzení vzhledem k tomu, v jaké jsme situaci. Chybí nám pět lidí ze základní sestavy, což je šílené. Vstup do zápasu se nám povedl a Libor Kašík nás podržel v inkriminovaných situacích. Před třetí třetinou jsme si říkali, že musíme víc střílet a kluci si to vzali k srdci. Byli jsme 32 vteřin od úplného vítězství, dva body jsou pro nás ovšem i tak extrémně cenné."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – PSG BERANI ZLÍN 3:4 po prodloužení (0:0, 1:0, 2:3 - 0:1)

Branky a nahrávky: 21. Filippi (Melancon, Birner), 52. Záborský (Filippi), 60. Gríger – 45. Köhler (T. Mikúš, Hamrlík), 47. Köhler (Fořt), 52. Köhler (R. Veselý), 65. Köhler (Trška, T. Mikúš)
Rozhodčí: Pražák, Veselý – Lhotský, Svoboda.
Vyloučení: 3:2.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 43:29.
Diváci: 3 217.
Nejlepší hráči: Tomáš Filippi – Bedřich Köhler.
Bílí Tygři Liberec: J. Pavelka – Melancon, Šmíd, Vitásek, M. Ivan, Derner, Šedivý – Gríger, Filippi, Birner – Faško-Rudáš, Klepiš, Záborský – M. Zachar, P. Jelínek, Ordoš – Šír, A. Najman Najman, Rychlovský. Trenéři: Augusta a Kudrna.
PSG Berani Zlín: Kašík – Suhrada, Trška, Dluhoš, Žižka, M. Novotný, Hamrlík – Kubiš, Fořt, T. Mikúš – Šlahař, Fryšara, Köhler – Hejcman, Sebera, Dobiáš – P. Sedláček, Karafiát. Trenéři: Svoboda a Hamrlík.

Bruslaři vyšli v hlavním městě naprázdno

Souboj Sparty s Mladou Boleslaví sliboval napínavou podívanou, poslední tři vzájemná utkání skončila rozdílem jediného gólu. Tentokrát se fanoušci v O2 areně dočkali celkem čtyř branek.

Tři z nich vsítili hokejisté v rudých dresech: nejprve se v 5. minutě tečí prosadil Miroslav Forman, v čase 17:23 pak brankáře Krošelja překonal Erik Thorell

Pro švédského útočníka to byla už třetí branka a šestý kanadský bod v dresu Pražanů. Třetí trefu v závěru během přesilové hry přidal znovu Forman. Skóre po něm ještě upravil Adam Zbořil.

Vítězná série Bruslařů se zastavila na třech utkáních, Sparta doma vyhrála podruhé za sebou.

Pavel Patera (trenér Mladé Boleslavi): „Já to mám jednoduchý. Dnes bylo na ledě pouze jedno mužstvo, tím byla Sparta a my jsme nepředvedli vůbec nic. Měli jsme špatný pohyb, prohráli jsme každý osobní souboj. Přišel takový ten den blbec a můžeme být rádi, že to skončilo jen 3:1, protože zachytal brankář, který jako jediný snesl přísnější měřítko.“

Jaroslav Hlinka (asistent trenéra Sparty): „Já myslím, že jsme od začátku do konce zápas kontrolovali. Hráli jsme dobře, hráli jsme v pohybu a proměnili jsme dvě přesilové hry. To určilo výsledek a jsme spokojeni.“

HC SPARTA PRAHA – BK MLADÁ BOLESLAV 3:1 (2:0, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 5. M. Forman (M. Jandus, F. Chlapík), 18. E. Thorell (Řepík), 57. M. Forman (F. Chlapík, E. Thorell) – 59. A. Zbořil (J. Dufek)
Rozhodčí: Šír, Svoboda – Ondráček, Špůr.
Vyloučení: 2:4.
Využití: 2:0.
Střely na branku: 37:19.
Diváci: 4 296.
Nejlepší hráči: Miroslav Forman – Gašper Krošelj.
HC Sparta Praha: Salák – Moravčík, Mikliš, Němeček, M. Jandus, Tomáš Dvořák, Jeřábek, Tomek – E. Thorell, R. Horák, Řepík – Sobotka, D. Kaše, F. Chlapík – Buchtele, Vitouch, M. Forman – Z. Doležal, Zikmund, Prymula. Trenéři: Jandač, Hamara a Hlinka.
BK Mladá Boleslav: Krošelj – Pýcha, Ševc, Jánošík, Pláněk, Bernad, Fillman, D. Moravec – Kelemen, A. Zbořil, Šťastný – O. Flynn, O. Najman, P. Kousal – Kotala, Claireaux, J. Dufek – Lunter, Bičevskis, Jan Eberle. Trenéři: Rulík a Patera.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. Bílí Tygři Liberec 6 3 0 2 1 13:13 11
2. HC Energie Karlovy Vary 6 3 0 1 2 21:17 10
3. BK Mladá Boleslav 6 3 0 1 2 17:14 10
4. HC Motor České Budějovice 5 3 0 1 1 19:18 10
5. HC Oceláři Třinec 5 2 1 1 1 19:13 9
6. HC Dynamo Pardubice 5 3 0 0 2 19:15 9
7. Mountfield HK 4 2 1 0 1 9:5 8
8. HC Sparta Praha 4 2 1 0 1 16:13 8
9. HC Olomouc 4 1 2 0 1 12:10 7
10. HC Kometa Brno

5

1 2 0 1 13:15 7
11. HC VÍTKOVICE RIDERA 3 2 0 0 1 9:8 6
12. HC VERVA Litvínov 5 1 1 1 2 16:18 6
13. HC Škoda Plzeň 6 1 1 1 3 13:21 6
14. PSG Berani Zlín 6 0 1 2 3 16:23 4
15. Rytíři Kladno 6 1 0 0 5 15:24 3

Další program Tipsport extraligy

Středa 22. září – dohrávka 6. kola:
18:00 Mountfield HK – HC Oceláři Třinec

Čtvrtek 23. září – předehrávka 7. kola:
18:30 HC Sparta Praha – HC VERVA Litvínov

Pátek 24. září – 7. kolo: 
17:30 PSG Berani Zlín – HC Energie Karlovy Vary
17:30 HC Škoda Plzeň – HC Kometa Brno
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VÍTKOVICE RIDERA
18:00 HC Olomouc – Mountfield HK
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Motor České Budějovice
18:00 Rytíři Kladno – HC Oceláři Třinec

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz