Hlavní obsah

Architektem roku 2021 je Petr Stolín, jenž boduje na odborné scéně

Novinky, Kristýna Křížová

Laureátem prestižního ocenění soutěže Architekt roku 2021 se stal třiašedesátiletý Petr Stolín, tvůrčí architekt a pedagog, vedoucí Katedry architektury na Fakultě umění a architektury, která je součástí Technické univerzity v Liberci. Porota soutěže ho vybrala z čtveřice finálových českých architektonických studií.

Foto: Archiv ocenění Architekt roku 2021, Alexanda Tipau, Roman Dobeš

Petr Stolín je letošním Architektem roku, nedávno obdržel i Českou cenu za architekturu. Tu mu vynesla Mateřská škola Nová Ruda ve Vratislavicích.

Článek

Porota ocenila profesní a morální kvality osobnosti i osobní nasazení architekta Petra Stolína. Cílem ocenění Architekt roku je ostatně šířit osvětu a propagovat kvalitní architekturu. Cena také upozorňuje na význam a důležitost architektury pro život a kulturní rozvoj společnosti.

„Ocenění je určeno především praktikujícím architektům, ale nejen jim. Laureátem se může stát každý, kdo svým počínáním usiluje o příjemný prostor k bytí,“ komentuje udělení ceny Zdeněk Fránek, loňský laureát ceny a současný porotce. O nominacích s ním rozhodovali také další vítězové předchozích ročníků soutěže, architekti Stanislav Fiala, Petr Hájek, Marcela Steinbachová a umělkyně Kateřina Šedá.

Foto: Archiv ocenění Architekt roku 2021

Ateliér Petra Stolína je zaměřený na modelářskou tvorbu a studenti se v něm učí přemýšlet nad návrhem pomocí ručně zhotoveného modelu.

Konkurence byla letos velká. Odborná porota vybrala do finále soutěže Architekt roku 2021 čtyři přední české tvůrce. Šlo o architekty, kteří se v období uplynulých pěti let svým přístupem významně zasloužili o architekturu v České republice, ať již vynikající tvorbou či podporou kvalitní architektury a profese. Stolínovou konkurencí byl ateliér Kuba & Pilař architekti a architekti Petr Janda a David Kraus.

Vítězství je i oceněním spolupráce s architektkou Alenou Mičekovou

Petr Stolín a jeho kolegyně Alena Mičeková působící v ateliéru Petr Stolín Architekt jsou týmem, který podle poroty kvalitou svých prací obstojí v jakémkoliv srovnání s nejlepší zahraniční produkcí. Ocenění je i důkazem, že se tito autoři skvěle doplňují. Jejich skromné, ale velmi funkční stavby ZEN-houses a nekonvenční stavba Mateřské školy ve Vratislavicích nad Nisou získaly v roce 2016 a 2019 hlavní cenu České ceny za architekturu a obě byly nominovány na cenu Mies van der Rohe Award.

Foto: Zdeněk Smíšek, Právo

ZEN-houses perfektně zapadají do okolí.

Za zmínku stojí i jejich rekonstrukce Městského úřadu ve Svitavách nebo malá administrativní budova Ermeg Liberec. Tvorba tohoto studia tak dobře reprezentuje českou architekturu i v zahraničí. Společně se oba věnují i výuce architektury.

Architekt Petr Stolín

Petr Stolín se narodil ve Svitavách, kde vystudoval gymnázium. Po stranicky vynuceném nástupu na učňovský obor zedník se mu podařilo přestoupit a absolvovat střední průmyslovou školu v Liberci a pak v Brně, kde následně vystudoval Fakultu architektury na Vysokém učení technickém.

V Liberci získal pozici v ateliéru Pavla Švancera ve Stavoprojektu Liberec a také v proslulém SIALu pod Karlem Hubáčkem.

Roku 1993 si založil vlastní samostatnou architektonickou praxi a od roku 2008 začal spolupracovat s Alenou Mičekovou pod svou ustálenou značkou Petr Stolín Architekt.

Letošní cena Architekt roku 2021 byla předána na veletrhu FOR Arch v pražských Letňanech. Vypisovatelem Ceny Architekt roku je společnost ABF.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám