Jde o legalizaci obnovitelných zdrojů, říká Pavel Podruh

1043
Pavel_Podruh
Foto: FinTag.cz

Pavel Podruh je spoluautorem projektu Český soběstačný dům. Ten není napojen na elektrickou síť, ale přesto se v něm svítí. V podcastu FinTag.cz říká, co je dle něj nutné, aby se v Česku začaly více využívat obnovitelné zdroje.

Za Český soběstačný dům Pavel Podruh získal Cenu OSN za společenskou odpovědnost a ocenění The Outstanding Young Person v Japonsku. Projektu si všimla i Evropská komise [EK], která mu v roce 2018 udělila cenu European Sustainable Energy Award 2018 v kategorii – inovace v energetice.

„Při předávání v Bruselu panoval největší údiv nad tím, že jsme nečerpali na náš dům žádné evropské dotace. Možná i proto, že o čerpání dotací tam jde už především,“ říká v podcastu FinTag.cz Pavel Podruh.

Do budoucna tipuje evropský energetický mix na 50 procent obnovitelných zdrojů [OZE] a jaderných elektráren. Avšak je přesvědčen, že v Česku a Evropě se bude ještě dlouhá léta energie vyrábět z uhlí. Věci by ale mohly jít dle jeho názoru i rychleji.

Decentralizace energetické sítě

V podcastu FinTag.cz Pavel Podruh říká, jak si představuje využívání OZE v ČR. Nutná je dle jeho slov decentralizace elektrické sítě. Síť pak představuje jako pavučinu s mnoha klíčovými body, mezi kterými se elektřina bude přelévat. Podmínka pak je elektřinu akumulovat.

„Prostě mít na střeše solární panely je pouze půlka věty. To kvůli tomu, že v momentě, kdy střecha vyrábí elektřinu vám, tak ji vyrábí i vašim sousedům. A vy, pokud ji neukládáte, tak v sítí vytváříte nežádoucí jev v podobě přebytku. Což určitě není dobrý průvodní jev zelenější energetiky,“ vysvětluje.

Bodů akumulace má být v síti bezpočet, v případě Česka miliony. Další nutná podmínka ale je, že se to musí spotřebitelům vyplácet.

„Musí v tom být byznys model. A pokud ten byznys model nebude výhodný i pro toho posledního člověka v bytě na sídlišti, tak budou obnovitelné zdroje stále jen výdobytkem nejbohatších pár procent populace,“ upřesňuje.

Chytré elektroměry za 6 500 Kč, plus 400 Kč měsíčně

V podcastu se dotýká nástupu takzvaných chytrých elektroměrů. Ty mají nahradit současné standardní analogové elektroměry.

„Jejich hlavní přidanou hodnotou je, že dokáží v reálném čase monitorovat spotřebu, ale i produkci elektřiny toho daného místa. A to je přesně ten moment, na kterém může vzniknout mnoho malých byznysů. Avšak dokud nebude tato věcička dostupná i na našem trhu, tak to bude těžké,“ tvrdí.

Nelíbí se mu, že v Česku distributoři energie chytré elektroměry zpoplatňují: „Pokud chcete chytrý elektroměr, tak můžete oslovit svého distributora ČEZ, EON nebo PRE. On vám ho rád za poplatek nainstaluje. Myslím, že teď je to 6 500 korun. Plus další poplatek 400 korun měsíčně,“ říká.

Dodává, že jedna kolonka v ceníků tak dokáže znehybnit dost zelených byznysmodelů. Například nechat si bezplatně instalovat chytrý elektroměr a užívat ho je běžné občanské právo ve Švédsku.

„U nás to jako ve Švédsku neprobíhá. Ano, co se týká solárních střech a nějaké standardní baterie v garáži, tak dneska i ty legislativní procesy fungují docela automaticky. Už se to vyplatí těm velkým energetikům. A vždy, když se něco vyplatí velkým energetikům, tak ty procesy jdou velice plynule a dobře i legislativně,“ upřesňuje.

Trh s bateriemi, panely a vůbec

Podle Pavla Podruha je v případě využívání obnovitelných zdrojů třeba vědět, že většina zařízení se vyrábí v Číně, Asii. Ať už jde o solární panely, baterie a další komponenty. Jako neudržitelné se mu pak jeví, že většina je takzvaně „na jedno použití“.

„Když se to rozbije, máte často smůlu, musíte koupit nové zařízení. Když třeba výrobce nefunguje, máte smůlu úplně,“ upřesňuje.

Pavel Podruh zmiňuje i svůj současný projekt iBatt.energy. Jde o baterii do každé domácnosti, která vypadá a slouží jako stolek. Avšak v případě potřeby dokáže vykrýt výpadek elektřiny.

„V podstatě to znamená, že v momentě, kdy je dostatek elektřiny v síti, tak se nabíjí a v momentě, kdy je jí v síti nedostatek, tak jí tam posílá,” vysvětluje.

K současným debatám, jak dál pokračovat v energetice, se obecně vyjadřuje takto: „Já si myslím, že nelze „vydotovat“ cestu k zelené ekonomice. Nejlepší je, když věci fungují na principu nabídky a poptávky. Přechod na obnovitelné zdroje se ale musí vyplácet. Problém je, že tomu brání současná legislativa. A tam bych začal, aby ta se zprůchodnila. Jde o legalizaci obnovitelných zdrojů.“

Daniel Tácha

Pavel Podruh [35] je podnikatel a zakladatel projektu Český soběstačný dům. Ten propaguje energetickou samovýrobu a zdrojovou soběstačnost. Další oblastí jeho aktivit je vývoj bateriového uložiště iBatt.energy pro domácnosti bez možnosti vlastní fotovoltaické elektrárny. Za svou práci získal cenu Manažer roku 2017 [Česká manažerská asociace – kategorie: energetické inovace]. Dále pak Cenu OSN za společenskou odpovědnost či European Sustainable Energy Award 2018 [Evropská komise, kategorie: inovace v energetice]. V roce 2019 pak převzal v Japonsku ocenění The Outstanding Young Person. Svou činností působí jako akcelerátor moderních technologií založených na obnovitelných zdrojích.

Středoškolská studia dokončil na Lake City High School ve městě Coeur d’Alene, Idaho. Pokračoval dvěma bakalářskými diplomy na Empire State College, New York. Tam získal plné akademické stipendium. Následovalo přijetí do prestižního programu CEMS MIM, jenž se pravidelně umisťuje v první desítce nejvýznamnějších světových programů v kategorii Masters of International Management deníku The Financial Times.

Do roku 2016 byl zpěvákem reggae kapely Pub Animals. I zde byl úspěšný. V roce 2011 skupina získala žánrové ocenění Akademie populární hudby Anděl za album Safar-I. Skupina vystoupila na evropském reggae festivalu Rototom Sunsplash ve Španělsku a dalších v Německu, Belgii a Rumunsku.

1 komentář

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here