VÍME PRVNÍ: Odpadové vyhlášky Žďáru tvoří manželka ředitele dodavatelské firmy

Autorka nové odpadové vyhlášky města Žďáru nad Sázavou Martina Vrbová a majitel firmy Asekol Jan Vrba mají shodné bydliště ve středních Čechách. Na společné adrese Vrbových stojí rodinný domek, lze tak vyslovit domněnku o společném soužití v jedné domácnosti. Místem společného zájmu Vrbových je Žďár nad Sázavou a jeho odpadové hospodářství.

Firma Asekol je tvůrcem kolektivního systému zpětného odběru elektrozařízení. Služeb Asekolu na základě smlouvy využívají výrobci nebo dovozci elektrozařízení. Zajišťuje sběr, dopravu a recyklaci vysloužilých elektrospotřebičů včetně financování celého systému.

Martina Vrbová má vytvořit pro město Žďár nad Sázavou „Strategii rozvoje odpadového hospodářství 2021+ města Žďár nad Sázavou“ (Strategie) a promítnout strategii města do návrhu nových vyhlášek a zpoplatnění obyvatel. Dále má poradkyně Vrbová připravit podklady pro zadávací/výběrová řízení na dodavatele a vytvořit úpravy stávajících smluvních vztahů s dodavateli v rámci hospodaření s odpady města (spalování, skládky, nakládání, sběrný dvůr).

Mluvčí města Žďáru nad Sázavou Matěj Papáček zaslal vyjádření až po opakovaných urgencích:
„Zpracovatelka odpadové strategie města paní RNDr. Martina Vrbová, Ph.D. předkládá návrh strategie, kterou projedná a schvaluje město (rada a zastupitelstvo města). Strategie se nezabývá konkrétní úpravou smlouvy nebo vztahu s ASEKOL. Paní Vrbová nemá pověření v souvislosti s poradenstvím v oblasti odpadů rozhodovat jménem města Žďár nad Sázavou, a to tedy ani v souvislosti s firmou ASEKOL.
Smlouva našeho města s ASEKOL řeší podmínky zpětného odběru elektrozařízení a práva a povinnost města z ní plynoucí jsou převedeny na provozovatele sběrného dvora – AVE CZ. Na základě výše uvedených údajů nemáme důvod předjímat konstruovaný střet zájmů,“ sdělil mluvčí Papáček.

Jako střet zájmů se obecně nazývá situace, ve které se do konfliktu dostávají protichůdné zájmy jednoho člověka nebo skupiny ať na osobní nebo veřejné rovině. Ten, kdo o vybraném řešení rozhoduje, vždy sleduje určité cíle a motivace a podle nich preferuje či prosazuje některou variantu. 

Ve Žďáru nad Sázavou se střetnou zájmy města na úpravě městské legislativy odpadového hospodářství se zájmy dodavatelské firmy získat co nejlepší podmínky pro spolupráci s městem.

Odpovědět

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Grafickou podobu zajistil WebRex s.r.o.
 
Výroba www stránek a eshopů