Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Když vařili street food v Brně Punčochář s Kašpárkem, všem tekly sliny

  22:25
Na Zelném trhu to žije a místní street food nelze než závidět. Šéfkuchař Přemek Forejt to dobře ví, proto také pozval v rámci televizního souboje své kolegy Radka a Honzu právě na brněnský „Zelňák“, aby tam ochutnali burger s bůčkem a něco podobného přímo na rynku taky uvařili.
Navařeno. Vlevo street food od Radka Kašpárka, vpravo od Honzy Punčocháře.

Navařeno. Vlevo street food od Radka Kašpárka, vpravo od Honzy Punčocháře. | foto: TV Nova

Šéfkuchař Přemysl Forejt, porotce soutěže Masterchef, sice provozuje restauraci v Olomouci, ale pořád je tělem i duší Brňák jako poleno. Není tedy divu, že když konečně mohl v rámci Souboje na talíři vybrat, kam kolegy Radka Kašpárka a Jana Punčocháře v průběhu noci karavanem odveze, probrali se ráno na jednom z náměstí jeho rodného města. 

Souboj na talíři rozhodl street food v Brně

Podle brněnského orloje hned poznali, kde jsou, a přes sochu Jošta na koni a studio Přemkova tatéra se dopracovali k foodtrucku Bucheck stojícímu u Zelného trhu. Radek ani Honza nejsou zrovna příznivci street foodu, ale když od páru slovenských nadšenců Petera Szamuhela a Zuzany Zuzákové ochutnali jejich signature dish, tedy burger s konfitovaným bůčkem, bramborovou bulkou vlastní receptury a hranolkami smaženými na sádle, byli nadšeni. Radek si pochvaloval pořádný kus bůčku, Honza dochucení: zázvorem, koriandrem až po citronovou trávu. 

A v tu chvíli muselo být divákovi jasné, že oba také dostanou za úkol připravit burger, jehož podoba bude čistě na nich. A připravit ho přímo na ulici, na trhu, kde se od středověku prodávala ta nejlepší zelenina. 

Času na to dostali spoustu, tři hodiny, jen některé suroviny jim chyběly. A tak Radek musel pro maso k dodavateli Petera a Zuzany, z čehož byl nadšený, protože mu to připomnělo dětství, kdy ho děda řezník občas bral k sobě do práce. Na Honzovi pro změnu bylo sehnat mouku, kterou si musel odpracovat v pekárně, kde pro foodtrack pečou bramborové bulky.

Jan Punčochář a Radek Kašpárek vařili přímo na Zelném trhu v Brně.

Ani jednomu není street food zrovna blízký, ale užili si to. Každý z obou restauratérů to svoje pouliční jídlo pojal jinak, ale oba s naprostou vážností. Šlo o hodně. Věděli, že kdo prohraje, bude si muset nechat vytetovat na záda motiv, který vybere Přemek. Tetování se Honza bojí jak čert kříže a nemá ho rád, a o to víc Radek toužil po výhře. 

Zda byl nakonec lepší burger s přílohami od šéfkuchaře Fieldu, nebo z restaurace U Matěje, o tom rozhodli ti nejpovolanější: Peter se Zuzanou a další dva kluci z foodtrucku. A Radek i Honza je dostali do kolen. Radek kombinací českých chutí s asijskými, Honza sladkou buchtou s masem.

Jméno Jan Punčochář je synonymem pro špičkovou českou kuchyni, a jak říká jeho kolega Forejt: „Dokud se Honza nenarodil, česká kuchyně neexistovala.“ Honza navíc vůbec nemá rád fast food, takže to pro něj byla obrovská výzva, do níž se prostě rozhodl napasovat české buchty. A přestože si myslel, že Radek Kašpárek má přece jen ke street foodu blíž, ani pro něj to zdaleka nebyla disciplína, v níž by byl jako doma.

Radek vymyslel, že na burgery použije sladké loupákové těsto, které miloval jako malý kluk, jen ho ještě dochutil vanilkou a limetovou kůrou. K tomu připravil vysoké hovězí žebro konfitované v kachním sádle, maso pak krásně natrhal a zapekl k němu pecorino a přidal čerstvou petržel. A jako hodně netradiční přílohu zvolil široké hranolky z vepřových žaludků, smažené do křupava, podávané s okurkou formou asijského salátu. K tomu ještě kvašené ředkvičky se šalotkou a koriandrem a bramborovou kaši zapečenou se sýrem taleggio. A kysané zelí, klasicky šlapané, které také koupil na Zelném trhu a osmažil.  

Brněnské street food menu Radka Kašpárka

Brněnské street food menu Honzy Punčocháře

Honza se rozhodl, že místo burgerů připraví české buchty se spoustou másla a trochou cukru, něco jako je francouzská brioška. I v jeho restauraci U Matěje pečou buchty plněné masem, takže v Brně nachystal buchty, které rozpůlil a plnil žebry konfitovanými v máslem s citronovou kůrou. Do receptu zakomponoval i čerstvý kopr z trhu a marinované okurky, které nastrouhal na svém oblíbeném struhadle zvaném mandolína. Přidal i svůj smažený domácí holandský řízek plněný vařeným křepelčím vajíčkem s máslovou kaší vařenou ve smetaně. A salát se smaženou divokou brokolicí s citronem, olivovým olejem a koriandrem.

A přestože i při ochutnávání Honzových českých masových buchet a holandského řízku všem tekly sliny, verdikt hodnotitelů byl neúprosný: street food menu Radka Kašpárka u nich vyhrálo v poměru 3:1. S jakým tetováním na zádech tedy nakonec Jan Punčochář z Brna odjel? Přemek Forejt a Radek Kašpárek se mohli potrhat smíchy, když Honzovi křtěnému pražskou Vltavou tatér na rameno vykresloval: I love Brno.

Autor:

Krmítko v americkém Ohiu

  • Nejčtenější

Chystáte se sázet brambory? Zkuste to letos nastojato

19. dubna 2024

Brambory se obvykle sázejí podle nadmořské výšky a odrůdy od dubna do května. V novém pořadu...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Potěšte se kvetoucími keři. Vybírejte, který by se hodil na vaši zahradu

18. dubna 2024

Není nic krásnějšího, než se projít zahradou nebo parkem, ve kterých na jaře kvetou květiny a keře....

Jediné kuře a rázem máte s minimálními náklady oběd pro početnou rodinu

21. dubna 2024

Vyplatí se koupit kuře v celku a naporcovat si ho sami, protože celé kuře běžně získáte i za cenu...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Oblíbený trik dvou druhů našich užovek? V ohrožení předvedou páchnoucí mrtvolu

20. dubna 2024

Žijí kolem nás, mnohdy o nich ani nevíme, přesto je příroda potřebuje a měli bychom za ně být rádi...

Vyfoťte svou zahradu a sdílejte její příběh. Rozdáme pomocníky za sto tisíc

24. dubna 2024

Mít možnost opečovávat svůj vlastní kousek země nebo něco pěstovat alespoň na terase, dvorku či...

Slovo „utratit“ bychom neměli vůbec vyslovit, říká otec českých veterinářů

24. dubna 2024

Premium Úroveň péče o nemocná zvířata se rychle blíží běžné „lidské“ medicíně a není zrovna levná. Majitelé...

Žádná mřížka ani pánev. Steak lze připravit přímo na rozpálených uhlících

23. dubna 2024

V pořadu Česko na grilu na Primě se objevila neobvyklá výzva. Připravit hovězí steak přímo v ohni....

Umí člověka rozpohybovat i vytáhnout z deprese. Vepříci, koně, psi i delfíni

23. dubna 2024

Nejenže jsou lidem věrnými souputníky. Zástupci živočišné říše jim mohou i vylepšit fyzické a...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...