Studio Quantic Dream vyhrálo soud o nactiutrhání s večerníkem Le Monde
zdroj: Foto: Quantic Dream

Studio Quantic Dream vyhrálo soud o nactiutrhání s večerníkem Le Monde

22. 9. 2021 11:50 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

David Cage a Guillaume de Fondaumière, šéfové studia Quantic Dream stojícího za Heavy Rain či Detroit: Become Human, vyhráli soud s francouzským večerníkem Le Monde, který žalovali pro utrhání na cti kvůli článkům z roku 2018, kde si současní a bývalí zaměstnanci stěžovali na údajnou toxickou firemní kulturu v jednom z největších pařížských herních studií.

Noviny Le Monde podle serveru Solidaires Informatique zřejmě prohrály kvůli tomu, že se jim pravdivost otištěných tvrzení nepodařilo prokázat, protože by v rámci dokazování musely porušit slib anonymity svých zdrojů. To je v souladu s novinářskou etikou, před francouzským soudem ale tento postup neobstál – a zároveň to neznamená, že informace otištěné v Le Monde nebyly pravdivé.

Cage a de Fondaumière ze stejných důvodů žalovali ještě jedno médium, investigativní časopis Mediapart. V tomto případě ovšem prohráli. Stejně tak soud smetl ze stolu žaloby o nactiutrhání podané přímo firmou Quantic Dream. Články otištěné ve stejném časovém období vznikly ve spolupráci Le Monde, Mediapart a herního magazínu Canard PC, na třetí jmenovaný nicméně Quantic Dream žádnou žalobu nepodal.

Trojice médií v reportážích informovala o údajném sexuálním obtěžování, přesčasech, více než šesti stovkách dehonestujících fotomontáží zaměstnanců i o rasistických výrocích vedoucích pracovníků včetně samotného Davida Cage.

Články vyšly v době, kdy ve studiu finišovaly práce na Detroit: Become Human. O rok později Quantic Dream rozvázal smlouvu se Sony a oznámil, že jeho výtvory už nadále nebudou exkluzivitami pro PlayStation, načež všechna tři interaktivní dramata vzniklá v rámci dohody loni vyšla na PC. Tento týden se pak objevily spekulace, že svůj příští titul bude studio zřejmě vyvíjet ve spolupráci s Disney a mělo by jít o hru s licencí Star Wars.

Nejnovější články