Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Vandal poničil skálu v Edmundově na Děčínsku: Hledá ho policie

Ilustrační foto.
Ilustrační foto.  (Autor: Blesk: Václav Burian)
Autor: ČTK - 
22. září 2021
13:59

Děčínští policisté pátrají po neznámém pachateli, který popsal skálu v Edmundově soutěsce v katastru obce Hřensko. Škoda související s náklady na odstranění nápisu byla předběžně vyčíslena na 10.000 korun.

Graffiti provedené stříbrnou, modrou a červenou barvou objevili převozníci, řekl ČTK mluvčí Správy Národního parku České Švýcarsko Tomáš Salov. Podobný nápis se objevil také na pískovcovém kameni přímo v Hřensku.

„Případ prověřujeme jako přečin poškození cizí věci, za který hrozí pachateli v případě dopadení až roční vězení," doplnil mluvčí policie Daniel Vítek. Policie žádá svědky, kteří by mohli poskytnout jakékoli poznatky k pachateli, aby informace předali děčínským policistům.

„Objevili to převozníci ze soboty na neděli. Respektive v neděli ráno, v sobotu odpoledne, když odcházeli z práce, tak to tam ještě nebylo," uvedl Salov. Policie pracuje s tím, že pachatel nápis vytvořil někdy v době od 18:15 18. září do 8:00 19. září. Salov řekl, že nápis měří deset metrů čtverečních a je umístěn na začátku Edmundovy soutěsky ze strany od Hřenska. Druhý nápis je u silnice I/62.

Nápis půjde podle mluvčího zřejmě odstranit. Na očištění masivu si správa pozvala specializovanou firmu, která graffiti očistí během následujících dvou týdnů. „Barvy nesmějí být příliš staré. Kdyby to trvalo déle, tak by to už asi očistit nešlo bez poškození povrchu skály," dodal Salov.

Vandalové způsobili škodu v národním parku několikrát i v minulosti. Podle Salova se je nepodařilo dopadnout, poškození ale nikdy nebylo tak rozsáhlé.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání