Tomáš Štverák si zaknihoval další úspěch. V Chorvatsku zvítězil v závodu 100 miles of Istria. V něm dosáhl na trati dlouhé 168 kilometrů s převýšením 6515 metrů, času 21:17:42. Na stříbrné příčce doběhl se ztrátou 17 minut a 29 sekund Gniewomir Skrzysinski z Polska (21:35:11), bronz bral Ital Fabio Di Giacomo (22:25:01).

Start velmi dobře organizovaného ultramaratonu doprovázeného příjemnou atmosférou byl v Labinu, cíl byl v Umagu.

,,V závodu, který je součástí světové série Ultra Trail World Tour, jsem měl z minulého roku přeložené startovní číslo. Ale až zhruba měsíc před startem jsem se dozvěděl, že se Istrie letos poběží v tomto termínu. Že se ultratailu v Chorvatsku zúčastním, jsem se však rozhodl až týden před startem. Po nedávném horském 171kilometrovém Ultra Trailu du Mont Blanc v Alpách, jsem se však cítil relativně v pohodě. Proto jsem to chtěl na Istrii alespoň zkusit,“ vysvětloval Tomáš Štverák.

Na startu se sešlo celkem 350 běžců z celého světa. Převahu ale měli ultramaratonci z Evropy. Zejména domácí Chorvaté, dále pak Italové, Češi, Slováci, Slovinci a Španělé.

,,Trasa byla hodně atypická. Především tím, že se její první polovina běžela převážně v horách a v úvodních 70 kilometrech se nastoupalo hodně výškových metrů. Ve druhé polovině byla trasa rovinatější a všechna stoupání byla od hladiny moře do historických vesnic,“ přiblížil Štverák prostředí.

Start náročného závodu byl ve 14 hodin.

,,A až do západu slunce bylo obrovské třicetistupňové horko. V noci bylo ale jenom kolem 10 stupňů. Na konci závodu se však teplota znovu vyšplhala až na 30 stupňů,“ upozornil ultramaratonec ze Zubří.

Do závodu šel Štverák s úplně čistou hlavou. Chtěl si ho užít a běžet tak, jak to půjde.

,,Od začátku se mi ovšem běželo skvěle. Tak jsem zkusil zvolit svižnější tempo a to mi vydrželo až do cíle. Klíčové, že jsem na Istrii vyhrál, ale bylo, že jsem měl na konci dost sil a podařilo se mi odrazit ataky druhého v pořadí Poláka Krzysinského. Důležité také bylo, že jsem na trati neměl žádnou krizi. Jenom kolem 50. kilometru jsem si zhruba kilometr zaběhl. To mi na pohodě moc nepřidalo, naštěstí jsem to ustál,“ užíval si těžký závod v Chorvatsku reprezentant Zubří.

Po závodě se si zaplaval v Jaderském moři, dal si pivo, dobré jídlo a vydal se na cestu domů. V současném období Tomáš Štverák trochu odpočívá. Už brzy se však postaví na start nějakého závodu v Česku.