Hlavní obsah

V Trocnově vyrůstá unikátní středověká vesnice

Nedaleko současného památníku a muzea Jana Žižky v Trocnově vyrůstá unikátní archeoskanzen. První návštěvníci se na dokončenou část v ideálním případě podívají už v příštím roce, úplně hotový by měl být o rok později.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Archeoskanzen vzniká na pravé straně při cestě k muzeu Jana Žižky v Trocnově na Českobudějovicku.

Článek

V podstatě půjde o repliku středověké vesnice. Už podle zatím dokončených částí zemanského a selského dvorce zasazeného do doby první poloviny 15. století je patrné, že středověký archeoskanzen bude novou turistickou atrakcí na jihu Čech. Právu to potvrdil ředitel Jihočeského muzea František Štangl s tím, že vybraná firma S-B ze Sedlčan je zatím se stavbou proti harmonogramu v předstihu.

Vodní a větrné mlýny: památky, které najdete po celém Česku

Cestování

„Je patrné, že tato firma má s podobnými stavbami zkušenosti, když postavila i skanzen ve Vysokém Chlumci u Sedlčan. V Trocnově už je hotová podstatná část zemanského dvorce a dva objekty i sýpka jsou zakryté modřínovým šindelem. Pak jsou téměř dokončené i další dva objekty pokryté žitnou slámou,“ upozornil na stav stavby Štangl.

K vidění i husitské zbraně

Ve skanzenu budou repliky předmětů ze 14. až 15. století včetně nábytku, zemědělských a řemeslných nástrojů, ale také například husitské zbraně.

Hlavním investorem akce je Jihočeské muzeum, které zřizuje Jihočeský kraj, náklady i se zázemím vyjdou asi na padesát milionů korun. U nově postavené historické atrakce bude muset přibýt také parkoviště a zázemí, což si vyžádá další náklady.

„Půjde zřejmě o další desítky milionů na prostory pro vzdělávání, recepci nebo restauraci,“ doplnil Štangl.

V keltském skanzenu v Nasavrkách roste dům náčelníka

Tipy na výlety

Reklama

Výběr článků

Načítám