Jiří Leschtina: Až Zeman vrátí do hry Rosatom

22. září 2021

Na poslední schůzi před volbami prošel Poslaneckou sněmovnou nízkouhlíkový zákon přezdívaný lex Dukovany. A to i s bezpečnostní pojistkou, vtělenou do normy Senátem, znemožňující Rusku a Číně účast v tendru na dostavbu nového jaderného bloku v Dukovanech. Můžeme si tedy oddychnout, že je definitivně mimo hru ruská státní firma Rosatom, ovládaná z nejvyšších míst Kremlu? Tak – do voleb určitě.

A potom? Nezapomínejme, že tuzemská politická a průmyslová lobby podpůrců Rosatomu  v čele s českým prezidentem a jeho hradní kamarilou nikam nezmizela. Dočasně kapitulovala za neudržitelné situace, kdy vyšly najevo šokující informace o podílu ruské tajné služby na výbuších v muničním areálu ve Vrběticích.

Co bude po volbách

A pokud po volbách vznikne vládní většina například z hnutí ANO a proruských SPD a KSČM? Ozvěny vrbětických detonací mohou být přehlušeny salvou alternativních fakt dezinformátorů a nic nebude bránit tomu, aby se vrátil do hry tiše a trpělivě vyčkávající Rosatom.

Čtěte také

Připomeňme si, co se dělo a dál by pokračovalo, kdyby nedošlo k odhalení ruské sabotáže. Bezpečnostní stopku Rusku a Číně, protlačovanou demokratickou opozicí, vytrvale blokovalo tiché sněmovní spojenectví ANO, SPD a komunistů.

Vládní hnutí v podstatě ignorovalo důrazná varování všech zpravodajských institucí země v čele s BIS Michala Koudelky, které popisovaly neúnosnou míru bezpečnostního rizika. Včetně nebezpečí, že rozpínavé Rusko by získáním jaderné zakázky dosahující stovek miliard získalo nemalý arzenál k politickému a mocenskému vydíraní Česka.

Havlíčkova mlha

Ministr Karel Havlíček (za ANO) připravoval veřejnou soutěž, která jakoby byla – zejména požadovanou kapacitou nového reaktoru – šita na míru společnosti Rosatom. Přišel s bezpečnostními dotazníky, které hodlal poslat i s valnou částí zadávací dokumentace nejen americkému Westinghousu, francouzské EdF, korejské společnosti KHNP, ale i ruskému Rosatomu.

Čtěte také

Když v polovině dubna propukl vrbětický skandál, vláda bezpečnostní dotazník Rosatomu neodeslala, což vydává za definitivní vyřazení Rusů. Potíž je v tom, že dotazníky byly spíš vypouštěním mlhy, které mělo ukolébat odpůrce tendru. Ale rozhodně nelze jejich rozeslání považovat za krok, který Rusy z tendru vyloučí na věky věků.

Pokud by vláda chtěla zaujmout skutečně zásadní a přesvědčivý postoj, měla k dispozici pádné řešení: vypsat tendr ještě do voleb, a to jen za účasti firem z USA, Francie a Jižní Koreje.

Tím, že to neudělal, Babišův kabinet připravil půdu případné proruské vládě, aby z lex Dukovany vyřadila bezpečnostní pojistku pro Rusko a Čínu. A jaderné karty rozdala znovu i za účasti Rosatomu. S ekonomicky pochybnou argumentací, že tak dosáhne nižší ceny.

Nelze přitom vyloučit, že uchazeči z demokratických zemí by nakonec do takového tendru ani nešli. Prostě proto, že by nehodlali utápět horentní sumy v jakési parodii na rovnou veřejnou soutěž.

Jiří Leschtina

Vlastně by tak mohlo dojít na slova Miloše Zemana, který již před čtyřmi lety prohlásil, že by mu nevadilo, kdyby stát zadal dostavbu nového jaderného bloku bez tendru rovnou Rusům.

Tenkrát to vyznělo spíš jako dost šílený sen proruského prezidenta. Dnes by si asi málokdo vsadil na to, že se to nemůže stát skutečností.

Autor je publicista

Spustit audio

Související

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.