Hlavní obsah

V dokumentu o Kunderovi vystoupí jeho slavní přátelé

Právo, Andrea Zunová

Řada slavných osobností vystoupí v dokumentu o spisovateli Milanu Kunderovi režiséra Miloslava Šmídmajera. Jeden z nich, spisovatel Jean-Paul Enthoven, položil režisérovi otázku, zda bude točit i s jeho přítelem Kunderou. Na její zodpovězení si diváci musí počkat do 21. října, kdy půjde dokument nazvaný Od Žertu k bezvýznamnosti do kin. Právo je jeho mediálním partnerem.

Foto: Profimedia.cz

Milan Kundera

Článek

Spisovatel Enthoven bydlí v domku uprostřed Paříže. Nejútulnější místností jeho domu je knihovna, v níž má ve výšce očí knihy Milana Kundery. Při natáčení se zeptal Miloslava Šmídmajera, jestli si myslí, že dostane Kunderu před kameru. Ten odpověděl, že o to bude usilovat, ale že v koncepci filmu počítá i s tím, že se to nepovede.

„Nemyslím si, že to udělá. Jsme přátelé spoustu let, ale nemám s ním žádnou fotku. Nikdy se nechtěl vyfotit,“ řekl k tomu Enthoven.

„Mým nejlepším rozhodnutím bylo zařazení Kundery, ještě žijícího autora, do nejprestižnější edice Plejády,“ řekl zase tvůrcům francouzský vydavatel Antoine Gallimard.

V jeho domě na krbu stojí hodiny, dar Antoina de Saint-Exupéryho jeho dědečkovi Claudovi, který jako první vydal Kunderův Žert, a také lampa od Louise Aragona, jenž k Žertu napsal předmluvu.

Šmídmajerův filmový štáb patřil k posledním, kterým poskytl slavný scenárista Jean-Claude Carriere před svým skonem rozhovor.

„Uskutečnil se v jeho domě u bulváru Clichy. Vstoupili jsme do průjezdu většího činžovního domu, ale Carriere bydlel ve vnitřním traktu. Projdete průchodem a octnete se na dvorku, kde je jednopodlažní domek vypadající jako menší zámeček, stačí několik schodů ke vchodu a vezme vás do místnosti pro návštěvy vlevo. V ní seděli Luis Buňuel, Miloš Forman a desítky dalších slavných osobností, s nimiž se Carriere přátelil nebo s nimi spolupracoval,“ vzpomíná režisér.

Může se vám hodit na Seznamu:

Reklama

Výběr článků

Načítám