InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Čarodějnická párty pro děti s kreativními aktivitam

    pátek 26.4 15:00 - Knihovna, Blatná

  • Pecha Kucha Night: Práce jako na kostele – série krátkých přednášek

    pátek 26.4 20:00 - Kostel Narození Panny Marie, Vodňany

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Laureáty Concertina Praga přijali v Jindřichově Hradci. V pátek je čeká závěrečný koncert na zámku

JINDŘICHŮV HRADEC - Už 53. ročník Jihočeského festivalu Concertino Praga zavítal do Jindřichova Hradce. Laureáty mezinárodní rozhlasové soutěže pro mladé hudebníky uvítal starosta města Jan Mlčák v kapli sv. Maří Magdaleny. Svou návštěvu města pak finalisté soutěže završí v pátek 24. září vystoupením v Rytířském sále jindřichohradeckého zámku. Koncert začíná v 19 hodin.

Mezinárodní rozhlasová soutěž Concertino Praga má za sebou 55. ročník. Jihočeský festival se koná po třiapadesáté. Ve středu 22. září laureáty přijal starosta Jindřichova Hradce Jan Mlčák. „Je to opravdu velice významná akce pro Jindřichův Hradec a jsem velice rád, že v této krásné tradici můžeme pokračovat. Vždy, když vidím výkony mladých hudebníků, tak je u nich nadšení a elán. A na té hudbě je to znát. Proto se velice rád závěrečných koncertů laureátů a vítězů soutěže zúčastňuji," uvedl starosta Jan Mlčák.

S nápadem na uspořádání mezinárodní rozhlasové hudební soutěže Concertino Praga přišli před pětapadesáti lety redaktoři Českého rozhlasu. „Po dvou letech se rozhodli zakladatelé, především Viktor Kalabis, který pochází z tohoto kraje, že by bylo hezké rozšířit koncertní klání ještě o koncertní příležitosti. Tato myšlenka mi přijde opravdu originální a úžasná. Myslím si, že ohromně předběhli dobu a že je to hodně zajímavé pro mladé hudebníky, je to pro ně sbírání zkušeností. Chtějí hrát a koncertovat. A tady na jihu Čech mají čtyři koncerty. V Českém Krumlově, Třeboni, Bechyni a závěrečný na zámku v Jindřichově Hradci," zmínila ředitelka výroby Českého rozhlasu Kateřina Konopásková.

Každý rok se v soutěži pro mladé hudebníky střídaly nástrojové skupiny, to znamená strunné a dechové nástroje, ve třetím roce to pak byly komorní soubory. Loni se všechny sólové nástroje spojily dohromady a letos nastala další změna. „Letos soutěží sólisté i komorní soubory. Na jih Čech jsme tedy přijeli ve velkém složení. Máme navíc kvarteto, tria i duo. Koncerty jsou tedy plné mladých hudebníků," dodala ředitelka.

Concertino Praga je rozhlasovou soutěží pro mladé hudebníky. Účastníci po jejím vyhlášení zašlou svou nahrávku, a první dvě kola jsou anonymní. Porota vybírá finalisty jen podle poslechu. Čtyři nejlepší hudebníci z každé kategorie se pak živě v pražském Rudolfinu utkají o první místo. Další čtyři laureáti pak dostanou ocenění druhého stupně a také se Jihočeského festivalu Concertino Praga zúčastní.

„Letos jsme měli osmdesát pět přihlášených. Soutěž je mezinárodní, a čím více hudebníků se přihlásí, tím více jich je i těch nadprůměrných. Jde opravdu o mimořádné hudební talenty. V posledních dvou letech končíme koncertem s orchestrem v Rudolfinu, a to je už opravdu pro zralé hudebníky. Tyto děti jsou tedy velmi talentované, ale musí být i velmi pracovité. Jsou ve své přípravě poctivé, neustále cvičí a hudbě se opravdu věnují. Pro nás je potěšující, že nastupující hudební generace má dobrý základ," poznamenala Kateřina Konopásková s tím, že čeští hudebníci si v mezinárodní konkurenci vedou velmi dobře.

Návštěvu Jindřichova Hradce si nenechalo jít ani vítězné duo letošního Concertina Praga, houslista Kristian Mráček a violoncellista David Pěruška. „Na Vánoce roku 2019 jsme měli díky pražské konzervatoři možnost vycestovat do New Yorku a zahrát tam na českém konzulátu. Tam jsme s Davidem utvořili duo a od té doby spolu hrajeme. Pocit z vítězství je super a neskutečně si rozhodnutí poroty vážíme. Všichni finalisté totiž měli opravdu kvalitní výstupy a nebylo jednoduché se mezi ně probojovat," řekl Kristian Mráček, který do Jindřichova Hradce zavítal poprvé ve svém životě.

„Vítězství v Concertinu Praga není jen úspěchem, ale i motivací do další práce. Já jsem do té doby nikdy nic nevyhrál, tak jsem ani při vyhlašování výsledků nevěděl, jak se mám cítit. Pořád to vstřebávám," doplnil David Pěruška, který má k jihu Čech blízko, i když stejně jako jeho kolega žije v Praze. „Jižní Čechy jsou mým druhým domovem, protože maminka pochází z Písku. Máme chalupu u Orlíku a tam jezdím na prázdniny.

Výsledky soutěže Concertino Praga 2021
Kategorie sólová hra
1. místo + Cena Českého rozhlasu: Ryan Martin Bradshaw, klavír (Slovensko)
2. místo: Jan Schulmeister, klavír (Česká Republika)
3. místo: Ildikó Rozsonits, klavír (Maďarsko)
Čestné uznání 1. stupně: Mark Anthony Lewin, housle (Německo)
Čestné uznání 2. stupně: Kristóf János Havasi (Maďarsko), Milena Piorunska (Polsko)
Cena diváka: Jan Schulmeister (Česká republika)
Cena Karel Komárek Family Foundation: Jan Schulmeister (Česká republika)

Kategorie komorní hra
1. místo + Cena Českého rozhlasu: Duo Mráček–Pěruška (Česká republika)
2. místo: Trio INNsolitus (Rakousko)
3. místo: Trio Vyšehrad (Česká republika
Čestné uznání 1. stupně: Veloce String Quartet (Polsko)
Čestné uznání 2. stupně: Duo Markova−Najman (Bulharsko), Ensemble Symbolique (Česká republika)
Cena diváka: Duo Mráček–Pěruška (Česká republika)
Cena Nadace Bohuslava Martinů: Veloce String Quartet (Polsko)
Cena Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové: Duo Markova–Najman (Bulharsko)
Cena EMCY: Duo Mráček-Pěruška (Česká republika)

Diskuse k článku - napište váš názor
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace