16.09.2021 16:29

Divadlo J. K. Tyla v Plzni nabízí obcím zájezdy pro seniory

Nový projekt, díky němuž by se za kulturou do Plzně mohli podívat senioři z každého místa Plzeňského kraje, odstartovalo Divadlo J. K. Tyla v Plzni. Zástupci divadla objíždějí všechny vesnice a města a nabízejí radnicím možnost vypravit pro tamní seniory autobus na inscenaci do Plzně. Cestu za sobotním nebo nedělním odpoledním divadelním představením by navíc senioři v Plzni spojili s návštěvou další kulturní instituce - galerie, muzea, Loosových interiérů nebo třeba Techmania Science Center, řekl ČTK autor projektu, ředitel divadla Martin Otava.

Zájem o nabídku je podle něj velký, ze stovky zatím oslovených obcí se jich chce do projektu zapojit až 90 procent. Divadlo si dlouhodobě buduje svou diváckou základnu. V minulosti se zaměřilo například na malé děti, pro něž připravuje speciální představení. „Jedná se o celistvý systém výchovy a předvýchovy malého a mladého diváka. Nyní máme abonmá pro děti od čtyř let a naše nejstarší abonentka slaví 95. narozeniny. Máme vytvořený celý systém od dětí až po seniory," řekl Otava.

V novém projektu se divadlo spojilo s Plzeňským krajem, který by měl přispívat seniorům na dopravu speciálně vypraveným autobusem do Plzně.

„Divadlo dělá takový verbuňk. Náš pracovník jezdí po všech městečkách a vesnicích. První svozy začnou tento rok, budou na muzikál My Fair Lady, na operu Carmen a na činohru Brouk v hlavě," popsal ředitel. Přednost dostanou senioři, pokud by se ale nenaplnila kapacita, nabídnou se ve spolupráci s obcí vstupenky i místním spolkům. „Je to takový projekt kultury, který by měl prodloužit společenský a kulturní život všem obyvatelům, protože na menších lokalitách je mnoho lidí, kteří nemají dopravu, jsou sami a sami do divadla nepůjdou," dodal Otava.

https://www.djkt.eu/

Autor článku: ČTK: lap, gcm, foto z incenace My Fair Lady