Hypotéky jsou stále ještě levné, lidé si půjčují pod inflací, hodnotí Novotný z Investičního webu

22. září 2021
Souvislosti Plus

350 miliard korun. Tolik podle údajů bank Češi na svých účtech našetřili za poslední rok a půl během pandemie. A celá řada z nich se teď ohlíží po tom, kam peníze investovat. „Pokud ty peníze leží na účtech, které dnes vykazují reálný výnos – tedy očištěno právě o inflaci – třeba minus tři procenta, budou se lidé snažit je vrátit do ekonomiky,“ vysvětluje Jakub Seidler, hlavní ekonom bankovní asociace.

Rozhodnutí nedržet peníze, které ztrácí svou hodnotu, na účtech, vede stále více lidí Čechů k tomu, aby se poohlíželi po investičních příležitostech. „V Česku panuje přesvědčení, že nemovitosti jsou bezrizikovou investicí. I když v historii jsme párkrát viděli, že tomu tak úplně nebylo,“ popisuje Seidler, co stojí za aktuálním růstem cen nemovitostí.

Čtěte také

„I byt, který bude pouze ležet, je pořád pro kupujícího velmi zajímavě uložená investice. I kdybyste ho nepronajali, tak za rok, za dva nebo za pět let ho tam pořád budete mít na stejné místě. A jediné, co se může stát, tak že bude o kus draží,“ říká Petr Morcinek, majitel největší realitní kanceláře v Česku M&M Reality.

Ačkoliv nechat byt vydělávat například pomocí krátkodobých nájmů není tak jednoduché jako před několika lety – ať už kvůli nižší poptávce nebo z legislativních důvodů –, nemyslí si Morcinek, že by se majitelé těchto nemovitostí začali zbavovat. Spoléhá přitom ještě na jedno specifikum českého trhu: touhu Čechů vlastnit.

„Někde jsem četl, že ta mladší generace už to tak mít nebude. Ale není tomu tak. To je DNA českého zákazníka – ta touha vlastnit je tak silná, že byty prodávat nebudou a budou si je držet,“ je přesvědčený Morcinek.

To je DNA českého zákazníka – ta touha vlastnit je tak silná, že byty prodávat nebudou a budou si je držet.
Petr Morcinek

Snaze koupit nemovitost téměř za jakoukoliv cenu nahrává podle Evy Zamrazilové, předsedkyně Národní rozpočtové rady, i stále nevyřešená důchodová reforma:

Hosté Souvislostí Plus jsou:
Eva Zamrazilová
, předsedkyně Národní rozpočtové rady
Petr Novotný
, šéfredaktor Investičního webu
Jakub Seidler, 
hlavní ekonom České bankovní asociace
Petr Morcinek, majitel M&M Reality

„Je to taky o nějaké rozumné úvaze o tom, jaký důchod nás v budoucnosti může čekat. A pokud nebudeme mít střechu nad hlavou a nevíme, jak bude vypadat trh s nájemním bydlením za čtyřicet let, tak určitě není sázka na jakoukoliv vlastní nemovitost ničím nerozumným nebo nějakou spekulací. V literatuře o penzijních systémech se tomu říká čtvrtý důchodový pilíř.“

Kam s penězi?

Ceny nemovitostí rostou – a to nejen v Praze – rekordní rychlostí. „Strach z inflace vždy probudil chuť investovat do nemovitostí. To se děje i dnes, kdy stále více lidí jde do hypoték, které jsou stále ještě podle mého názoru levné a dostupné. Dneska si lidi půjčují pod inflací,“ míní Petr Novotný, šéfredaktor Investičního webu.

Čtěte také

Také díky tomu je objem nových hypoték v prvním pololetí tohoto roku prakticky na stejné úrovni jako za celý loňský rok.

Investiční byty ale nejsou jediným způsobem, jak své peníze ukládat. „Pořád si myslím, že se dá to portfolio nějakým způsobem diverzifikovat i mimo nemovitosti. A když do nich, volil bych agresivnější nemovitostní fond, který investuje do nějakých logistických ploch, kanceláří, ale nakonec i obchodních center. Tam bych viděl možná příležitost,“ radí Novotný.

Je těžké najít třeba kvalitní firemní dluhopis. O státních dluhopisech vůbec ani nebudu mluvit.
Petr Novotný

„Bylo by fajn, aby se ty peníze nevracely jen do finančních nástrojů – tedy do investic do akcií nebo nemovitostí. Já bych tady viděl příležitost uvažovat o startu vlastního podnikání. Stále máme rozšířené formy dotací na různé projekty z Evropské unie. Takže se to dá zkombinovat – levné peníze, naspořené peníze a peníze, které nám stále nabízí EU. Tohle je vlastně strašně probyznysové. A dlouho to nebude,“ říká Novotný. A naopak varuje například před nákupem dříve oblíbených dluhopisů:

„Je těžké najít třeba kvalitní firemní dluhopis. O státních dluhopisech vůbec ani nebudu mluvit. Některé dnes nesou dokonce negativní výnos.“

Čtěte také

To způsobuje především stát, který tímto způsobem řeší schodek státního rozpočtu. „Hlavní faktor toho, proč je nyní meziročně vyšší objem peněz v ekonomice, je obrovská emise státních dluhopisů. Ty emise, které stát vydá, a získá tím peníze, ty vždy skončí v ekonomice. A někdo si za ně něco koupí. Jestliže těch peněz bude hodně, tak porostou ceny,“ dodává bývalá členka bankovní rady České národní banky Eva Zamrazilová.

Jak velká je ztráta hodnoty naspořených peněz? Proč by o procento vyšší inflace mohla znamenat problémy i pro podnikatelskou sféru? A jak vypadá aktuální situace v porovnání s finanční krizí v roce 2008?

I na to se zeptal Václav Pešička svých hostů v Souvislostech Plus.

autoři: Václav Pešička , Ondřej Skácel
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.